E-coaching (online coaching)

E-coaching (online coaching) E-coaching is een relatief nieuwe manier van coachen waarbij je niet wekelijks op vaststaande momenten bij de coach op bezoek moet, maar waarbij je per email contact hebt met je online coach. Op deze manier bespaar je een hoop tijd, kan je feedback gemakkelijk teruglezen en hoef je niet je hele hebben en houden aan een vreemde bloot te stellen. Daarnaast blijkt het opschrijven van je gedachten en gevoelens een therapeutisch effect te hebben. Online coaching is een effectieve vorm van coachen.

Coaching

Een coach is iemand die je begeleiden kan bij uiteenlopende problemen waar je tegen aan loopt. Dit kunnen problemen van allerlei aard zijn. Je hebt bijvoorbeeld moeite om voor jezelf op te komen, zit vast op je werk of kampt met problemen op relationeel gebied. Op zo'n moment kan het fijn zijn dat er iemand van buitenaf met je mee kijkt, als het ware alsof er iemand met een helikopter een kijkje in je leven neemt en daar bijstuurt waar nodig.

E-coaching

Er bestaan diverse coachingsprogramma's waar je terecht kunt. Sommige hebben zich gespecialiseerd in één of meerdere specifieke problemen, anderen zijn meer algemeen van aard. Een fatsoenlijk coaching programma kan echter veel tijd in beslag nemen. Je moet immers continu naar de coach toe reizen, over het algemeen op vastgestelde momenten in de week. Dit kan lastig zijn wanneer je een drukke baan hebt, of een leven dat zo afwisselend is dat het lastig is om op die vastgestelde momenten de afspraken na te komen. E-coaching, ook wel online coaching genoemd, kan dan uitkomst bieden. Bij e-coaching bepaal je zelf wanneer de coaching je het het beste uitkomt. Het enige wat je vervolgens hoeft te doen is je computer of laptop aan te zetten en te beginnen met je online coachingsprogramma.

Verschil met 'real life' coaching

Er zijn natuurlijk wel een aantal verschillen met 'real life' coaching. Er zijn natuurlijk een heleboel voordelen, maar ook enkele nadelen. De voordelen zijn onder andere dat je zelf bepaalt op welk moment je gebruik maakt van de online coach. Daarnaast kan het gemakkelijker zijn om je gedachten en gevoelens bloot te stellen aan een vreemde, via e-mails. Je kan antwoorden van de coach later nog eens door lezen, zonder dat je terug hoeft te zoeken in haastig opgekrabbelde notities van je coachingsgesprek. Het verwoorden en opschrijven van je gedachten en gevoelens zorgt er daarnaast voor dat je een zekere afstand neemt van dat wat je opgeschreven hebt. Dit maakt het gemakkelijker om uit die cirkelredeneringen te komen en zelfstandig je problemen aan te pakken. Nadelen van e-coaching kunnen onder andere zijn dat je non-verbale communicatie mist. Dit kan het voor de online coach lastig maken je gevoelens en gedachten precies te begrijpen waardoor je soms feedback kan krijgen waar je niet veel mee kan. Toch blijkt online coaching effectief te zijn.

Een e-coach uitzoeken

Het is verstandig om een e-coach uit te zoeken die bij je past. Je dient hiervoor allereerst voor jezelf duidelijk te hebben wat je precies met het coachen wilt bereiken. Heb je meerdere kleinere problemen waar je coaching voor wenst of heb je een groter afgebakend probleem? Er zijn coaches die gespecialiseerd zijn in bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld relaties, maar ook coaches die een breder werkgebied hebben. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan hoe je contact met je coach wilt. Coaching kan plaats vinden per email, maar sommige coaches werken ook met MSN of skype. Kies voor een contactvorm waar jij je prettig bij voelt. Tot slot moet je ook bedenken hoe vaak je gebruikt wilt maken van de online coach. Sommigen hanteren een tarief per keer coach moment, anderen hanteren een tarief voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een bepaald aantal weken of maanden. Een coach kan je dikwijls na enkele gesprekken een inschatting geven van het aantal coaching gesprekken dat je nodig hebt.
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil coaching en therapie: een vergelijkingVerschil coaching en therapie: een vergelijkingTussen coaches en therapeuten bestaan duidelijke overeenkomsten, beiden werken met mensen, werken met de problemen van a…
Coaching vaardighedenCoaching vaardighedenKan iedereen een coach worden? Kan iedereen een coach zijn? Een deel van de kracht van coaching komt vanuit de coach zel…
Wat is coaching?Wat is coaching?Je eigen coach hebben die je steunt, motiveert en stuurt klinkt fantastisch! Maar, wat is coaching? Is coaching therapie…
Coaching binnen het bedrijf of ondernemingCoaching binnen het bedrijf of ondernemingVoor wie is coaching geschikt binnen een bedrijf of onderneming? Is coaching geschikt voor medewerkers met burn-out en w…

Misbruik van kinderen door andere kinderenMisbruik van kinderen door andere kinderenKinderen die door andere kinderen worden misbruikt. Hoe kan dat? In 2010 werd Nederland opgeschrikt door een kindermisbr…
Definitie van AttitudesDefinitie van AttitudesHet woord attitude komt in de Nederlandse taal weinig voor. In het Nederlands betekent attitude zoiets als een houding h…
Bronnen en referenties
  • http://www.intermediair.nl/artikel/coaching-en-begeleiding/102303/overal-en-altijd-de-ecoach.html
Reactie

Ans, 07-08-2013
Hoe zit het met de bescherming van de gegevens die je op papier uitwisselt met de coach? Reactie infoteur, 08-08-2013
Wanneer je een coach uitzoekt die zich bij het NIP (Nederlands Instituut Psychologen) heeft aangesloten, ben je sowieso verzekerd van geheimhoudingsplicht van de coach.

Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.