Life Coaching wat houdt dit in?

Life Coaching is overgewaaid vanuit Amerika. In Engeland en Amerika is het een vrij snel groeiende vorm van Coaching. Life Coaching is in Nederland nog vrij onbekend, maar de vraag naar Life Coaches groeit in Nederland gestaag. Deze groei vindt zowel in het bedrijfsleven als bij particulieren plaats. Een traditionele therapeut vinden mensen vaak wat eng. Het raadplegen van een coach is een algemeen aanvaard modeverschijnsel aan het worden. Maar wat doet een Life Coach nu precies?

Een Life Coach privé?

Tegenwoordig heeft iedereen het druk, in deze waan van alledag vergeten mensen vaak zichzelf. Het leven van mensen wordt steeds vaker geregeerd door ander mensen. Mensen leven niet het leven, dat ze willen leven. Ze hebben de verkeerde baan of hebben door hun drukke baan geen tijd, om leuke dingen te doen. Mensen willen een betere balans tussen werk en vrije tijd. Velen willen rustiger aan gaan doen, maar hoe? Veel mensen zien geen mogelijkheden om iets in hun leven positief te veranderen.

Om gelukkig te zijn, heb je een goede balans nodig. Een goede balans in je leven en in je persoonlijkheid. Een Life Coach helpt je met het vinden van deze balans. Hij helpt je om te ontdekken wat je echt wenst in je leven.

Gelukkig zijn eist zelfkennis en innerlijke vrijheid. Een ongezond leven, een ongezonde relatie of een verkeerde baan zijn zaken die zorgen dat mensen dit gevoel van vrijheid missen. Om uit die negatieve spiraal te komen, moeten er zaken veranderen in je leven. Hiervoor moet je je bewust worden van wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Een Life Coach helpt je hierbij. Hij helpt je, jezelf te ontplooien.

Daarnaast kan een Life Coach je helpen met problemen in je leven, problemen in je relatie of financiële problemen. Een Life Coach helpt je om je leven in eigen handen te nemen. Je ontwikkelt je talenten, herontdekt je levensdoel of een nieuwe passie.

Een Life Coach op het werk?

In het bedrijfsleven kan een life Coach zorgen voor betere communicatie tussen medewerkers. Ook kan een organisatie door het inschakelen van een Life Coach een hoger ziekteverzuim voorkomen.

Hoe gaan ze te werk?

  • Een Life Coach kan een op een met iemand aan de slag gaan of in groepsverband.
  • Een Life Coach luistert en adviseert, zonder te oordelen. Hij begeleidt en traint.
  • Deze begeleiding kan per telefoon, e-mail of via een persoonlijk consult plaatsvinden.
  • Een Life Coachingstraject wordt gestart met een intakegesprek. In dit intakegesprek worden samen met de hulpvrager duidelijke doelen gesteld.
  • Na het intakegesprek zal de Life Coach helpen om volgens een structurele aanpak de juist stappen te zetten om deze doelen te bereiken.
  • Uiteindelijk volgt er nog een evaluatie om na te gaan of de gestelde doelen bereikt zijn.

Het beroep van Life Coach

Het beroep van Life Coach kan worden uitgeoefend als zelfstandig ondernemer, als medewerker bij een coachingsbureau of binnen een organisatie.

Benodigde opleiding

Er is tegenwoordig een heel groot aanbod aan coachingsopleidingen. Hierbij moet je voor jezelf uitmaken welke aandachtsgebieden deze cursus moet bieden en of je het belangrijk vindt dat de cursus algemeen erkend is. Welke cursus je uiteindelijk gaat volgen, is natuurlijk afhankelijk van de ervaring die je al hebt op het gebied van coachen, trainen en adviseren. Een grote dosis levenservaring, goede communicatie vaardigheden en de wens om mensen te helpen zijn noodzakelijk om je beroep tot een succes te maken.
© 2010 - 2024 Extrakennis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil coaching en therapie: een vergelijkingVerschil coaching en therapie: een vergelijkingTussen coaches en therapeuten bestaan duidelijke overeenkomsten, beiden werken met mensen, werken met de problemen van a…
E-coaching (online coaching)E-coaching (online coaching)E-coaching is een relatief nieuwe manier van coachen waarbij je niet wekelijks op vaststaande momenten bij de coach op b…
Wat is coaching?Wat is coaching?Je eigen coach hebben die je steunt, motiveert en stuurt klinkt fantastisch! Maar, wat is coaching? Is coaching therapie…
Coaching vaardighedenCoaching vaardighedenKan iedereen een coach worden? Kan iedereen een coach zijn? Een deel van de kracht van coaching komt vanuit de coach zel…

Ware liefde vinden. Hoe vind je ware liefde?Ware liefde vinden. Hoe vind je ware liefde?Ware liefde. Veel mensen dromen van het vinden van de ware liefde. Zowel mannen als vrouwen, jongens en meisjes, zoeken…
Grootse bijdragen aan antropologie door echtpaar LeakeyTot na WO II was de Australopithecus nauwelijks bekend aan de wereld. Pas in 1959 kwam daarin verandering door het werk…
Extrakennis (3 artikelen)
Laatste update: 14-09-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.