Belangrijke tips als het schoolgaande kind gepest wordt

Belangrijke tips als het schoolgaande kind gepest wordt Volgens onderzoeken blijkt dat van de drie kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud, er één wordt gepest op school. Bij zo’n kleine 30% gebeurt dat getreiter zelfs stelselmatig. Het pesten kan in elkaars nabijheid gebeuren, maar vaak ook digitaal via internet, mobieltje, iPad, etc. Wat kun je daar als ouders tegen ondernemen. En hoe moet je het onderwijzend personeel op school benaderen.

Plagen of pesten

Pesten is zeker niet hetzelfde als plagen. Plagen doen we allemaal wel eens, net zoals we ook allemaal wel een keertje geplaagd worden. Vaak kunnen we daar als geplaagde sportief om lachen. Bij plagen is er namelijk een situatie van gelijkwaardigheid, waarbij de een niet de macht over de ander heeft. Plagen is goedaardig van karakter hoewel het natuurlijk wel eens tot een irritatie kan leiden. Maar vaak kan het ook sfeerbevorderend werken in een relatie, omdat je daarmee indirect aangeeft dat je op gelijke voet met elkaar staat. Een meerdere in de rangorde zal immers terughoudend zijn een mindere te plagen (een grap met hem uithalen) en andersom geldt dat ook.

Probleem is dat ouders en leraren soms moeilijk het verschil kunnen vaststellen, zodat het pesten verkeerd wordt ingeschat en als plagen wordt beschouwd. Pesten is echter een totaal ander fenomeen omdat er geen sprake van gelijkwaardigheid is. Het slachtoffer kan zich niet verweren en vaak gebeurt het pesten door meerdere personen. Er is sprake van een meerderheid tegen een minderheid. Pesten en sarren gaat ook tijdenlang door, terwijl het plagen van korte duur is.

Als kind gepest wordt

Het geeft een boos en machteloos gevoel als je merkt dat je zoon of dochter op school regelmatig wordt gepest door andere kinderen. Omdat het een beetje anders is dan een doorsnee kind, misschien nog niet zo vlot, of om welke onzinnige reden dan ook. Gelukkig heeft het onderwijzend personeel daar ook een grote hekel aan, dus in overleg met hen kunnen er dikwijls maatregelen worden genomen om uw kind op dat punt weerbaarder te maken, maar vooral om de boosdoeners aan te pakken.

Belangrijke tips om het pesten tegen te gaan

  • Als het u duidelijk wordt dat uw kind wordt gepest, reageer daar dan niet geschrokken of paniekerig op in bijzijn van zoon of dochter. Uw kind mag niet merken dat u daar emotioneel op reageert, want hij/zij heeft dan meer steun aan een ouder die zekerheid, zelfvertrouwen en vastberadenheid uitstraalt.
  • Vraag in alle rust aan uw kind wie degenen zijn die dat pestgedrag vertonen. Wanneer doen ze het, op school of op straat, wat doen ze precies, en is er een “reden” bekend. Mocht het kind dat niet durven te vertellen uit angst voor represailles omdat het “geklikt” heeft, stel het dan op z’n gemak door te zeggen dat u zult zorgen dat niemand van de pestkoppen of andere kinderen er achter kan komen dat uw kind het heeft verteld.
  • Maak vervolgens een afspraak met de leerkracht en vertel wat u zelf heeft gemerkt en wat u van het kind heeft vernomen. U kunt dan vragen een zogenaamd “heterdaadje” te organiseren. Dat wil zeggen dat er andere volwassenen worden geïnformeerd over de situatie, en ingeschakeld met het verzoek om goed de zaak in de gaten te houden. Want als iemand dan ziet dat het kind opnieuw wordt gepest, vertelt deze volwassene aan het betreffende kind dat het pesten is gezien. Die meldt het tevens daarna aan de leerkracht, zodat hulp kan worden ingezet.
  • Mocht blijken dat de school deze vorm van hulp niet in haar beleidsplan heeft opgenomen, dient aan het bestuur een brief te worden geschreven, met een beroep op artikel 3 van de ARBO-wet. Een voorbeeldbrief daarvan is te vinden op www.pesten.net.
  • Mocht het bestuur daarop geen actie ondernemen meld dan de situatie en de reactie daarop van het bestuur aan de schoolinspecteur, wiens adres in de Schoolgids is te vinden.
  • Probeer andere ouders te vinden van wie het kind wordt gepest en neem gezamenlijk contact op met een lid van de Medezeggenschapsraad (MR) en verlang om goed beleid. Een MR komt namelijk niet in geweer bij een enkel geval, echter wel als er sprake is van gemeenschappelijk probleem.
  • Mocht niets helpen dan kunt u het kind een tijdje thuis houden. Eveneens op pesten.net is hier een gevalsbeschrijving over opgenomen.
  • Ga In het uiterste geval, als er geen enkele steun komt, een andere school voor het kind zoeken.
  • Stel uw kind gerust dat het zelf niet schuldig is aan het pestgedrag en de hele gang van zaken, maar dat het volwassenen zijn die op sommige scholen niet goed durven op te treden tegen de daders.

Bovengenoemde tips zijn van pestdeskundige Bob van der Meer.
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pesten - Tips om het te voorkomenPesten is een vervelende gedragsvorm waar veel kinderen op jonge leeftijd (basischool) mee te maken krijgen. Kinderen va…
Pesten veroorzaakt blijvende schadePesten veroorzaakt blijvende schadeIn de hoogste klassen van de basisschool en op de middelbare school worden kinderen vaak gepest. Dit kan de gepeste kind…
Pesten, wat doet dit met een kindPesten, sommige kinderen doen dit om erbij te horen, maar zij denken er niet aan wat dit kan doen met het kind dat gepes…
Wat is pesten/treiteren en wat zijn de gevolgen en motieven?Wat is pesten oftewel treiteren nu eigenlijk, en wat zijn de gevolgen en motieven hiervan? Bij pesten wordt met name aan…

Het diner en de tafelindeling op jullie bruiloftHet diner en de tafelindeling op jullie bruiloftHet diner is een belangrijk en gezellig onderdeel van de bruiloft. Maar het vergt ook een goede organisatie. Je moet vee…
Cito-scores interpreterenCito-scores interpreterenDe Cito-toets die eind groep 8 wordt afgenomen is bij de meeste mensen wel bekend. Er worden op de meeste scholen echter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rich701, Flickr (CC BY-2.0)
  • Vrouw.nl
  • Aandachtvoorpesten.nl (3-1-2019)
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 11-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.