Hoe kom je erachter of je partner vreemdgaat?
Vreemdgaan gebeurt. Jij bent er misschien van overtuigd dat je partner het nooit zal doen en je hebt ook geen enkele reden om te twijfelen aan je partner. Dat is alleen maar mooi! Maar misschien heb je ook wel je twijfels. En ben je onzeker als je partner zegt dat je niet even zijn of haar telefoon mag gebruiken om te bellen. Of raak je achterdochtig als je partner ineens naar de sportschool gaat een avond in de week, terwijl hij of zij nooit om sporten heeft gegeven in het verleden. Wat doe je dan? Je partner rechtstreeks vragen wil je niet. Als het niet zo is, stoot je hem of haar voor het hoofd en als het wel zo is zal hij/zij het hoogstwaarschijnlijk niet zo makkelijk toegeven. Hoe kom je er dan achter of je gevoel klopt of niet? Hoe kom je erachter of je partner vreemdgaat?
Waarom vreemdgaan?
Mensen die vreemdgaan zullen daar hun redenen voor hebben. Meestal weten ze deze redenen in hun hoofd behoorlijk goed te praten voor zichzelf. Enkele voorbeelden zijn:
- Ik hou van mijn partner, mijn minnaar of minnares is alleen maar voor de leuk, dus ik ga niet echt vreemd;
- Ik zit beter in mijn vel doordat ik een minnaar of minnares heb, dus daar profiteert mijn partner ook van;
- Mijn partner heeft eigenlijk geen aandacht meer voor me dus het zal hem wel niets uitmaken wat ik doe en met wie.
Mensen gaan veelal vreemd, omdat ze op een bepaalde manier iets missen in hun relatie. Er is in ieder geval sprake van een onbalans waardoor je onrustig kunt worden en gaat proberen dit te compenseren. Maar dit is niet altijd zo. Ook al is je relatie prima, verliefd worden op een ander kan je altijd overkomen. En als deze verliefdheid wordt beantwoord, kan het lastig zijn om geen actie te ondernemen. Aangezien het moeilijk is gebleken om onderzoek te doen naar het vreemdgaan gedrag van mensen - logisch, want wie zal vrijwillig willen meewerken aan zo’n onderzoek met het risico dat zijn of haar eigen vreemdgaan aan het licht komt - is het ook lastig aan te geven waarom mensen precies vreemdgaan. Degenen die het doen, zullen er in de meeste gevallen een voor hen goede reden voor hebben.
Onwetendheid een zegen?
Als je het vermoeden hebt dat je partner vreemdgaat, vraag jezelf dan in de eerste plaats af of je het überhaupt wilt weten. Je bent niet de eerste die liever de kop in het zand steekt, dan omgaan met een vaststaand feit dat je partner je bedriegt. Als je het vermoeden hebt, maar je doet er niets mee kunnen er twee dingen gebeuren:
- De affaire van je partner zal vroeg of laat eindigen en dan is dat hoofdstuk afgesloten, mits hij of zij geen nieuwe minnaarrelatie begint. Je kunt dan gewoon doorgaan met je leven zoals je het gewend was. Er verandert niets.
- Je partner vertelt je op een bepaald moment dat hij of zij een ander heeft en daarmee verder wil gaan. In dat geval heb je misschien jarenlang je kop in het zand gestoken en sta je alsnog met lege handen.
Je kop in het zand steken kan een tactiek zijn die werkt, maar vroeg of laat kan het wel aan je gaan knagen en zul je misschien toch duidelijkheid willen.
Gedrag vreemdgangers
Niet iedereen die vreemgaat, zal zich hetzelfde gedragen. Toch zullen er dingen zijn die je op kunnen vallen aan het gedrag van je partner als hij of zij vreemdgaat:
Telefoon
Je partner lijkt haast verkleefd te zijn aan zijn of haar mobiele telefoon. Als jij deze een keer wilt gebruiken om een telefoontje te plegen dan wordt daar moeilijk over gedaan. Onschuldig? Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Het kan natuurlijk dat je partner net een gloednieuwe mobiel heeft aangeschaft en bang is dat jij deze per ongeluk uit je handen laat glijden. Maar het kan ook zo zijn dat hij of zij iets te verbergen heeft en niet wil dat jij in zijn of haar telefoon gaat ‘rondneuzen.’ (Of, nog erger, je partner krijgt net een berichtje van zijn of haar minnaar/minnares op het moment dat jij met zijn/haar telefoon in je hand zit.)
Ander luchtje
Je partner komt meer dan eens thuis met een parfumlucht of aftershavelucht, die zeker niet van jou is, om zich heen hangend. In de meeste gevallen is je partner of zijn/haar minnaar/minnares slim genoeg om geen luchtje op te doen tijdens ontmoetingen, maar als je partner va(a)k(er) thuiskomt en anders ruikt dan anders, kan het een reden zijn om aan te nemen dat hij of zij een minnaarrrelatie erop na houdt.
Routine
Je partner verandert ineens zijn of haar dagelijkse routine. In plaats van om de dag douchen, doet hij/zij dit ineens iedere dag. Of in plaats van ‘s avonds douchen gaat hij of zij zich ineens ‘s ochtends douchen of andersom. Ook kan het zijn dat hij of zij zomaar sportavondjes inlast doordeweeks. Dit hoeft uiteraard niets te betekenen; er zijn zoveel mensen die een of meerdere keren per week naar de sportschool gaan of misschien eens extra willen douchen omdat ze een zeer drukke dag hebben gehad of omdat het gewoon erg warm is geweest.
Onbereikbaar
Je probeert je partner te bereiken en hij of zij is niet beschikbaar. Hij of zij neemt zijn/haar mobiel niet op en leest geen whatsappberichten. Als je rechtstreeks belt naar de plek waar hij/zij zou moeten zijn, bijvoorbeeld werk, dan is hij/zij daar ook niet en is er geen goede verklaring voor je partners afwezigheid. Natuurlijk zal dit best eens voorkomen ook als je partner je absoluut niet bedriegt, maar wanneer iemand vreemdgaat, kan zo’n situatie vaker voorkomen. Je partner zal achteraf altijd een goed en logisch verhaal hebben waarom hij of zij niet bereikbaar is.
Gedrag
Het kan ook zijn dat je partner verandert in zijn gedrag naar jou toe. Minder of juist meer interesse in lichamelijk contact, meer afwezig, veel met zijn/haar telefoon bezig. Het hoeft uiteraard niet zo te zijn dat een gedragsverandering van je partner betekent dat hij of zij vreemdgaat, maar het kan meespelen.
Alles bij elkaar
Uiteindelijk zullen bovengenoemde punten afzonderlijk niet zo snel betekenen dat iemand vreemdgaat. Vaak is het een bepaald gevoel of vermoeden dat je hebt samen met meerdere of alle hierboven genoemde punten waardoor je ervan overtuigd kunt raken dat je partner al dan niet vreemdgaat. Hou in je achterhoofd dat de meeste vreemdgangers erover zullen liegen wanneer je hem of haar met het gedrag confronteert. Als je je partner niet gelooft en er voor jezelf echt van overtuigd bent dat je partner een ander heeft, maar je wel per se duidelijkheid wilt, zit er niets anders op dan te proberen hem of haar op heterdaad te betrappen. Dit kun je zelf doen door hem/haar te volgen, bijvoorbeeld als je partner zegt naar de sportschool te gaan, of door een privédetective in te huren. Wanneer je dit van plan van bent, is het vertrouwen in je relatie al zo ver beschadigd dat je je misschien af moet vragen of je niet beter gewoon ermee moet stoppen. Het zal je veel tijd, geld en energie besparen. Alhoewel echte duidelijkheid vaak wel gewenst is om na verbreking van de relatie verder te kunnen.
Lees verder