Een open relatie

Een open relatie Steeds meer en meer koppels beseffen dat ze 'anders' zijn dan anderen. Ze willen zich niet aan één partner binden en hunkeren naar een extra liefde buiten die van de eigen partner. Deze nieuwe vorm van relaties komt steeds meer en meer op, koppels gaan op zoek naar wat ze echt willen en maken hier afspraken rond. Ze gaan dan samen een open relatie aan en hebben dus seks met anderen buiten die met de eigen partner. Zij zien het niet als vreemdgaan, terwijl de buitenwereld het maar moeilijk kan bevatten.

Een open relatie

Steeds gingen we ervan uit dat de mens gemaakt is om voor altijd bij dezelfde partner te blijven. Heden ten dage zien we vaker verschuivingen en nieuwe vormen van relaties op komen. Eén vorm ervan is een open relatie waarbij de partners buiten de relatie of het huwelijk ook seks hebben met andere personen dan met elkaar. Op deze nieuwe vorm rust nog steeds een taboe en men komt hier dan ook nauwelijks tot niet mee naar buiten. Dat heeft dus als gevolg dat mensen met vele vragen blijven zitten en hierdoor kunnen er moeilijkheden ontstaan in de relatie.

Hoe ontstaat een open relatie?

Een open relatie ontstaat niet zomaar vanzelf, daarin groei je. Vaak begint het met een fantasie van de ene partner, waarbij de andere al dan niet beslist om ermee in te stemmen. Zo kan je dus tot een open relatie komen. Vaak besef je lang op voorhand al dat je niet monogaam bent, je bent hard op zoek naar jezelf en wat je wilt.

Hoe ga je om met een open relatie?

Om een open relatie aan te gaan moet je alvast zelf erg sterk in je schoenen staan. Als je onzeker of erg jaloers bent aangelegd, is het al gedoemd om te mislukken. Zeker als je met je partner afspreekt om te praten over de 'avontuurtjes'. De vraag die je bij jezelf dan moet stellen is, of dat je echt gelukkig bent met je relatie en partner? Het is erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wat je wel of niet toestaat bij elkaar en of het nadien bespreekbaar is. Communicatie is trouwens de basis in elke relatie!

Bij een open relatie kan je niet alleen seks hebben maar ook verliefd worden op de sekspartner, hoe gaan jullie daarmee om en vooral, hoe los je dit op? Het kan zijn dat je dit toelaat, maar ook dat het het einde van de relatie kan betekenen.
Een open relatie kan, mits goede afspraken, veel mogelijkheden bieden en je seksleven verrijken. Net zoals elke andere relatie.

Wat met het vreemdgaan?

Wanneer ga je nu bij een open relatie vreemd? Als je dan toch met andere personen seks mag hebben? Dat bepaal je als koppel helemaal zelf! Zo kan het als vreemdgaan worden beschouwd, als je verliefd wordt op je sekspartner. Anderzijds kan dit ook toegestaan worden. Dat beslis je helemaal zelf. Sommige koppels spreken met elkaar af dat ze enkel met het eigen geslacht naar bed gaan, seks hebben met het andere geslacht wordt dan als vreemdgaan beschouwd.
Er zijn dus erg veel mogelijkheden en men moet hier dus duidelijk zijn naar elkaar toe.

Help! Mijn partner wilt niet?

Soms kan het gebeuren dat je zelf behoefte hebt aan een open relatie, maar je partner het niet ziet zitten. Hij houdt teveel van je om je te kunnen delen met iemand anders, of vindt het geen fijn idee. Het is hoe dan ook belangrijk om hier met elkaar over te praten. Gevoelens van frustratie, twijfels over de relatie en schaamte over de eigen fantasieën kunnen hier zeker een rol in spelen. Laat deze zeker aan bod komen in jullie gesprekken, weet dat je niet alleen bent met je behoeften.
Het kan veel helpen als je erover praat met andere koppels die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt als jullie.
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Gaan mensen vreemd omdat er iets mis is met de vaste relatie of omdat er iets mis is met de vaste partner? Zijn er reden…
De gouden regels voor een open relatieDe gouden regels voor een open relatieOpen relaties komen in het algemeen steeds vaker voor als een paar jaar geleden. Mensen kiezen hier bewust voor of het s…
Beginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenBeginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenOpmerkelijk dat de partner die verliefd is geworden op een ander zo gemakkelijk vreemd kan gaan zonder goed de voor en n…
Vreemdgaan: de affaire als afrodisiacumVreemdgaan: de affaire als afrodisiacumWat zijn de redenen dat iemand vreemdgaat? Vreemdgaan door de affaire met de ander te gebruiken de seks en de romantiek…

Het adamskostuumVreemd toch we het zo raar vinden om in ons blootje te lopen. We weten allemaal van elkaar hoe we eruit zien en toch … Z…
Gelukkig worden doe je zoGelukkig worden doe je zoGelukkig worden is een streven van veel mensen, niet makkelijk. Het vergt veel zelfdiscipline om je denkpatroon te doorb…
Reactie

Elite1337, 21-10-2014
Volgens mij is "polygamie" iets heel anders als een "open relatie". In polygamie draait het voornamelijk om "leven in een groep en er voor elkaar zijn" er is ook totaal geen sprake van egoïsme binnen deze "groep" omdat het om elkaar gaat en niet om "een" persoon.

Bij een open relatie gewoon puur om de lust of de lusten. Ik vind het irritant en vervelend om te zien dat deze website "polygamie" verkeerd omschrijft en zo veel mensen een onduidelijk beeld geeft van wat polygamie nou echt inhoudt… Reactie infoteur, 02-11-2014
Beste Elite1337,
Bedankt voor je reactie. Ik heb het artikel aangepast.

Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 02-11-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.