Je achternaam wijzigen of doorgeven

Je achternaam wijzigen of doorgeven Een naamsverandering na het huwelijk komt relatief vaak voor. Over het algemeen zijn het de vrouwen die hun naam veranderen. Ook mannen kiezen er soms voor om hun achternaam te laten wijzigen nadat zij zijn gehuwd. Daarnaast speelt het doorgeven van je achternaam een rol. Wil je dit juist wel of juist niet? Er zijn meerdere overwegingen die je mee kunt nemen in je beslissing. Voor je echt gaat trouwen, ga je (bij de gemeente of digitaal) in ondertrouw. Tijdens de ondertrouw is één van de officiële handelingen het tekenen van een document met een eventuele naamswijziging. Online of digitaal kun je dit ook laten aanpassen (via DigID). Dit kan sinds september 2015. Goed om te weten: sinds die datum is ook de ondertrouw (of in ondertrouw gaan) afgeschaft, maar in veel gemeentes is het nog steeds de norm om naar het gemeentehuis te gaan. Dit heet officieel geen ondertrouw meer, maar de meeste gemeentes noemen het nog wel zo.

De mogelijkheden na het trouwen zijn als volgt:
 1. Je houdt je eigen achternaam.
 2. Je houdt je eigen achternaam en voegt daarachter de achternaam van je partner toe.
 3. Je neemt de achternaam van je partner aan en voegt daarachter je eigen geboortenaam/achternaam toe.
 4. Je neemt de achternaam van je partner aan. De achternaam die je zelf bij je geboorte kreeg, komt voortaan bekend te staan als geboortenaam of het ouderwetse 'meisjesnaam' (ook bij mannen).

Beide partners krijgen dezelfde vier opties en maken hier bij de ondertrouw een keuze uit.

Een leuke twist en ook een optie: jij en je partner nemen elkaars achternaam aan. Als je hiervoor kiest, is de kans heel groot dat je dit als enige stel in je omgeving doet.

Trouwen en je achternaam behouden

De eerste optie van de lijst die je voor je krijgt bij ondertrouw is het behouden van je eigen achternaam. Dit kun je doen om diverse redenen:
 • Je bent gehecht aan je achternaam.
 • Je ziet de noodzaak niet van het veranderen van je achternaam.
 • Je ziet op tegen de administratieve handelingen die horen bij het wijzigen van je achternaam.
 • Je wilt je handtekening niet wijzigen.
 • Je bent bekend onder je huidige achternaam, bijvoorbeeld als artiest, auteur, of anderszins, en zou het niet bevorderlijk vinden om onder een andere naam bekend te staan.
 • Je hoopt of verwacht dat je partner jouw achternaam aanneemt.
 • Je hoopt of verwacht dat je je achternaam aan je kind(eren) gaat doorgeven.
 • Je achternaam is zeldzaam en dreigt uit te sterven.

Je bent niet verplicht je handtekening te wijzigen als je van achternaam verandert. Dit <STRONG>mag</STRONG> natuurlijk wel. / Bron: Toanmda, PixabayJe bent niet verplicht je handtekening te wijzigen als je van achternaam verandert. Dit mag natuurlijk wel. / Bron: Toanmda, Pixabay

Trouwen en je achternaam wijzigen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je trouwt en dan wél je achternaam wilt wijzigen. Hieronder staan enkele overwegingen die je kunt meenemen in je beslissing.

 • Je bent niet gehecht aan je achternaam, of vindt deze zelfs niet mooi/passend.
 • Je vindt de achternaam van je partner beter of mooier.
 • Je wilt naar de buitenwereld duidelijk één gezin of familie vormen, en voorgesteld kunnen worden als 'familie <achternaam>'.
 • Je vindt het niet belangrijk om je oorspronkelijke achternaam door te geven.

Deze overwegingen zouden GEEN reden moeten zijn voor het wijzigen van je achternaam:
 • Je partner vindt dat je zijn of haar achternaam moet aannemen, bijvoorbeeld omdat het 'hoort'.
 • Je voelt je verplicht, omdat het in je omgeving ook gebruikelijk is.
 • Je denkt dat het huwelijk weinig betekenis heeft als je achternaam na het trouwen niet verandert.

Natuurlijk kunnen het redenen zijn die meespelen, maar deze moeten niet doorslaggevend zijn. Het gaat namelijk om jouw achternaam en jij bepaalt in hoeverre je die wilt laten veranderen. Je moet er tenslotte de rest van je leven mee overweg kunnen! Daarbij heeft elk huwelijk de betekenis die jij eraan geeft, en niet wat anderen daarvan vinden.

Welke achternaam krijgen de kinderen? / Bron: Pixabay.com, PexelsWelke achternaam krijgen de kinderen? / Bron: Pixabay.com, Pexels

Je achternaam doorgeven aan je kind(eren)

Als jij en je partner beiden een achternaam hebben die je aan je kinderen wilt doorgeven, moet je hierover het gesprek aangaan. Het kan namelijk niet zo zijn dat een eerste kind de achternaam van de moeder krijgt, en een tweede kind die van de vader. De achternaam die de eerst geborene krijgt, is bepalend. Het is dus belangrijk hier vooraf een overeenstemming in te bereiken. Bij een huwelijk is het bovendien zo dat het doorgeven van de naam van de moeder tijdens een zwangerschap of adoptieprocedure al vastgelegd moet worden. De bevestiging van het doorgeven van de naam van de moeder moet mee naar het aangeven van het kind bij de gemeente. Een andere optie is dat de moeder aanwezig is bij het aangeven van het kind, maar om medische redenen/het herstel na een zwangerschap is dit vaak geen optie. Daarbij is het slimmer om een achternaam vooraf vast te leggen, zodat hier achteraf/bij het aangeven bij de gemeente geen onduidelijk over kan ontstaan.

Enkele overwegingen bij het doorgeven van een achternaam:
 • Je achternaam is uniek en er is niemand anders die de naam door kan of wil geven.
 • Je vindt het belangrijk om je achternaam door te geven.
 • De achternaam van de andere ouder is niet praktisch of mooi, of kan vanwege lastige uitspraak of anderszins voor problemen zorgen voor het kind.
 • Je weet al hoe je (toekomstige) kinderen gaan heten en jouw achternaam past daar beter bij dan die van je partner.

Extra informatie over het veranderen van de achternaam

Het veranderen van je achternaam geldt alleen voor gebruik, bijvoorbeeld op een social media-profiel of als je je aan iemand voorstelt. Je moet je naamswijziging nog officieel maken (onder meer voor paspoort, rijbewijs, et cetera) en doorgeven via het formulier Verklaring van naamgebruik. Dit kan per DigiD. Je naamkeuze wordt vervolgens opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Hierop zijn alle (overheids)instanties aangesloten. Commerciële organisaties zoals banken ontvangen geen bericht van je naamkeuze en hen dien je apart te informeren. Ditzelfde geldt (vaak) voor je werkgever.

Uiteindelijk blijft de naam in je paspoort altijd je oorspronkelijke achternaam. In het geval van het toevoegen van de achternaam van je partner aan je eigen naam komt in je paspoort (en rijbewijs) automatisch 'echtgen(o)ot(e) van <achternaam partner>' te staan.

Je kunt er ook voor kiezen om je achternaam te wijzigen bij het huwelijk, maar deze voor het gemak voor officiële documentatie niet te laten veranderen. Je kunt er tevens voor kiezen je achternaam niet te wijzigen, maar wel de achternaam van je partner in je rijbewijs en paspoort te vermelden. Dit kan bij elke nieuwe aanvraag voor een rijbewijs of paspoort, en zowel bij vrouwen als bij mannen. Dit kan zeker handig zijn als geen van de partners de achternaam verandert. Door het vermelden van elkaars achternaam in het paspoort kan bij grenscontrole bijvoorbeeld aangetoond worden dat het één familie of gezin betreft. Dit is extra van belang als de ouder zonder dezelfde achternaam van zijn/haar kind(eren) op reis gaat met zijn/haar kind(eren).

Alles wat voor een huwelijk geldt, geldt qua achternamen ook voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap.

Verbonden ben je met een huwelijk ook als je je achternaam niet wijzigt. / Bron: Kgorz, PixabayVerbonden ben je met een huwelijk ook als je je achternaam niet wijzigt. / Bron: Kgorz, Pixabay

Je achternaam wijzigen om andere redenen

Er zijn enkele andere redenen om je achternaam te kunnen wijzigen, buiten een huwelijk om. Je kunt bijvoorbeeld spijt hebben van je naamswijziging bij een huwelijk. Dit kan het geval zijn wanneer je bent gescheiden of omdat een sterfgeval in je familie je doet beseffen dat je toch gehecht blijkt aan je oorspronkelijke achternaam. Het is echter niet altijd mogelijk om in aanmerking te komen voor een naamswijziging.

Voor meerderjarigen kan dit, als:
 • je je naam wilt wijzigen in de naam van een ouder of verzorger;
 • je een naamswijziging die je hebt ondergaan toen je minderjarig was, ongedaan wilt maken;
 • je de naamkeuze van je ouders wilt herzien;
 • je dezelfde naamswijziging als één van je ouders wilt laten plaatsvinden (bijvoorbeeld als zij (her)trouwen);
 • je je oorspronkelijke achternaam terug wilt krijgen na een echtscheiding;
 • je je achternaam wilt wijzigen omdat deze niet-Nederlands is;
 • je je achternaam wilt wijzigen omdat je een ongepaste of bespottelijke achternaam hebt;
 • je je achternaam wilt wijzigen omdat deze zeer veel voorkomt;
 • je je achternaam wilt wijzigen omdat deze onjuist gespeld is;
 • je je oorspronkelijke Friese achternaam terug wilt krijgen;
 • je een achternaam van je voorouders aan je achternaam wilt toevoegen;
 • je een achternaam die met uitsterven wordt bedreigd aan je achternaam wilt toevoegen;
 • je psychische of lichamelijke klachten hebt door je naam.
(bron: justis.nl)

In al deze gevallen moet je de Nederlandse nationaliteit hebben om in aanmerking te komen voor een naamswijziging. Aan een naamswijziging buiten een huwelijk om zijn kosten verbonden.

Voor minderjarigen zijn dit legitieme redenen en voorwaarden voor het wijzigen van de achternaam:
 • Degene van wie je wilt dat het kind de achternaam krijgt, moet het kind een aantal jaren hebben opgevoed en verzorgd (vijf jaar, tenzij het kind jonger dan twaalf is, dan drie jaar);
 • Je hertrouwt, en wilt dat de kinderen uit een vorig huwelijk dezelfde achternaam aannemen (dit is niet verplicht).

Meer voorwaarden en opties kun je vinden op de website van de Rijksoverheid of de gemeente.

Een serieuze overweging

Het al dan niet laten wijzigen van je naam kan meer implicaties hebben dan je denkt, zowel voor jou als voor je (toekomstige) kinderen en zelfs kleinkinderen. Het (terug)veranderen van een achternaam is een moeilijk en langdurig proces en kost behalve tijd ook geld. Vraag je daarom goed af wat voor jou de redenen zijn om je achternaam wel of niet te laten veranderen. Het allerbelangrijkste is namelijk dat je een keuze maakt waar je over vijf, tien, twintig en zelfs honderd jaar nog achter staat.
© 2016 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om uw voornaam of achternaam aan te passenIn bepaalde gevallen is het mogelijk om uw achternaam of voornaam aan te passen. Het is niet altijd mogelijk om een wijz…
De achternaam en het personenrechtDe achternaam en het personenrechtKrijgt een kind bij zijn of haar geboorte automatisch de achternaam van de verwekker of van zijn moeder? Hoe zit dit eig…
Verandering van persoonsnaamVerandering van persoonsnaamIedereen heeft verplicht een voornaam en een achternaam. Een voornaam kan zo goed als vrijuit worden gekozen en kan alle…
Het wijzigen van een achternaamEr kunnen voor mensen vele redenen zijn om van hun achternaam af te willen. Niet in alle gevallen is dit ook mogelijk. W…

Omgaan met een verbroken minnaarrelatieOmgaan met een verbroken minnaarrelatieAan alle goede dingen komt een eind. Wanneer je er een minnaarrelatie op na houdt, al dan niet met toestemming van de pa…
Het geheim van een goede minnaarrelatieHet geheim van een goede minnaarrelatieIn onze samenleving tolereert men over het algemeen vreemdgaan niet. Toch gebeurt het overal om ons heen. Zelfs in de be…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Takmeomeo, Pixabay
 • https://www.justis.nl/producten/naamswijziging/faq-achternaamswijziging/
 • https://www.almere.nl/wonen/burgerzaken/trouwenpartnerschap-registreren/naamgebruik-wijzigen/
 • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind/vraag-en-antwoord/achternaam-kind-kiezen
 • Afbeelding bron 1: Toanmda, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Pixabay.com, Pexels
 • Afbeelding bron 3: Kgorz, Pixabay
Reacties

Marion, 23-03-2018
Ik ben in Turkije getrouwd. Nu ben ik bezig met het huwelijk officieel te maken in Nederland. Ik woon zelf ook in Turkije dus sta niet meer in het BPR maar blijf wel Nederlander. In dit geval moet ik mijn huwelijk in laten schrijven in gemeente Den Haag.

Nou is mijn vraag; In het mailtje wat in terug heb gekregen moest ik kiezen welke achternaam ik wil, mijn meisjesnaam of mijn nieuwe naam zoals op de huwelijksakte. Daarbij staat vermeld als ik voor de laastte optie kies al mijn officiële documenten niet meer geldig zijn. Terwijl als ik op internet zoek dat helemaal niet het geval is?

Op zich wil het hel liefste mijn naam in Nederland ook laten veranderen (heb de optie gekozen 1meisjesnaam 2e mijn man zijn naam) maar als dat betekent dat ik nieuw paspoort moet en rijbewijs (die beide nog zeer lang geldig zijn) moet veranderen is dat een andere euvel.

Als wel het geval is dat ik alles moet veranderen als ik voor de naamsverandering zou kiezen, kan ik ook mijn meisjesnaam zoals geboren aanhouden en als we dan evt later naar Nederland verhuizen het dan laten veranderen in mijn officiële naam uit Turkije?
Heeft u daar misschien antwoord op?
Vrindelijke groet Reactie infoteur, 26-03-2018
Goedemorgen, lastig dat het zo onduidelijk is! Het beste wat u kunt doen is contact opnemen met iemand bij de gemeente in Den Haag. Zij kunnen u precies uitleggen hoe het zit.

Dave Lemette, 15-01-2018
Mijn vrouw heeft niet de nederlandse nationaliteit.
Toen wij gingen trouwen had mijn vrouw nog de achternaam van haar vorige echtgenoot van wie ze al 11 jaar was gescheiden. Dat had ze gedaan ivm de kinderen die toen nog jong waren.
Nadat wij waren getrouwd heeft mijn vrouw haar naam laten wijzigen in haar meisjesnaam. Hoe kunnen wij dit nu in het huwelijksregister laten wijzigen? Wat is daarvoor nodig? Reactie infoteur, 22-01-2018
Dag Dave,

Als het goed is, staat haar achternaam nu geregistreerd zoals bij haar huwelijk is aangegeven. Je zou contact op kunnen nemen met de gemeente om na te vragen of dit goed is doorgekomen.

C. Ruijgrok, 07-12-2017
Kan het zo zijn dat ze ook al heb je je eigen naam gehouden, ze bij overheidsinstanties toch de naam van je man gebruiken. Naar mijn weten heb ik altijd doorgegeven mijn eigen naam te houden van van de belastingdienst en pensioenfonds staat allemaal op de naam van mijn man. Reactie infoteur, 11-12-2017
Bedankt voor deze toevoeging! Het klopt dat overheidsinstanties niet altijd de juiste achternaam gebruiken. Zo wordt mijn man soms aangesproken als meneer (mijn achternaam) en spreken ze mij soms aan met mevrouw (zijn achternaam), terwijl we beide onze eigen achternaam hebben gehouden. Bij het kiezen voor een dubbele achternaam komt dit zelfs nog vaker voor. Het enige wat eraan te doen is, is contact opnemen en aangeven hoe de aanspreekvorm wel moet zijn.

Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 12-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.