Hoe maak je het romantisch in je relatie?

Hoe maak je het romantisch in je relatie? Wil je het romantisch maken? Hoe doe je dat? Romantiek heeft te maken met sfeer en liefde. Als je het thuis romantisch wilt maken voor je vriendin of je vriend, je man of je vrouw, dan moet je denken aan sfeervolle kamers met zachte romantische muziek, kaarslicht of ander sfeerlicht, lekkere hapjes, en een opgeruimde en gezellige omgeving. Maar ook een glaasje wijn, een massage of een klein cadeautje kunnen wonderen doen. Hoe maak je het romantisch? Geef je geliefde zo nu en dan eens een romantisch avondje of een romantisch uitje cadeau. Dat houdt de liefde in je relatie mogelijk goed. Heb je zin om het romantisch te maken maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? Het is niet zo moeilijk om de romantiek nieuw leven in te blazen. Je kunt op verschillende niveaus romantisch zijn, van een sfeervol moment tot een romantisch etentje, een romantisch cadeau of bijvoorbeeld een uitstapje vol romantiek.

Een romantische sfeer creëren

Het is niet zo moeilijk om een kamer romantisch in te richten. Zorg dat de kamer opgeruimd is en lekker ruikt. Heb je een bank of bed om op te zitten? Bedek deze met een mooie sprei of een grande foulard, leg het vol met zachte kussentjes, en zorg dat alles fris is. Licht is heel belangrijk als je romantisch wilt zijn. Fel licht is niet romantisch, zacht sfeerlicht wel. Als je alleen maar tl-buizen in huis hebt, geen paniek! Kies dan voor ledlampjes of gewoon een paar waxinelichtje in een paar potjes. Kaarsen in een kaarsenstandaard doen het altijd goed, maar ook gekleurde verlichting, zoals bijvoorbeeld van Philips Hue, kan een romantische sfeer oproepen.

Muziek

Om een romantische sfeer te creëren is het belangrijk dat je sfeervolle muziek opzet. Als je die niet in huis hebt kan je misschien op de radio een zender vinden waar ze liefdesliedjes draaien. Af te raden is in elke geval schreeuwerige muziek of een tv die aanstaat op de achtergrond.

Gedraag je romantisch

Om je romantisch te gedragen ben je zacht, lief en teder. Wees een beetje galant, en leg je geliefde in de watten. Schenk een glaasje wijn in (als jullie ouder dan 18 jaar zijn natuurlijk) of anders een glaasje frisrank. Zorg dat je er geweldig uitziet en dat je lekker ruikt.

Tegen een meisje

 • vertel haar hoe leuk, slim, mooi en lief ze is.
 • laat haar voelen dat zij voor jou speciaal is.
 • toon interesse in haar interesses.

Tegen een jongen

 • vertel hem hoe knap, slim en leuk hij is.
 • maak hem duidelijk dat hij voor jou bijzonder is.
 • toon interesse in de dingen die hij belangrijk vindt.

Jongens en meisjes hebben allebei behoefte aan liefde en aan romantiek.

Voer elkaar hapjes

Verliefde mensen geven elkaar vaak eten. Kleine hapjes die ze elkaar geven, met een vork of hun vingers. De ander doet haar of zijn mond open en eet letterlijk uit je hand. Daar komt ook dat gezegde vandaan.

Zeg lieve dingen elkaar

Om romantiek compleet te maken is het belangrijk dat je lieve dingen zegt. Fluister in haar oor dat je haar zo lief vindt. Of fluister in zijn oor dat je hem zo geweldig vindt. Wat je ook doet, zorg dat het liefdevol en teder gebeurt.

Voorkom zinloze ruzies

Veel mensen maken ruzie, ook als ze verliefd zijn. Soms is het gewoon nodig om te laten merken dat je het niet eens bent met je geliefde want je kunt het niet altijd met elkaar eens zijn. Maar voorkom nodeloze ruzies. Probeer te accepteren dat je je partner niet veranderen kunt. Als je toch ruzie hebt gehad, maak het dan altijd weer goed. Probeer het op een rustig moment uit te praten zonder elkaar weer opnieuw verwijten te maken. Complimenten kunnen je relatie versterken.

Rozenblaadjes, parfum, een mooie plaats om te zitten of te liggen

Een zachte bank met rode kussens, of een mooi opgemaakt bed vol rozenblaadjes. Het zijn allemaal plekjes waar je graag bent als je in een romantische bui bent. Zorg voor een goede sfeer, en daar kan bijvoorbeeld ook een massage bij horen.

Romantische uitjes

Je kunt natuurlijk ook buitenshuis romantiek opzoeken. Heel romantische zijn bijvoorbeeld:
 • romantische films kijken.
 • romantisch etentje in een sfeervol restaurant.
 • een picknick op een mooie zonnige dag.
 • een boottochtje, een rondvaart bijvoorbeeld.
 • een weekendje weg.
 • samen naar een Wellness.
 • schrijf een gedicht voor hem of haar.
 • ga samen naar de volle maan kijken, ga naar de sterren kijken, neem een glaasje wijn en een deken mee.

Romantiek in de zomer

In de zomer kan je buitenshuis gemakkelijker romantiek vinden dan in de wintermaanden.
 • wandeling door een mooi park.
 • strandwandeling.
 • samen de ondergaande zon bekijken.
 • samen naar de maan kijken.
 • een picknick onder een grote oude boom.
 • met een bootje varen.
 • ouderwets: jullie namen in de bast van een boom kerven.

Romantiek in de winter

In de winter kan je natuurlijk ook romantiek creëren. Je zoekt het dan wat vaker binnenshuis, tenzij er sneeuw ligt.
 • wandeling door pas gevallen sneeuw maken.
 • samen een sneeuwpop maken.
 • thuis in huis de haard aansteken, sfeerlichtjes aan, en samen iets gezelligs drinken.
 • kaarslicht aan, en een romantisch diner.

Haar naam op jouw arm?

Een tatoeage met de naam van je geliefde kan natuurlijk heel romantisch zijn. Als je de naam van je vriendin op je arm laat zetten, of de naam van je man op je schouder, dan zeg je ook dat je altijd bij deze persoon wilt blijven. Besef wel dat de tatoeage er in principe levenslang blijft zitten. Je moet dus wel zeker zijn van je zaak. Maar ja, als je toch in een opwelling van ware liefde een tatoeage hebt laten zetten die je later toch weer kwijt wilt omdat de ware toch niet de ware is gebleken, dan kan je hem laten over tatoeëren of laten verwijderen. Goedkoop is dat echter niet. Je kunt zijn/haar naam evengoed op een ketting om je hals dragen. Ook romantisch!

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liefde, wat is romantiek?Liefde, wat is romantiek?Wat vinden vrouwen romantisch? Wat vinden mannen romantisch? Wat is niet romantisch? Wat vinden vrouwen niet romantisch?…
Decoreer een romantische slaapkamer voor ValentijnsdagVerras je geliefde op Valentijnsdag door de slaapkamer extra romantisch te maken. Je kunt de slaapkamer al een hele make…
Valentijnsdag: Romantische tipsBij Valentijnsdag denken de meeste mensen aan een eenvoudig romantisch avondje uit, een doos bonbons of een bosje bloeme…
Tips voor een romantisch dagje uitTips voor een romantisch dagje uitIn het jachtige leven van alledag schiet het er vaak bij in om tijd voor elkaar te maken. Wordt het daarom niet weer een…

Wanneer weet je dat je partner vreemd gaat?Wanneer weet je dat je partner vreemd gaat?Het is in menig relatie een hot item de man of vrouw die (vermeend) vreemd gaat. Het maakt niet uit of de man of vrouw…
Relatieproblemen als gevolg van slaapgebrekRelatieproblemen als gevolg van slaapgebrekEr zijn veel mensen die last hebben van slaapgebrek door bijvoorbeeld een snurkende partner of een huilende baby. Als di…
Bronnen en referenties
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 10-10-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.