Valentijnsdag. Zelf een valentijnskaart maken

Valentijnsdag. Zelf een valentijnskaart maken Verliefd, verloofd, getrouwd... Valentijnsdag is de dag waarop je elkaar laat merken dat je van elkaar houdt. Op Valentijnsdag kan je iemand een kaart sturen, bijvoorbeeld als je verliefd bent op iemand die niet weet dat je verliefd op hem of haar bent. Daarom worden er met Valentijnsdag ook vaak anonieme kaarten verstuurd, bijvoorbeeld door stille aanbidders. Jonge en oude mensen kunnen op Valentijnsdag kaarten geven of per post laten bezorgen. Valentijnskaarten kan je gemakkelijk zelf maken, maar hoe? En wat zet je in een valentijnskaart? Als je het moeilijk vindt om een romantische tekst in je valentijnskaart te zetten, hoe kom je dan op goede ideeën voor een romantische oneliner of een lief gedichtje? Ten eerste maak je iemand al heel blij met een valentijnskaart. Het feit dat je eraan gedacht hebt, betekent voor veel mensen al veel. Je kunt dus ook volstaan met er gewoon in te zetten 'Ik hou van je.' Maar als je meer wilt schrijven dan dat, kan je denken aan:
 • een klein gedicht.
 • een mooie (romantische) regel.
 • een fragment uit een songtekst.

Gedicht in je valentijnskaart

Als je een mooi (zelf geschreven) gedicht in een valentijnskaart plaatst, geeft dit het misschien net even wat extra's. Maar als je het schrijven niet zo ziet zitten, kan je kiezen uit vele beroemde liefdesgedichten. Zoek online eens naar het woord 'liefdesgedichten' en je vindt er velen. Maar je kunt ook vrij eenvoudig zelf een mooi liefdesgedichtje schrijven. Een heel gemakkelijke manier om een liefdesgedichtje te maken is versvorm haiku. De eerste regel heeft dan 5 lettergrepen, de tweede regel 7, en de derde regel weer 5, bijvoorbeeld:

Zodra ik je zie
wil ik heel dichtbij je zijn
Voor altijd samen


Maak zelf eens een romantische variant op deze 5, 7, 5 regels, en je zal zien dat haiku's schrijven ook jou gemakkelijk af zal gaan. Je kan op die manier een heel persoonlijk minigedichtje in je valentijnskaart schrijven, iets wat je zelf geschreven hebt is altijd fijn voor de ander.

Jouw lieve lach
Brengt mijn leven tot leven
Een mooie Valentijnsdag


Als de regels die je geschreven hebt je bevallen, kan je ze ook nog aanpassen door er woorden aan toe te voegen, als dat beter bij het geheel past. Het gaat om het eindresultaat. Stuur kaarten waar de liefde vanaf spat, zoals kaarten met hartjes, afbeeldingen van twee geliefden, zoenafdrukken, bloemetjes, smileys, enzovoorts.

Zelf een valentijnskaart maken

Kaarten zijn tegenwoordig best duur, een beetje mooie valentijnskaart kost al snel 3 euro of meer. En dat terwijl het enorm eenvoudig is om zelf een valentijnskaart te maken. Wat heb je nodig?
 • een vel stevig papier of oude gebruikte wenskaarten (een oude gebuikte wenskaart is ideaal omdat je dan al een kaart hebt).
 • leuke romantische plaatjes, viltstiften, of ander materiaal wat je wilt gebruiken om de kaart te versieren.
 • een (gewone dikte) vel wit of rood of roze papier.
 • schaar en (foto)lijm. Alle papierlijm is in principe geschikt maar fotolijm heeft als voordeel dat het de kaart mooi strak houdt en het papier niet snel gaat bobbelen.
 • eventueel een snijmesje (breekmesje).
 • liniaal en potlood.

Ideeën voor mooie valentijnskaarten

Voordat je gaat knippen en plakken, is het het beste als je een idee hebt. Wat wil je op de voorkant van de kaart zetten? Een aantal ideeën kunnen zijn:
 • een groot hart uit rood papier geknipt, waarvan de ene helft op de voorkant van de kaart staat en de andere helft op de achterkant. pas als je de kaart opvouwt en omkeert zie je dan pas dus het hele hart. Je moet het hart hiervoor door midden snijden en beide zijden aan een kant van de kaart plakken.
 • teken een boom op de voorkant van de kaart waar alleen maar (uit papier geknipte) rode hartjes aan groeien.
 • teken met viltstift een mooi hart op de voorkant en snij of knip deze voorzichtig uit. Plak een foto van jou en je geliefde achter het hart (aan de binnenkant van de kaart) en plak de achterkant af met een velletje papier. Je hebt dan een kaart met een ingelijste foto van jullie samen, in de omlijsting van een hart.
 • Zet op een witte kaart die je zelf gemaakt hebt, mondafdrukken met lippenstift. Dep de kaart daarna met wc papier of tissues (leg deze er plat op en druk op de mondafdrukken (niet vegen of wrijven) om het vet van de lippenstift op te nemen.
 • zo kan je zelf nog tientallen ideeën bedenken. Hartjes, zoenen, cupido's, rode rozen, plaatjes van verliefde mensen... dat soort dingen doen het goed op valentijnskaarten

Als je met een gebruikte kaart werkt (bijvoorbeeld een verjaardagskaart die je ooit ontvangen hebt): beplak de voorkant dan met een nieuw stuk papier op maat, zodat de oude afbeelding op de voorkant verdwijnt. Als je een kaart gebruikt die al een mooie geschikte (lees: romantische) afbeelding heeft, hoef je de voorkant natuurlijk niet opnieuw te maken. Die keus is aan jou.
 • als je een nieuwe kaart maakt: zet de afmeting van de kaart dan eerst uit op het papier met liniaal en potlood. Snij (of knip) het formaat van de kaart uit en zet en vouw hem doormidden, zodat de vouw voor de kaart ontstaat.
 • beplak de voorkant van de kaart: Op een gebruikte kaart kan je de nieuwe voorkant beplakken met hartjes, je eigen tekening, romantische foto's uit tijdschriften, collages, plaatjes, stikkers, glittertjes, enzovoorts. Op een nieuwe zelfgemaakte kaart werk je precies zo met het beplakken.
 • binnenzijde kaart: aan de binnenkant van je kaart zet je rechts je tekst. Bij een gebruikte kaart kan het eerst nodig zijn de vorige afzender (van bijvoorbeeld een verjaardagskaart) te moeten afplakken met een nieuwe iets kleinere binnenmaat dan het origineel. Kleiner omdat het dan beter past bij het vouwen van de kaart. Ook kan je kiezen voor plaatjes en stikkers om oude dingen/teksten af te plakken. In elk geval is het heel eenvoudig om de leukste valentijnskaarten zelf te maken.

Wanneer is het Valentijnsdag?

Elk jaar op 14 februari, is het Valentijnsdag. Valentijnsdag is een dag van liefde en romantiek. Vroeger kwam het ook wel voor dat je op die dag een kaart stuurde aan de persoon op wie jij stiekem verliefd was. Die persoon wist dus van niets en ontving een anonieme valentijnskaart. Tegenwoordig komt het veel voor dat Valentijnsdag veel breder wordt gevierd. Je kunt niet alleen kaarten per post versturen, of direct geven aan je geliefde, ook worden er wel valentijnskaarten online verstuurd. Valentijnskaarten worden ook niet meer uitsluitend verstuurd om liefde tussen geliefden te benadrukken, ook krijgen steeds meer mensen een valentijnskaart om vriendschappen te benadrukken, of familierelaties. Je kunt dus ook heel goed een valentijnskaart aan een vriend sturen om jullie vriendschap te bevestigen. Maak dan wel in de tekst op de kaart duidelijk dat het om een vriendschapskaart gaat.

Tips voor cadeautjes op Valentijnsdag

Als je gezellig uit wilt op Valentijnsdag denk je natuurlijk aan iets romantisch. Als je genoeg geld hebt kan je denken aan:
 • een etentje of een romantische lunch.
 • high tea (uit of thuis).
 • romantisch ontbijt.
 • naar de film.
 • een overnachting in een hotel.

Als je weinig geld hebt

Het hoeft niet altijd duur te zijn om iets romantisch te doen. Als je weinig geld hebt wees dan creatief. Je kunt denken aan:
 • een heel grote zelfgemaakte valentijnskaart.
 • romantische wandeling door een bos, park, of langs het strand.
 • een picknick bij jou thuis, gewoon in de huiskamer op een kleedje, waar je rozenblaadjes overheen hebt gestrooid.
 • een romantische film kijken, thuis op de bank met wat lekkers erbij, een roos in een vaasje en eventueel ook kaarslicht op tafel.
 • je geliefde een rug massage geven.
 • enzovoorts.

Cadeautjes voor Valentijnsdag

Als je een cadeautje wilt geven voor valentijnskaart kan je kiezen voor traditionele cadeautjes, zoals:
 • rode rozen.
 • een lekker luchtje.
 • chocola/bonbons.
 • een pakje kaarsen of ander sfeerlicht.
 • knuffelbeestje.

Vergeet in elk geval niet het belangrijkste: een valentijnskaart met romantische tekst!

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Decoreer een romantische slaapkamer voor ValentijnsdagVerras je geliefde op Valentijnsdag door de slaapkamer extra romantisch te maken. Je kunt de slaapkamer al een hele make…
Leuke ideeën voor ValentijnsdagValentijnsdag is elk jaar op 14 februari. Op deze dag kan je je geliefde wat extra aandacht of een cadeau geven. Natuurl…
Valentijnsideeën voor hemValentijnsideeën voor hemValentijnsdag, de een vindt het helemaal geweldig terwijl een ander het een commerciële bedoeling vindt. Toch blijkt dat…

Julien Blanc Pick-up Artist in Real Social Dynamics (RSD)Julien Blanc Pick-up Artist in Real Social Dynamics (RSD)Julien Blanc is een zelfbenoemde dating-goeroe die in Los Angeles voor het bedrijf Real Social Dynamics werkt. Hij verzo…
Van de verloving tot het trouwfeestVan de verloving tot het trouwfeestHe/She popped the question! Totaal onverwacht of had je het zien aankomen? In ieder geval is het een gelukzalig moment d…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 24-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.