Romantiek in je relatie. Hoe maak je het romantisch?

Romantiek in je relatie. Hoe maak je het romantisch? Wil je meer romantiek in je relatie brengen maar weet je niet precies waar je beginnen moet? Er wordt wel beweerd dat vrouwen romantiek over het algemeen meer waarderen dan mannen. Het kan echter best zo zijn dat vrouwen en mannen allebei van romantische dingen houden, maar dat vrouwen andere dingen romantisch vinden dan mannen. Als je vriendin aangeeft dat ze meer romantiek zoekt in de relatie, is het in elk geval tijd om iets te doen met dat signaal. Tips voor romantische momenten. Ook handig voor Valentijnsdag.
Het woord 'romantiek' bestaat uit 9 letters. Elke letter kan je koppelen aan een romantische daad of sfeer. Dit is puur toeval, maar toch wel leuk om eens te bekijken als je op zoek bent naar meer romantiek in je relatie. Elke relatie wordt op den duur een beetje een sleur. De negatieve bijklank van het woord 'sleur' is niet helemaal terecht, want tevredenheid staat gelijk aan geluk in het leven. Als je tevreden bent met wat je hebt, ben je als mens eigenlijk ook gelukkig. Ongeluk hangt in het leven over het algemeen samen met dingen of situaties die we niet hebben, of die we zijn kwijtgeraakt, of die we graag zouden willen hebben, of waarvan we meer zouden willen hebben. Romantiek in een relatie is een van die dingen die in een relatie kunnen ontbreken, en het gebrek aan romantiek kan voor menigeen zo belangrijk zijn dat een relatie erop stukloopt als de romantiek ontbreekt. Meestal krijg je bijtijds signalen dat er misschien wat meer romantiek nodig is. Je partner zegt bijvoorbeeld zo nu en dan dat het zo'n sleur geworden is, of je partner geeft aan dat er nooit meer eens iets romantisch gebeurt... Geeft jouw partner dus aan dat er meer behoefte aan romantiek is, ga er dan mee aan de slag en onderschat het belang daarvan niet.

Romantiek

De letters van het woord 'romantiek' kunnen als geheugensteuntje dienen om meer romantiek in je relatie te brengen.

De R van: royaal

Royaal. De R van 'Romantiek' zou je kunnen zien als de R van 'royaal'. Geef je geliefde eens een cadeautje. Het hoeft niet duur te zijn als je weinig geld hebt, want zelfs een zelfgemaakte kaart, of een enkele verpakte bonbon, of een enkele roos, kunnen een mensenhart al sneller laten kloppen. Heb je wat meer te besteden? Dan is een ring of armband een romantisch cadeau. Of verras je geliefde met een romantisch etentje.

De O van: onverwachts

Onverwachts. De O in het woord 'romantiek' staat voor 'onverwachts.' Denk daarbij aan een verrassing. Een romantische verrassing, zoals een picknick die jij georganiseerd hebt, alleen voor jullie tweeën. Of schrijf een gedicht voor haar of hem, of een lief klein briefje, en stuur het op. Post van jou zal haar (of hem) verrassen. Handgeschreven briefjes zijn heel waardevol voor elke romanticus. Plak op de spiegel in de badkamer anders eens een briefje waarop iets romantisch staat. Zomaar, omdat je van haar/hem houdt. Doe iets onverwachts. Geef desnoods een 'Omdat ik van je hou, surpriseparty' en nodig al jullie vrienden uit om jouw liefde voor je partner te vieren.

De M van: mooie dingen

Mooie dingen: De M staat voor 'Mooi'. Mooie romantische muziek; mooie romantische films; een stukje voorlezen uit een romantisch verhaal; mooie kleren; mooie bloemen; mooi kaarslicht; hem of haar vertellen hoe mooi je hem/haar vindt... Of een gedicht voor je geliefde schrijven. Het zijn allemaal dingen die bij romantiek horen.

De A van: attent

Attent. Wees attent. Het klinkt misschien wat ouderwetse maar hoffelijkheid is nog steeds iets waarmee je indruk maakt in de liefde. Het kost niks, alleen een beetje respect. Help haar bijvoorbeeld in haar jas, hou de voordeur van de auto voor haar open, vertel haar hoe leuk ze eruit ziet... Of help hem met een klusje, schenk iets voor hem in, kook iets lekkers, masseer zijn schouders eens, zeg dat je hem aantrekkelijk vindt om te zien. Benadruk zijn sterke eigenschappen en noem hem dus slim, wijs, sterk... Of draag haar tassen, informeer hoe het met zijn of haar familie gaat, vraag hoe het met hem of haar op school gaat of op het werk...

De N van: nieuwsgierigheid

De N in 'romantiek' staat voor 'nieuwsgierigheid.' Toon interesse in de persoonlijkheid van je geliefde. Stel vragen over haar interesses, werk of studie. Toon je nieuwsgierig naar haar dromen en wensen en toekomstplannen. Toon interesse in haar of zijn familie en vrienden. Stel vragen, zodat hij/zij kan vertellen wat hij of zij belangrijk vindt in het leven. Kortom: toon interesse in wie zij/hij is en toon interesse in de mensen die voor jouw partner belangrijk zijn.

De T van: tederheid

Teder. De T in 'romantiek' staat absoluut voor tederheid. Tederheid uit zich in zachte dingen, lieve woordjes, zachte strelingen, elkaars hand vasthouden, haar vingers kussen terwijl je haar diep in de ogen kijkt, over iemands haar strelen, enzovoorts. Wees teder, terwijl in de achtergrond een mooi klassiek muziekje speelt, terwijl de kaarsen op tafel flakkeren, terwijl de vogels in de bomen tjilpen of de krekels sjirpen...

De I van: innemend

Innemend. De I in het woord 'romantiek' staat voor 'innemend'. Innemend is een ander woord voor charmant, aardig, bescheiden, sympathiek. Mensen die deze eigenschappen bezitten vinden we nu eenmaal het prettigst in de omgang. Toon dus je beste kant. Wees bescheiden en gezellig, en voorkom 'zeuren' over de verschillen tussen jullie. Voorkom zinloos ruziemaken over kleine dingen, maak geen verwijten, en deal met jaloezie en achterdocht. Kijk naar wat er wel is, in plaats van naar wat er ontbreekt. Geen een relatie is immers perfect.

De E van: emotie

Emotie. Romantiek heeft met emotie te maken. Daarom staat de letter E in het 'woord; romantiek voor 'emotie.' Durf iets van jezelf te geven als je meer romantiek in een relatie wilt brengen. Zeg romantische dingen en toon je zachte kant. Toon emotie, want als je emotie toont zeg je ook dat je die ander vertrouwt. Durf je emoties te laten zien, het versterkt meestal de band.

De K van: kusjes

Kusjes. Simpel (maar altijd effectief) zijn kusjes. De letter K van de laatste letters in het woord 'romantiek.' Geef je partner dus naar hartenlust zachte kusjes op de wang, op de lippen, in de hals, op de vingers, op het haar, achter het oor... Het zijn de prettigste kusjes die er bestaan. Zacht en zinnenprikkelend.

De kracht van een picknick

Misschien heeft iedereen wel een romantisch beeld bij een picknick. Bij het woord picknick denken we aan zonnige dagen, aan vervlogen tijden, aan tjilpende vogels, aan een grasveld vol veldbloemen met daarop een kleed vol lekkernijen en een picknickkoffer. Een glas witte wijn in de schaduw van een boom... De hemel is blauw en dag is traag en loom. Is het mooi weer? Ga dan buiten picknicken, het liefst in een park onder een oude grote boom met laaghangende takken, vlakbij het water. Is het koud weer? Ook dan kan je picknicken. Namelijk in je eigen huiskamer. Leg een vrolijk kleed op de grond, leg er lekkere hapjes op, twee glazen en een flesje wijn, en nodig je geliefde uit voor een speciale huispicknick. Zoek op YouTube een video op met vogelgeluiden of het geluid van een oerwoud. Succes verzekerd.

Romantische afknappers

Er zijn een aantal romantische afknappers die je zeker moet voorkomen, bijvoorbeeld:
 • welke romantische daad je ook verrichten wilt, deze valt in duigen als je zelf niet lekker ruikt, als je je tanden vergeten hebt te poetsen, of als je nog wat slaapsoep in je ogen hebt. En als je je vriendin mee uit eten neemt, is het ook een romantische afknapper als je aan het eind van de avond vraagt of ze de helft van de rekening nog even betalen wil. Vraag iemand dus alleen mee naar een restaurant of film, als je die persoon ook daadwerkelijk trakteren kunt. Anders kan je beter thuis koken of thuis een film opzetten, wat op zich ook heel romantisch kan zijn.
 • Als je graag over jezelf praat, wees dan voorzichtig. Voorkom dat je de hele avond over jezelf zit te praten. Menigeen zal zijn ergernis ogenschijnlijk weten te verhullen, maar het kan een grote romantische afknapper worden.
 • Als je een vrouw lingerie geeft, kan dat verkeerd overkomen. Niet iedereen vindt zo'n cadeau bepaald romantisch.
 • Praat niet over je ex, en flirt niet met anderen, ook dat zijn echt romantische afknappers

Kijken naar de maan

Je hebt vast wel eens een plaatje gezien van twee geliefden die samen in het donker naar de maan staren. Hun silhouetten tekenen zich zwart of tegen het witte schijnsel van de maan. Dit is een klassieker, maar het werkt nog steeds. Wordt er volle maan verwacht? Nodig je geliefde dan uit om samen naar de maan te kijken. Een gratis schouwspel, en het is gratis romantiek uit de natuur. Op een zachte zomeravond is het ideaal om naar buiten te gaan en de maan te bekijken op een mooi plekje. Maar als het koud is, of je kunt niet naar buiten, kan je de maan ook prima bekijken vanuit je raam. Zorg voor een romantisch drankje erbij, en je hebt een romantische daad verricht die je partner niet snel meer vergeten zal. Ook als er kometenregens verwacht worden, kan je je geliefde verrassen met een paar uurtjes vallende sterren kijken, en vergeet geen romantische wensen doen, elke keer als je een ster ziet vallen.

Digitale romantiek

We leven in een digitaal tijdperk, maar ook online kan je je liefde uiten voor je partner, en daarmee een romantische daad stellen. Het is namelijk heerlijk als je partner aan de hele wereld wil laten weten dat jij, en jij alleen, de ware voor hem/haar bent. Upload dus een paatje van een mooi rood hart, en zet erbij hoeveel je van hem of haar houdt. Of stuur hem of haar een romantische digitale kaart per email.

Kaarslicht of ander sfeerlicht

Licht bepaalt sterk de sfeer. Zacht sfeerlicht geeft ons rust en brengt ons tot ontspanning, waardoor er ruimte komt om stressvolle zaken los te laten en je te richten op elkaar. Daarom is een sfeervolle verlichting van groot belang bij romantiek. Tl-buizen bij een etentje verpesten al snel je romantische actie, dus probeer romantische zaken altijd bij de juiste verlichting te laten plaatsvinden. Een paar waxinelichtjes in een paar potjes op verschillende plaatsen in de kamer, doen bijvoorbeeld al wonderen. Kaarslicht, gekleurd led-licht, of lantaarntjes met sfeervolle verlichting maken de sfeer romantisch.

De taal van ogen

Zonder woorden zeggen dat je van iemand houdt, dat doe je door elkaar diep in de ogen te kijken. Voeg kaarslicht erbij en een glaasje wijn, en je partner smelt voor je. (Als het goed is) Maak er geen staarpartij van, maar kijk diep in de ogen van je geliefde, glimlach schuchter of juist vastberaden, en zeg iets liefs.

Kleine verrassingen

Je partner verrassen met kleine dingetjes, geven een relatie al snel een romantische boost. Een doosje met chocola, of een ansichtkaartje met wat lieve woorden, een briefje op tafel of in een lunchbox verstopt... Een roos in een flesje water op tafel zetten, de tafel dekken en koken voordat hij/zij thuis komt, met wat romantische elementen zoals kaarslicht aan tafel... Bloemblaadjes op een bed vol kussentjes. Hartvormpjes. Het zijn allemaal dingen waarmee je je geliefde onverwachts kunt verrassen en wat de band tussen jullie hechter kan maken.

Romantische cadeautjes

Er zijn veel romantische cadeautjes te bedenken, sterker nog, veel cadeautjes die je met zorg voor je relatie uitkiest worden al snel als een bewijs van liefde ervaren. Maar een aantal cadeaus zijn niet romantisch, zoals:
 • een stuk gereedschap voor een man.
 • een huishoudelijk apparaat voor een vrouw.

Natuurlijk kunnen dit soort cadeaus wel heel welkom en handig zijn, maar als je iemand en romantisch cadeau wilt geven moet je het toch in een andere richting zoeken.

Gratis romantische cadeautjes

Cadeautjes hoeven niet altijd geld te kosten. Je kunt je partner bijvoorbeeld de volgende gratis romantische cadeaus geven:
 • een zelfgemaakte tegoedbon voor een liefdevolle rug massage, en jij ben de masseur natuurlijk.
 • een strippenkaart voor 10 zoenen (altijd handig, en leuk om zelf te maken met tien lippenstift zoenen op een rij).
 • een mooie zelfgemaakte kaart met een liefdesgedicht erop.
 • een ontbijt op bed.
 • geef je partner veel complimentjes, dit houdt de relatie goed, en haal vaak mooie herinneringen op uit de tijd dat je elkaar net kende, dit heeft vaak een positief effect op relaties die onder druk staan.
 • bezoek plaatsen waar je eerder mooie momenten samen hebt beleefd, dit kan de liefde nieuw leven inblazen.
 • zet ergens jullie namen in de bast van een boom, met een hart erbij.

Romantische cadeautjes die altijd werken

Er zijn veel cadeautjes die je partner zal waarderen. Hoe persoonlijker, hoe romantischer het kan zijn. Bijvoorbeeld:
 • een door jou samengesteld fotoboek (die kan je tegenwoordig kant en klaar en per stuk laten maken, via bijvoorbeeld de Hema online) met de mooiste foto's erin, vol foto's van jullie leukste momenten samen.
 • een persoonlijk sieraad. Een ring of een armbandje, een ketting met een hartje eraan.
 • een etentje in een sfeervol klein restaurantje.
 • en cd met jullie lievelingsmuziek.
 • naar de bioscoop voor een romantische film, in een love-seat.
 • samen een boom planten en deze het symbool van jullie liefde noemen.
 • een weekendje weg.
 • enzovoorts.

Duizend romantische ideeën

Als je romantiek in je relatie wilt brengen, zijn er duizend romantische ideeën te bedenken. Romantiek schuilt hem altijd in een stukje aandacht voor de ander, laten merken dat je van iemand houdt. Met gebaren, woorden en daden. De boodschap is: 'dit is alleen voor jou, en voor niemand anders, omdat ik zoveel van je hou.'

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liefde, wat is romantiek?Liefde, wat is romantiek?Wat vinden vrouwen romantisch? Wat vinden mannen romantisch? Wat is niet romantisch? Wat vinden vrouwen niet romantisch?…
Geniet van romantiekGeniet van romantiekRomantiek is voor iedereen anders, toch zijn er wel een aantal facetten aan romantiek die voor iedereen hetzelfde zijn.…
Valentijnsdag: Romantische tipsBij Valentijnsdag denken de meeste mensen aan een eenvoudig romantisch avondje uit, een doos bonbons of een bosje bloeme…
Vrijen, hoe vrij je romantisch?Vrijen, hoe vrij je romantisch?Vrijen is een gezellig woord voor aanhalen, knuffelen, vertroetelen, liefkozen… Met vrijen wordt over het algemeen het v…

Een spannende relatie behouden: tipsEen spannende relatie behouden: tipsNa verloop van tijd dreigt er wat sleur te komen in jullie relatie. Jullie voeden de kindjes op en slaan zich bochtig ee…
Relatieproblemen: scheiden of blijven?Relatieproblemen: scheiden of blijven?Wanneer je in een relatie zit waarin je niet meer gelukkig bent kun je jezelf de vraag stellen of je bij elkaar wilt bli…
Bronnen en referenties
 • http://www.zomoetdat.nl/zomoetdat%20romantisch%20romantiek%20top%2050.htm
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 19-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.