Wanneer weet je dat je partner vreemd gaat?

Wanneer weet je dat je partner vreemd gaat? Het is in menig relatie een hot item … de man of vrouw die (vermeend) vreemd gaat. Het maakt niet uit of de man of vrouw die denkt dat de partner vreemd gaat zich dit inbeeldt of dat er duidelijke aanwijzingen zijn, het gevoel is het gevoel. Hoewel sommige mensen de kop in het zand steken, willen de meeste mensen het wel weten en dus, hoe kan je er achter komen?

De basis van een eerlijke relatie

De basis van een eerlijke relatie is dat je zaken be- en uitspreekt. Gevoelens van ongenoegen, irritatie of anderszins kunnen, als je er niets mee doet, escaleren. Een eerlijke relatie kent dus geen geheimen. Niet dat dit altijd het gemakkelijkste is, want soms kan eerlijk zijn ook heel confronterend zijn.

Toch, ook al spreek je af altijd open en eerlijk naar elkaar te zijn, kan er enig moment iets veranderen in een relatie. Mensen veranderen en veranderen samen of mensen gaan verschillende richtingen op. Dit kan leiden tot een breuk en dan gaan partners uit elkaar (wat ook niet altijd even gemakkelijk werkt). Maar als je denkt dat je partner niet meer eerlijk is en bijvoorbeeld vreemd gaat, wat volgens vele onderzoeken ruim 2/3 van de mensen in meer of mindere mate doet, dan kan dit ook om verschillende redenen zijn. Toch vinden veel mensen het moeilijk de waarheid boven tafel te brengen en/of de partner tot een open gesprek te brengen.

Vreemd gaan

"Vreemd gaan" heeft een negatieve lading, want het staat voor geniep. Een man of vrouw die zonder dat de partner het weet, met iemand anders een relatie heeft. Toch is niet altijd alleen de vreemd gaande partner “de kwaaie pier”. Niet zelden hebben beide partners (onbewust) een rol in hetgeen er in een relatie gebeurt.

Of "vermeend" vreemdgaan

Toch kan het ook slechts een idee zijn, want een van beide partners denkt dat de andere partner vreemd gaat. Heeft daar al dan niet een duidelijke reden voor, maar het gegeven dat het idee leeft (en dan hebben we het over seksueel maar ook emotioneel vreemdgaan) is voor sommige mensen al voldoende om volledig paranoia te worden … en soms ook niet. Dan blijkt dat het vermoeden inderdaad klopt. Wat zijn nu signalen om er achter te komen of het vermoeden klopt?

Bron: Ferobanjo, PixabayBron: Ferobanjo, Pixabay

Aanwijzingen

Vooropgesteld dat uit vele onderzoeken blijkt dat vrouwen zeker niet onderdoen voor mannen, is het zinvol niet vanuit pure emotie en vanuit “de achterdocht” te reageren. Vanuit het gezonde verstand achterhalen, voorzover dat mogelijk is en dan bedenken wat met deze informatie te doen. Als je vanuit een eerlijke en open relatie komt, zal de insteek zijn het op tafel te leggen.

Een aantal signalen die kunnen duiden op vreemdgaan, waarbij het eigenlijk niet om één signaal gaat, maar meestal een combinatie van:
 • Zeker als je beide van redelijk vaste patronen bent, kan een plotseling afwijking in tijden en gedrag een signaal zijn.
 • Is vervreemding binnen de relatie wel eens ter sprake gekomen.
 • Als je partner, anders dan normaal, veel met zijn/haar fysiek bezig is en de spiegel vaker opzoekt.
 • De gedachten van je partner, zonder aanwijsbare redenen, regelmatig afdwalen.
 • Als de mobiele telefoon “off limits” is en berichten direct verwijderd worden.
 • Als je partner na thuiskomst direct onder de douche duikt c.q. ander andere kleding aantrekt, terwijl dit normaal niet gebruikelijk is.
 • Als de sociale agenda van je partner plots, bijvoorbeeld door werkborrels en bijeenkomsten, een stuk drukker is. Dit, terwijl er geen aanleiding toe is (drukte, promotie etc.).
 • Natuurlijk ook als het gedrag van je partner, zonder reden, plots anders wordt.
 • Daar waar normaal samen bijvoorbeeld de (werk)dag doorgenomen wordt, vindt dit nu nog nauwelijks plaats.
 • Onverklaarbare telefoongesprekken.
 • Ongenuanceerde harde kritiek die over tafel komt.
 • Als de gedachtegang van een partner over vreemdgaan, zomaar anders is dan voorheen.
 • Seksualiteit en/of emotionaliteit is in je eigen relatie ver te zoeken.
 • Je partner per saldo veel meer alleen de deur uit is dan normaal.

Waarbij de man of vrouw die zelf open en eerlijk in een relatie staat en zijn/haar gezonde verstand gebruikt, ook de intuïtie in kan zetten. Alleen is een open gesprek voeren, met weinig anders dan “mijn intuïtie zegt…” niet altijd constructief. Als je je partner echter goed kent, hij/zij een sterk non verbale uitdrukking heeft, dan kom je ook met je intuïtie een heel eind.

Redenen

Natuurlijk kunnen er ook andere redenen zijn waarom het gedrag van je partner net even anders is, maar kijk naar de combinatie en doe dit zo rationeel mogelijk. Door de emotie kan je dingen “zien” die er mogelijk niet zijn.

Tot slot

De vraag is vervolgens hoe je je partner er mee confronteert of je besluit dat je hem/haar niet confronteert en wacht af of het “een ding” is of je accepteert het binnen je relatie. Alleen wordt het lastig als je relatie altijd om “open en eerlijk” te boek staat.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik wil vreemdgaanIk wil vreemdgaanJe wilt vreemdgaan, dit kan doordat jullie uit elkaar zijn gegroeid, verliefdheid, wraak, eenzaamheid, sleur, stress. Er…
Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Vreemdgaan, waarom gaat iemand vreemd?Gaan mensen vreemd omdat er iets mis is met de vaste relatie of omdat er iets mis is met de vaste partner? Zijn er reden…
Beginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenBeginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenOpmerkelijk dat de partner die verliefd is geworden op een ander zo gemakkelijk vreemd kan gaan zonder goed de voor en n…
Relatieproblemen en de seksuoloogRelatieproblemen en de seksuoloogSeksuele problemen binnen de relatie geeft grote spanningen, stress, sombere gevoelens en communicatieproblemen. Anderso…

Romantische tips voor een onvergetelijke, goedkope ValentijnRomantische tips voor een onvergetelijke, goedkope ValentijnHet is weer 14 februari en je geliefde verwacht dat je haar (of hem) in de watten legt. Of je wil indruk maken op je (pa…
Hoe maak je het romantisch in je relatie?Hoe maak je het romantisch in je relatie?Wil je het romantisch maken? Hoe doe je dat? Romantiek heeft te maken met sfeer en liefde. Als je het thuis romantisch w…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.