SAT-relatie: apart slapen en een gelukkige relatie

SAT-relatie: apart slapen en een gelukkige relatie Vele stellen liggen s nachts wakker omdat ze last van elkaar hebben. Dat kan komen door een snurkende partner of een partner die de hele nacht ligt te woelen. Als je alleen slaapt, slaap je dieper, langer en vaak beter. Vooral als je een druk bestaan hebt, is het belangrijk om uitgerust op te staan. Er rust nog een groot taboe op apart slapen. Toch zijn er veel stellen die een goede relatie hebben, maar apart slapen. Alleen de meeste mensen durven dit nog niet toe te geven.

Aparte slaapkamers

Na de LAT-relatie (Living Apart Together) is er nu ook de SAT-relatie (Sleeping Apart Together). Hierbij woon je samen in hetzelfde huis, maar in aparte slaapkamers. Voor sommigen de ideale manier om samen te leven. Voor een aantal stellen is een SAT-relatie een onvrijwillige keuze, omdat een van de partners niet naast de ander in slaap kan komen. Het is misschien eenzaam wakker worden, maar een stuk beter voor de nachtrust en voor je humeur.

Redenen om apart te slapen

Mensen die apart slapen hebben daar een reden voor: ze hebben last van elkaar. Vooral mensen die moeilijk slapen kunnen last hebben van hun partner. Hoewel er nog steeds een enorm taboe op rust, zijn er steeds meer stellen die dit besluit nemen. We krijgen een steeds drukker leven, waarbij een goede nachtrust belangrijk is. Als je alleen slaapt, slaap je dieper. Ook kan het zijn dat één van de partners erg vroeg moet opstaan, terwijl de ander graag nog tot 2 uur s nachts leest of t.v. wil kijken in bed. Er zijn een aantal hoofdoorzaken om apart te slapen:

Snurken

Snurken van je partner kan naast irritatie ook leiden tot een tekort aan nachtrust. Voordat je besluit apart te gaan slapen, kun je mogelijk wat aan het snurken doen. Tips tegen snurken zijn:
 • Lig niet te hoog met je hoofd (één kussen is voldoende)
 • Houd je gewicht in de gaten
 • Drink niet teveel alcohol
 • Ventileer de slaapkamer goed
 • De partner kan baat hebben bij het gebruik van oordoppen

Woelen

Ook kan het zijn dat mensen niet goed kunnen slapen door hun woelende partner. Vooral als je een lichte of moeilijke slaper bent, kan dit lastig zijn. Elke keer als je partner zich weer omdraait, word je wakker.

Kinderen

Waar minder een taboe op rust, is het wakker liggen door kinderen die s nachts huilen of niet kunnen slapen. Dan gebeurt het ook vaak dat een van de ouders bij het kind blijft slapen of dat een ouder ruilt met het kind. Dit wordt gezien als een tijdelijke situatie, een situatie uit overmacht, waardoor het minder een taboe is.

Tijdens de nacht naar ander bed

Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om samen in één bed in te dutten en dat een van de partners het bed verlaat tijdens de nacht omdat deze wakker ligt van de ander. Zo voorkom je dat je zelf gaat liggen woelen en daarmee naast jezelf ook de ander wakker houdt. Als je op een andere slaapkamer, bijvoorbeeld de logeerkamer een bed beschikbaar hebt, kun je daar de rest van de nacht slapen. Vaak kost dit net zoveel inspanning als s nachts naar de wc gaan. Na enkele minuten liggen dut je weer in.

Invloed op relatie

Een romantisch ideaalbeeld is dat je samen in één bed slaapt en innig in elkaar verstrengeld uitgeslapen wakker wordt. Zo zien we dat in films. Daarbij wordt er geen rekening gehouden met slapende ledematen, stijve nek en slechte ochtendadem van je partner. De boodschap op t.v. is duidelijk: als je van elkaar houdt, dan vind je het fijn, warm, gezellig en wenselijk om naast elkaar in te slapen en naast elkaar wakker te worden. Voor een aantal stellen geldt dit misschien ook wel. Het zijn in dat geval gemakkelijke slapers die geen last van elkaar hebben in bed. Misschien mis je de arm om je heen of het gevoel van samenzijn, maar dat is beter dan een chagrijnige partner tegenover je hebben zitten tijdens het ontbijt.

Als je zelf al een moeilijke slaper bent, heb je meer last van je partner. Juist als je bij elkaar in bed blijft liggen, een slaaptekort opbouwt, prikkelbaarder wordt, is het slecht voor de relatie. Er zijn zelfs stellen die uit elkaar zijn gegaan vanwege het snurken van de partner. Door apart te slapen, goed uitgerust te zijn kun je er overdag beter voor elkaar zijn. Het kan daarom erg goed zijn voor de relatie om apart te slapen. Misschien moet je dit zelfs voor elkaar over hebben in een relatie.

Slaaphygiëne

Als je slecht kunt slapen, kun je eens proberen aan je slaaphygiëne werken, waardoor het misschien mogelijk is (vaker) naast je partner te kunnen slapen. Als je deze regels aanhoudt heb je mogelijk minder last van een partner die naast je ligt. Probeer onderstaande tips eens uit om beter te kunnen slapen:
 • Ga op regelmatige tijden naar bed
 • Doe geen dutjes tussendoor omdat je ritme hierdoor in de war raakt
 • Zorg voor voldoende ontspanning voordat je gaat slapen
 • Kijk geen t.v. in bed en ga niet computeren
 • Let op de temperatuur in de slaapkamer. Een koele kamer is beter dan een te warme
 • Drink 's avond niet teveel omdat er dan een grote kans is dat je vaker wakker wordt omdat je moet plassen
 • Eet geen zware maaltijden binnen vier uur voor het slapen
 • Ga niet te laat op de avond intensief sporten omdat dit je lichaam activeert
 • Zorg dat je in de ochtend met genoeg licht wakker wordt en bouw de hoeveelheid licht in de avond rustig af
 • Zorg voor een goed matras en een goed passend hoofdkussen

Invloed op het seksleven

Mensen geven het niet graag toe dat ze apart slapen omdat de omgeving dan denkt dat de relatie niet goed zit. Het idee dat samen slapen hoort bij een goede, gelukkige en stabiele relatie is uniek voor onze westerse cultuur. Veel stellen zijn juist intiem met elkaar als ze samen naar bed gaan of samen wakker worden. Apart slapen hoeft geen nadelig invloed te hebben op het seksleven. Je kunt altijd nog samen naar één bed toegaan en nadat je de liefde hebt bedreven naar het andere bed gaan, of eerst samen indutten. Doe je dit liever in de ochtend, kruip dan nadat je wakker bent geworden bij elkaar in bed. Je geniet meer van het liefdesleven als je goed uitgerust bent en het kan zelfs opbloeien hierdoor.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beter slapen naast je partnerBeter slapen naast je partnerHeb jij ook een partner die je s nachts uit je slaap houdt? Lijkt hij of zij voortdurend te woelen of te snurken. Of tr…
Wat te doen tegen snurken?Wat te doen tegen snurken?Is je partner ook weer aan het snurken s'nachts? Veel mensen op middelbare leeftijd snurken wel eens en wordt alleen maa…
Wel of geen ruzie in bed?Wel of geen ruzie in bed?De uitvinder van het bed zou zichzelf in zn graf omdraaien. Het bed is om in te slapen, lekker in te knuffelen of seks…
Slaapproblemen door snurken: oorzaken, behandeling & tipsSlaapproblemen door snurken: oorzaken, behandeling & tipsSnurken is een aandoening die vooral veroorzaakt wordt door een bemoeilijkte ademhaling. Snurken kan zo luidruchtig zijn…

Samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwenAls je hebt besloten om samen verder te gaan met je geliefde, is het belangrijk om afspraken te maken met elkaar en deze…
Signalen dat je vriend nog een andere intieme relatie heeftSignalen dat je vriend nog een andere intieme relatie heeftDe belofte van eeuwige trouw is geen garantie dat je vriend nooit een relatie met een andere vrouw kan krijgen. Omdat je…
Bronnen en referenties
 • www.spiritualia.be
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 11-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.