Omgaan met liefdesverdriet: hoe kun je dit het beste doen?

Omgaan met liefdesverdriet: hoe kun je dit het beste doen? Als je geliefde een einde maakt aan de relatie, kan je wereld helemaal instorten. Misschien heb je wel het gevoel dat je zonder die persoon in je leven nooit meer gelukkig zult worden. De pijn en verdriet die je voelt, lijkt wel nooit meer over te gaan. Toch zal dit uiteindelijk weer overgaan, hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt. Je moet leren los te komen van de persoon waar je waarschijnlijk nog erg veel van houdt. Dit kan door het accepteren en door afleiding te zoeken. Hoe kun je het beste omgaan met liefdesverdriet?

Verbroken relatie

Je bent erg gelukkig met je geliefde en denkt misschien wel samen oud te worden. Als je geliefde dan besluit om de relatie te verbreken, stort je wereld helemaal in. Het kan gaan om een korte relatie waarbij je elkaar nog bekijkt door een roze bril, maar het kan ook zijn dat je al jarenlang bij elkaar bent. Als je een tijdje bij iemand bent geweest heb je een emotionele band met elkaar opgebouwd. Als dit verbroken wordt, kun je je helemaal verscheurd van binnen voelen. Je hebt misschien het gevoel dat je hier nooit meer overheen zult komen.

Liefdesverdriet

Je voelt je in de steek gelaten en je hele leven staat op zijn kop. Hoe moet je in hemelsnaam de draad weer oppakken? Sommige mensen met liefdesverdriet hebben het gevoel dat ze nooit meer zo gelukkig kunnen worden. Naarmate je langer bij elkaar bent geweest, heb je waarschijnlijk meer tijd nodig om jezelf weer te hervinden. Dat ligt ook aan de intensiteit van de relatie. Toch is het mogelijk om jezelf weer te herpakken en het verdriet achter je te laten.

Tips om met liefdesverdriet om te gaan

Ook al lijkt het onmogelijk, toch komt het uiteindelijk weer goed. Het verdriet zal op een gegeven moment slijten en je kunt weer gelukkig worden. Het is per persoon verschillend hoe lang dat zal duren. Hieronder volgen een aantal tips:

Acceptatie

Het is heel moeilijk, maar je moet accepteren dat het voorbij is. Besef dat je chemische balans in je hersenen verstoord is en tijd nodig heeft om te herstellen. Vooral als de relatie net over is, zullen er allerlei reacties plaatsvinden in je hersenen. Zo kun je bijvoorbeeld plotseling een gevoel van paniek krijgen of een heftig verdriet. Deze momenten blijven misschien een tijdje komen, maar ze gaan voorbij en zullen uiteindelijk steeds minder voorkomen en minder heftig zijn.

Loskomen

Verbreek ook het contact met je geliefde in gedachten. Probeer niet steeds te fantaseren over alle mooie momenten die je samen had, want dit maakt het loslatingsproces onmogelijk. Blijf niet hangen in het verleden. Probeer vooral in het begin de confrontatie met spullen en andere dingen die je aan je ex doet denken te vermijden. Als na een tijdje het verdriet is versleten, kun je deze confrontatie weer aangaan. Richt je op de toekomst en mooie dingen die je in het leven nog tegemoet gaat.

Praat met iemand

Probeer niet te blijven zitten met allerlei gevoelen en praat er met iemand over. Misschien kun je jouw hart wel luchten bij een goede vriend(in). Echte vrienden zullen tijd voor je maken en naar je luisteren. Probeer ook met je vrienden afleiding te zoeken en leuke dingen te doen. Dat is beter dan alleen thuis te blijven en te gaan zitten piekeren.

Zoek afleiding

Je kunt een oude hobby gaan oppakken, een cursus doen die je altijd al wilde doen of lekker gaan sporten. Door te sporten komen er chemische stoffen vrij vanuit je hersenen waardoor je jezelf beter gaat voelen. Een relatiebreuk kan ook een nieuwe impuls zijn voor een nieuwe fase in je leven waarin je iets gaat doen waar je hart ligt, wat misschien onmogelijk was met je ex.

Ex terugwinnen

Veel mensen met liefdesverdriet doen er alles aan om hun ex terug te krijgen. Zij vallen hun ex lastig met sms’jes, telefoontjes en brieven waarin ze aangeven hoe erg ze hun ex wel niet missen. Of ze proberen hun ex jaloers te maken. Dit gaat niet werken en zal je ex alleen maar verder van je afduwen. Dit kan leiden tot ruzies en frustraties. Je wilt nog niet inzien dat het beter is dat de relatie voorbij is, maar meestal is het wel beter.

Het verdriet slijt

De tijd zal vanzelf de wonden helen, dus geef het verwerken van liefdesverdriet even de tijd. Stap niet in de valkuil om een troostrelatie aan te gaan, dit werkt niet. Pas als je over de relatie met je ex heen bent, ben je klaar voor een nieuwe relatie. Bij sommige mensen duurt het soms een jaar, soms wel twee jaar, voordat het liefdesverdriet is verdwenen. Meestal ben je er al eerder overheen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen met liefdesverdriet?Wat te doen met liefdesverdriet?Het leiden aan liefdesverdriet is alles behalve leuk. Het voelt alsof je hart in stukken is gescheurd en het is bijna ve…
Overwin liefdesverdrietOverwin liefdesverdrietJij bent verliefd, of je houdt nog veel van je ex partner, maar de ander houdt niet meer van jou. Liefdesverdriet als ge…
Liefdesverdriet: Wat kun je doen om de pijn te verzachten?Liefdesverdriet: Wat kun je doen om de pijn te verzachten?Liefdesverdriet… De meeste mensen krijgen hier minstens een keer in hun leven mee te maken. Wanneer een relatie wordt ve…
Selectief mutisme: accepteer en waardeerSelectief mutisme kenmerkt zich door het niet praten in bepaalde sociale situaties. Meestal valt het op doordat een kind…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.psycholoog.net/12-tips-bij-liefdesverdriet
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.