Voorkomen dat je vriend het uitmaakt. Relatie redden

Voorkomen dat je vriend het uitmaakt. Relatie redden Bang dat je vriendje het uitmaakt? Heb je de indruk dat je man wil scheiden? Ben je bang dat je vriend het uit wil maken? Het is erg pijnlijk als je merkt dat je relatie stukloopt. Je kunt verliefd zijn, maar hij niet meer. Of je kunt getrouwd zijn, terwijl hij een echtscheiding overweegt. Wat kan je er tegen doen om te voorkomen dat je relatie stukloopt? Het maakt niet uit of je verliefd bent op een jongen, of samenwoont met een jongeman, of getrouwd bent met een man. Hoe kan je je relatie redden?

Hoe kan je je relatie redden?

Liefde is kwetsbaar. Veel relaties stranden al na enkele maanden. Ook hechte relaties gaan vaak na een paar jaar alsnog uit, en ongeveer 50% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Hoewel er geen wondermiddelen bestaan om te zorgen dat je vriend niet bij je weggaat, zijn er toch wel een aantal dingen waardoor een relatie vaak weer sterker wordt. Het zijn vooral dingen die je kunt overwegen te doen, of juist te laten.

Knuffelen en lief zijn voor elkaar

Zo is gebleken dat veel knuffelen en/of vrijen, een relatie vaak een flinke boost kunnen geven. Knuffelen en vrijen (dat hoeft niet altijd 'gemeenschap hebben' te betekenen) bevestigen namelijk het speciale wat je samen hebt. Knuffelen en/of vrijen is intiem en privé, en als je dat dus wat vaker doet, hecht je ook gemakkelijker aan elkaar. Er moet wel liefde zijn om aan elkaar te hechten. Als je vriend of man niet meer verliefd is en ook niet het idee heeft dat hij nog van je houdt, dan is het veel moeilijker om een relatie nog te redden.

Complimenten geven

Geef je partner oprecht gemeende complimenten. Mensen vinden het fijn als hun partner hen een goed gevoel geeft. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je hem knap, zorgzaam, sterk, intelligent of creatief vindt.

Voorkomen dat je vriend(je) het uitmaakt

Kan je voorkomen dat je vriend(je) het uitmaakt? Lang niet altijd. Maar je kunt wel een aantal pogingen ondernemen. Wat zou kunnen helpen, is:
  • haal herinneringen op aan de tijd dat je elkaar pas kende. Jullie goede tijd was ook voor hem een mooie tijd, en daar aan terugdenken kan iemand weer een soort van verliefd op je maken. Praten over jullie begintijd kan je gewoon aanvangen met: ''Weet je nog toen we pas verliefd waren? En dat we toen (vul deze zin dan aan met herinneringen aan jullie beste ervaringen)."
  • zorg dat je er goed uitziet. Verzorg jezelf goed en ga niet bij de pakken neerzitten omdat je relatie in een dip zit
  • haal je vriend extra aan (als hij dat goed vindt) en probeer te knuffelen of te vrijen (als jullie dat allebei willen)
  • ben je erg jaloers? Zoek daar dan hulp voor. Jaloezie op andere meisjes, terwijl daar niet of nauwelijks aanleiding toe is, is erg slecht voor je relatie. Erge jaloezie op andere meisjes komt voor uit onzekerheid. Maar elke keer dat je laat merken dat je overal iets achter zoekt is het ook net alsof je zegt: 'Ik ben niet de moeite waard om bij te blijven, want je wilt vast een ander, iemand die leuker is dan mij.' Op den duur wordt je partner daar erg moe van
  • ga leuke dingen doen met je vriend of man
  • verras je vriend of man met iets speciaals. Het hoeft niet duur te zijn, zoals een diner voor twee op je balkonnetje. Heb je wel een beetje cash te besteden? Verras hem dan met een romantisch uitje naar Parijs, of een weekendje in een Wellness centrum
  • maak het in je huis gezellig. Zorg voor sfeerlicht en ontspanning, een opgeruimde kamer, en iets gezelligs om te eten en te drinken. Hou in gedachten dat mensen bij elkaar blijven omdat ze elkaar een goed gevoel geven over zichzelf. Als je je partner geen goed gevoel geeft, bijvoorbeeld door erg veel kritiek te geven, dan is de kans groot dat hij/iemand vroeg of laat bij je weggaat. Benadruk dus de dingen die je leuk aan hem vindt, en klaag niet te veel over de dingen die je minder leuk aan hem vindt.

Praten en luisteren

Praten in een relatie is belangrijk. Ook over dingen die moeilijk bespreekbaar zijn, moet je soms praten. Een voorbeeld van iets wat je moeilijk te bespreken kunt vinden: stel je voor dat je vriend of partner vaker behoefte heeft aan te vrijen dan jij. Hoe leg je hem dan uit dat je zijn manier van vrijen niet opwindend genoeg vindt? Het is lastig om over te praten, maar als je het wel bespreekt kan je liefdesleven aanzienlijk verbeteren en dat kan weer goed zijn voor je relatie. Er kunnen ook nog heel veel ander dingen zijn die tussen jullie niet uitgesproken worden. Ook is luisteren belangrijk. Als je vriend iets wil vertellen, luister dan. Neem de tijd om naar hem te luisteren en toon interesse in wat hem bezighoudt. Als het niet lukt om samen te praten kan het helpen om relatietherapie te volgen. Advies van vrienden en kennissen kan negatief uitpakken. Niet altijd kwaad bedoelt, maar het zijn nou eenmaal geen experts. Luister naar je eigen gevoel en verstand, je weet zelf of je relatie oké en de moeite waard is om voor te vechten.

Leuke dingen doen

Met zijn tweeën leuke dingen doen is erg belangrijk voor je relatie. Ga er dus samen op uit, ga wandelen, fietsen, zwemmen, naar de film, naar het theater, een avondje stappen... Zet je relatie in je vrije tijd, op de 1e plaats. Wees lief voor hem, en benadruk de dingen die je leuk vindt aan hem.

Romantische plaatsen bezoeken

Waar zijn jullie vroeger gelukkig geweest? Neem hem mee terug naar die plaats, en haal ook daar herinneringen op. Dit kan de vlam van jullie liefde weer nieuw leven inblazen. Dat restaurantje waar jullie mooie avonden hebben beleefd, de plaats waar jullie elkaar voor het eerst ontmoette, de boom waaronder jullie elkaar de eerste zoen gaven, het land waar jullie ooit een mooie vakantie hebben doorgebracht, of het strand waar jullie samen op een handdoek lagen te zoenen... Keer terug naar plaatsen waar jullie mooie dingen hebben beleefd. Het kan je relatie een opkikker geven.

Jullie muziek

Welke muziek of welke song hoorde bij jullie relatie? Bijna elk koppel heeft wel een speciaal liedje wat ze verbinden aan hun verliefde periode. Als je dan toch een glaasje wijn of een biertje voor hem hebt ingeschonken, zet dat liedje dan ook even op.

Maak geen ruzie

Geen ruzie maken is ook een kunst. Vaak zijn er veel onderliggende verwijten die steeds op de loer liggen om te ontaarden in een zoveelste ruzie. Maar ruzie is soms als een zaag voor je relatie, en die zaagt steeds een stukje van de band af die je samen hebt opgebouwd. Probeer dus eens geen verwijten uit te spreken, voorkom ruzie. Probeer over leuke dingen te praten, of zoek afleiding door samen iets leuks te gaan doen. Heb je verwijten over dingen die vroeger zij gebeurd? Probeer je dan te focussen op het heden en de toekomst. En maak van een discussie geen strijd. Een discussie kan mensen dichter bij elkaar brengen, maar als je er een strijd om het gelijk van maakt, drijft het je verder uit elkaar.

Ben jij vreemdgegaan?

Als je bent vreemdgegaan geeft dat een relatie vaak een enorme klap. Het maakt niet uit of je getrouwd bent of niet. Vreemdgaan in een huwelijk of vaste relatie, komt eigenlijk altijd hard aan. Als dat de reden is dat je vriend of man bij je weg wil, dan kan je alleen maar begrip tonen voor zijn verwijt. Neem verantwoordelijkheid voor het vreemdgaan en zeg dat je zijn gevoelens begrijpt, maar dat je nog steeds van hem houdt en hem niet kwijt wilt. Geef hem de tijd om te beslissen of hij nog met je verder wil, maar hou er rekening mee dat het vertrouwen in jou wel beschadigd is. Ook als je op een ander verliefd geweest bent, doet dit een relatie vaak veel schade.

Maak geen grappen ten koste van je vriend

Een grapje op zijn tijd is leuk, maar sommige mensen hebben er een hobby van gemaakt om continu grappen ten koste van hun eigen partner te maken. Niet elke jongen kan jouw grappen over hem waarderen. Vooral als het neerbuigende grappen zijn over zijn uiterlijk, of over zijn gebrek aan talent, dan worden deze niet vaak in dank afgenomen en kunnen ook schadelijk zijn voor je relatie. Uiteindelijk benadruk je steeds waarin jij vindt dat je vriend of man faalt. Denk dus na voordat je sarcastische grapjes maakt over zijn uiterlijke of innerlijke eigenschappen, en maak ook niet steeds grappen over dingen waar hij volgens jou niet goed in is. Daarentegen kan je hem beter complimenten geven, dan voelt hij zich beter en veilig bij je.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenTips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenEen huwelijk zonder huwelijksproblemen bestaat niet. Er kunnen zich echter relatieproblemen voordoen waardoor het huweli…
Vernietiging van de relatie door vernederingVernietiging van de relatie door vernederingAls je te vaak vernederd wordt door je partner, als je te vaak dat zeurende gevoel hebt dat je niet meetelt binnen je ei…
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Relatie is te slecht om er mee door te gaanRelatie is te slecht om er mee door te gaanWat doet het gevoelsmatig met je als je beseft dat je relatie of huwelijk te slecht is om er mee door te gaan? Welke emo…

Trouwlocatie zoeken: tips en stappenplanTrouwlocatie zoeken: tips en stappenplanVoor velen is de trouwdag de mooiste en belangrijkste dag van hun leven. Voor de perfecte bruiloft worden daarom kosten…
Vindt zij me leuk? Signalen verliefdheidVindt zij me leuk? Signalen verliefdheidIs zij verliefd op je? Hoe weet je of een meisje verliefd op je is? Verliefdheid bij meisjes kan ietsje anders zijn als…
Bronnen en referenties
  • http://succesmetmannen.nl/Waarom-een-relatie-stuk-loopt.html
  • http://www.lijstjes.info/relaties/relatie-redden/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-10-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.