Trouwlocatie zoeken: tips en stappenplan

Trouwlocatie zoeken: tips en stappenplan Voor velen is de trouwdag de mooiste en belangrijkste dag van hun leven. Voor de perfecte bruiloft worden daarom kosten nog moeite bespaard. Een van de belangrijkste dingen die geregeld moet worden is het zoeken van een geschikte locatie voor het trouwfeest of om het jawoord te geven. Iedereen die ooit een trouwfeest heeft gegeven weet dat het huren van een trouwlocatie gepaard gaat met enorm veel opties waaruit een keuze gemaakt moet worden. Het is uiteraard mogelijk om dit uit te besteden aan een weddingplanner, maar u kunt uiteraard ook prima zelf uw keuzes maken. Maak gebruik van onderstaande tips en zoek en boek de perfecte trouwlocatie in drie stappen.

Inhoud


Stap 1: maak een wensenlijst

De zoektocht naar de perfecte trouwlocatie begint met het vaststellen van de persoonlijke eisen. De trouwdag staat helemaal in het teken van het bruidspaar, dus schroom niet om alles geheel naar de eigen smaak in te vullen.

Voorselectie locatie

Een van de eerste dingen die een bruidspaar zal moeten beslissen is globaal vaststellen waar het trouwfeest zal moeten plaatsvinden. Is dit in de eigen stad of dorp? Of is het een droom om aan zee te trouwen? Ook de bereikbaarheid dient vooraf te worden vastgesteld. Is er een internationaal gezelschap? Dan is een locatie nabij een vliegveld wellicht meer geschikt. Of misschien is een ligging nabij de snelweg of treinstation wel een vereiste. Kies dus globaal uit in welke streek het trouwfeest moet plaatsvinden en wat de ligging ongeveer moet zijn, daarmee wordt het aantal opties al enorm verkleind.

Sfeer

De setting, sfeer en uitstraling van een trouwlocatie maken of breken een trouwfeest. Wie droomt van bijvoorbeeld een bruiloft in een landelijke setting zal niet snel midden in de stad het trouwfeest organiseren. Enkele veel voorkomende settings zijn modern, landelijk, romantisch, kleinschalig, aan het water of klassiek.

Ruimte

Minstens zo belangrijk als de sfeer van een locatie is de aankleding van de ruimte waar de trouwactiviteiten daadwerkelijk plaats zullen vinden. Hoe is de aankleding van de zaal, is deze aankleding aanpasbaar, is de ruimte geëquipeerd voor mindervaliden, zijn er statafels en een cadeautafel, is er een buitenruimte voor bijvoorbeeld rokers, enzovoorts. Tevens is het verstandig om te bepalen of klimaatbeheersing, een omkleedruimte, enzovoorts wenselijk zijn.

Eten en drinken

Een goed trouwfeest kan niet zonder uitgebreide catering. En mogelijk is het de wens om ook een compleet diner te organiseren tussen het jawoord en de receptie en feest. Noteer alvast de wensen met betrekking tot eten en drinken. Is er een lunch nodig of wellicht een diner? Zijn hapjes tijdens het feest gewenst? Of is het de wens om de drankafname af te kopen of de catering geheel in eigen beheer te verrichten?

Apparatuur

Bij een bruiloft horen vaak ook optredens en anekdotes van gasten. Vooral in grote gezelschappen is het dan verstandig dat er een microfoon (en podium) aanwezig is. De kans bestaat dat gasten een beamer willen gebruiken om een fotopresentatie te tonen. Andere technische faciliteiten die overwogen moeten worden zijn onder andere een televisie, WiFi, een videozuil, een DJ-set, apparatuur voor live optredens door muzikanten, enzovoorts.

Overnachten

Na de trouwdag volgt traditiegetrouw de huwelijksnacht. Ook hier moet vooraf een keuze worden gemaakt. Sommige bruidsparen kiezen voor een overnachting op een andere locatie, andere bruidsparen willen overnachten op de locatie van het trouwfeest. Een huwelijksnacht mag luxueus zijn, dus bepaal of een heuse bruidssuite gewenst is.

Details

Denk goed na over kleine details die niet mogen ontbreken. Dienen de gasten met een persoonlijke ontvangst inclusief drankje te worden ontvangen? Wordt het noodzakelijk geacht dat er speciale opslagvoorzieningen zijn voor de bruidstaart? Is een rode loper en ballonnenboog gewenst? Omdat een bruiloft zo enorm belangrijk is, zijn het juist de details die de trouwdag maken of breken.

Stap 2: trouwlocatie zoeken en vergelijken

Nu de wensen op papier zijn gezet begint de zoektocht naar de trouwlocatie die perfect past bij het wensenlijstje. Er zijn enkele websites in Nederland die trouwlocaties hebben vergeleken. Het is mogelijk om online filters in te stellen waarna alle trouwlocaties worden gecontroleerd op voorzieningen. Zodoende blijven alleen die locaties over die passen binnen de gestelde eisen. Tip: speel met de filters en zorg dat er ongeveer drie tot vijf locaties overblijven zodat er voldoende offertes kunnen worden opgevraagd.

Stap 3: offertes aanvragen en boeken

Nu de selectie dermate is verkleind kunnen de offertes worden opgevraagd bij de overgebleven trouwlocaties. Via de vergelijkende websites kan meestal direct contact worden gelegd met de trouwlocaties. Aan de hand van de offertes kan tenslotte een definitieve keuze worden gemaakt, waarbij vooral de prijsstelling van belang is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste trouwlocaties van Zuid-HollandBen je op zoek naar een romantische locatie in Zuid-Holland voor jullie bruiloft? Wat dacht je van een sprookjesachtig k…
Het zoeken naar een trouwlocatieHet zoeken naar een trouwlocatieVoor een bruiloft moet een hoop geregeld worden. Zo zult u ver van te voren op zoek moeten naar een geschikte trouwlocat…
Waar moet je op letten bij het kiezen van een trouwlocatie?Waar moet je op letten bij het kiezen van een trouwlocatie?Gefeliciteerd, je gaat trouwen! Als jij en je partner besloten hebben om te gaan trouwen, komen er steeds meer vragen bo…
CO2 neutraal trouwen oftewel een duurzame bruiloftCO2 neutraal trouwen oftewel een duurzame bruiloftMilieuvriendelijk trouwen is mogelijk en hoeft niet meer te kosten dan een traditionele bruiloft. Er zijn een aantal zak…

Zoenen met een beugel. Kan dat?Zoenen met een beugel. Kan dat?Zoenen met een slotjesbeugel of een andere beugel, lukt dat? Gelukkig hoeft dat helemaal geen problemen op te leveren ti…
Voorkomen dat je vriend het uitmaakt. Relatie reddenVoorkomen dat je vriend het uitmaakt. Relatie reddenBang dat je vriendje het uitmaakt? Heb je de indruk dat je man wil scheiden? Ben je bang dat je vriend het uit wil maken…
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 25-03-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.