Wat is playen? Gedrag van een player

Wat is playen? Gedrag van een player Playen is iemand bespelen en manipuleren. Players weten precies hoe ze iemand verliefd moeten maken. Ze doen dit door middel van allerlei trucjes. Het doel van een player is namelijk niet om liefde of een vaste relatie te vinden, maar om controle over iemand anders te krijgen. Een player zegt dus dingen die je graag wil horen, ook kan hij je in de watten leggen met cadeautjes en romantische acties. Niet alleen jongens of mannen kunnen players zijn, ook meiden of vrouwen kunnen playen. Maar meestal zijn het jongens, en ze playen niet altijd alleen voor de kick van het versieren. Iemand verliefd maken is voor een player een spel. Als je ten prooi gevallen bent aan een player, heb je te maken met iemand die acteert of hij/zij verliefd op je is. Een player geeft je veel aandacht, stuurt je veel berichtjes via je smartphone (bijvoorbeeld), zegt dat hij/zij van je houdt en dat hij/zij steeds aan je denken moet... Normaal gesproken zeg je dit soort dingen alleen tegen iemand als je echt verliefd op iemand bent maar dat is dus bij een player juist niet het geval. Als je er achter komt dat de persoon waar je je hart een verloren hebt niets meer is dan een player dan is het vaak nog een hele kunst om van hem af te komen. In dit artikel wordt een player vanaf hier 'hij' genoemd, want players zijn veel vaker mannen dan vrouwen.

Een player zoekt groupies

Maar al te vaak keert de player na een tijdje weer terug met telefoontjes, sms’jes of via andere wegen. Hij maakt je dan al snel weer het hof. Hij gebruikt weer zijn oude koosnaampjes voor jou en hij probeert je weer helemaal verliefd op hem te maken. Waarom? Een Player wil veel vrouwen achter zich aan hebben, die (nog steeds) verliefd op hem zijn. Dat geeft hem namelijk de ultieme kick, het gevoel dat hij toch wel heel veel waard moet zijn in deze wereld. 'Kijk maar, ze lopen allemaal kwijlend achter me aan...'
Maar de waarheid is dat een player alleen maar interesse heeft in naïeve slachtoffers, die er steeds weer in trappen. Meiden die niet in zijn trukendoos geloven, laat hij al snel links liggen. Meiden die echt geen interesse in hem hebben, daar maakt hij al snel geen werk meer van. Hij speelt het liefst op safe, om zijn kwetsbare ego niet te schaden, want tegen een afwijzing van een vrouw, daar kan een player eigenlijk heel slecht tegen. Zeker als dat openbaar gebeurd en anderen het zien.

Is mijn vriendje een player?

Misschien vraag je je af of jouw vriendje een player is. Een player kan nog zo leuk zijn rol acteren, de feiten achterhalen hem meestal wel. Om een player te herkennen kan je een aantal dingen doen:
 • kijk naar zijn gedag. Als hij echt verliefd op je is wil hij het liefst zo vaak mogelijk bij je zijn en zal daar ook zijn best voor doen
 • luister naar je vrienden, zij zien vaak meer dan jij.
 • luister naar je ouders of andere familieleden, zijn hebben vaak sneller door wat voor vlees je in de kuip hebt, omdat verliefdheid nou eenmaal blind maakt.
 • luister naar je intuïtie, vaak weet je het na en tijdje zelf ook al, maar wil je het gewoon niet inzien omdat je verliefd bent.
 • wees op je hoede, geef geen geld of goederen als hij/zij daarom vraagt.
 • besef dat romantische woorden iets heel anders zijn romantische daden, dus kijk naar zijn/haar gedrag, en neem de woorden met een korreltje zout, ook al ben je verliefd.
 • nodig hem/haar bij je thuis uit. Als hij geen interesse in je familie en vrienden toont, wees dan op je hoede. Als je echt verliefd bent, ben je namelijk ook nieuwsgierig naar iemands interesses en je wilt haar/zijn familie leren kennen.
 • heeft je vriendje veel exen die hem volgens hem 'lastig vallen'? Vraag je dan af of dit zijn groepies (aanbidsters) zijn.
 • als je zijn telefoon niet mag inzien, vraag je dan af wat hij te verbergen heeft.

Wat voor type meisjes zoekt hij?

De player zoekt zijn prooi met zorg uit. Welk meisje vindt hem leuk of grappig? Die moet hij hebben. Vergeet niet dat het een player niet om de persoon gaat, het gaat hem om de aandacht die hij van vrouwen krijgt. Hij scoort dus het liefste meisjes/vrouwen die hij gemakkelijk kan versieren. Hij kiest dus bij voorkeur meisjes uit die hij kan krijgen. (Als een meisje een player is gaat ze ook zo te werk. Ze kan afhankelijk en lief en schattig doen, iemand helemaal verliefd maken, en dan ineens laten vallen.)

Kunnen players 'genezen'?

Als het jonge mensen zijn die playen, dan groeien ze daar vaak weer overheen. Mogelijk is een player een persoon met een psychisch probleem, omdat het gedrag van players narcistisch is. Maar als je anderen bewust kwetst en daar geen last van hebt, dan is dat toch eigenlijk ook een probleem voor jezelf. In die zin kan je hem/haar later ooit vergeven als je er overheen bent, om zelf verder te kunnen. Je kunt niet meer uit de fles halen dan erin zit. In een echte (chronische) player zit meestal een leegte, het onvermogen om zich te hechten en het onvermogen om een diepgaande liefdesrelatie op te bouwen. De prijs die hij uiteindelijk betaalt is dus ook hoog. Een chronische player eindigt vaak eenzaam, zonder stabiele relatie, moe van zijn leven, en zonder mensen die hem nog serieus kunnen nemen. Het gaat hier vooral om players die de puberteit al voorbij zijn en toch nog steeds alleen om de kick anderen versieren. Het zijn mensen die meestal niet in staat zijn om goede relaties op te bouwen, en in de liefde al helemaal niet. Als ze een vaste relatie aangaan, en bijvoorbeeld een gezin stichten, blijven ze vreemdgaan. Niet omdat hen dat per ongeluk overkomt omdat ze lust of liefde op hun pad kwam, maar puur om de kick. Om het playen. Om het zelfgevoel wat ze er aan ontlenen. Er zijn ook volwassen players die vrouwen/mannen versieren om hen geld afhandig te maken of te gebruiken voor andere doeleinden. Dat ze geen last hebben van hun geweten is een opvallend kenmerk. Je hebt als mens dan ook (last van je) geweten nodig om te kunnen stoppen anderen slecht te behandelen.

Als een player erkent dat hij een probleem heeft waarbij hij anderen zeer diep kwetst, is er misschien hoop. De player moet echter erkennen/onder ogen zien dat hij het doet, en hij moet laten uitzoeken waarom hij het doet, en inzien dat het schadelijk is voor zijn slachtoffers en op den duur ook voor hemzelf. Een player die medelijden kan voelen met zijn slachtoffers, kan genezen van zijn gedrag. Een wraakzuchtige player, die het gewoon niet kan schelen wat hij een ander aandoet, zal nooit veranderen. Hooguit alleen omdat hij op een bepaald moment te oud is om ermee te door te gaan.

Kan een player uit zichzelf zeggen: 'het spijt me'?

Het is goed mogelijk dat het woord sorry in het woordenboek van een echte player niet voorkomt, en zo ja, dan gebruikt hij het hooguit om je opnieuw te kunnen playen. 'Ja sorry dat ik je toen liet zitten, maar weet je, ik durfde toen nog geen vaste relatie aan en ik was zo gek op jou... Het riep zoveel gevoelens bij me op dat ik er gek van werd, ik was helemaal in de war, en dus liep ik ervoor weg...' Trap er niet in. Geen man of vrouw verlaat je omdat hij/zij te veel van je houdt. Ze verlaten je omdat ze te weinig van je houden.

Player in de puberteit

In de puberteitsjaren kunnen jongeren een periode dit soort gedrag vertonen, een groot deel daarvan zal na een tijdje gaan inzien dat het gedrag andere mensen heel erg kwetst en ze zullen er dan mee ophouden. Als je in het leven rekening kunt houden met de gevoelens van anderen dan heb je een gouden ticket naar vriendschap en langdurige relaties in handen. Als het echter een persoon is met een slecht ontwikkeld geweten, zal het playen doorgaan, mogelijk zijn/haar hele leven lang. Het zijn dan dwangmatige verleiders met als kenmerk: totaal geen mededogen met het verdriet wat ze anderen aandoen. Het lijkt dus eigenlijk verdacht veel op een psychopathische karaktereigenschap. Sommige chronische players hebben op den duur zelf zoveel last van hun gedrag dat ze nooit enige vorm van geluk in relaties vinden. Ze hebben anderen dan misschien veel verdriet gedaan, maar ze ervaren vaak ook continu hun eigen innerlijke leegte. Om deze leegte op te vullen kunnen ze weer behoefte krijgen aan allerlei andere dingen die hen uiteindelijk ook weinig geluk zullen opleveren, zoals bijvoorbeeld:
 • veel wisselende contacten die inhoudsloos zijn
 • kinderen verwekken bij willekeurige partners (kinderen waar ze vervolgens ook geen goede band mee kunnen opbouwen)
 • koopziek om leegte in te vullen
 • te veel eten of drinken om leegte op te vullen
 • enzovoorts
Deze dingen hoeven niet voor te komen, maar kunnen wel voorkomen. Je ziet vaak dat relaties van dwangmatige verleiders (bijna) nooit goed zijn, of het nou om partners, familie, vrienden of om relaties met hun eigen kinderen gaat. Er ontbreekt gewoon iets, namelijk het vermogen om er echt voor een ander te zijn. Als je namelijk niet in staat bent om met een ander een band op te bouwen, blijkt elke relatie een kwetsbaar zandkasteel.

Mededogen met een player

Het klinkt misschien gek, maar als je beseft dat veel players alleen maar de boel bedriegen om hun zelfvertrouwen op te krikken, besef je op een bepaald moment ook dat dit tamelijk sneu is. Als je inziet dat die persoon (op dat moment) niet anders kan, dan kan je het misschien makkelijker loslaten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende mediaspelersVerschillende mediaspelersEr bestaan een groot aantal mediaspelers. Met deze mediaspelers is het mogelijk om geluids- en videobestanden af te spel…
Euro Player Index (EPI): waarde voetballers volgens RemiqzEuro Player Index (EPI): waarde voetballers volgens RemiqzDe Euro Player Index (EPI) van Remiqz is een ranking van spelers op basis van diverse statistieken, gemeten over hun hel…
Karaoke met de pc? Kies KarafunKaraoke met de pc? Kies KarafunVindt u karaoke leuk en wilt u eens wat anders op een familie feestje. Dan is Karafun iets voor u. Gewoon thuis lekker m…
Grammofoonplaten digitaal opnemenGrammofoonplaten digitaal opnemenVeel mensen hebben oude grammofoonplaten, lp's of singeltjes van hun favoriete artiesten en sterren van vroeger. Maar ee…

8 tips voor een sterke relatie met je partner8 tips voor een sterke relatie met je partnerNa een tijdje samen te zijn met je partner, is er bij vele koppels een behoefte om aan de relatie te werken. Je doet dit…
Waarom van elkaar houden niet genoeg is voor een relatieWaarom van elkaar houden niet genoeg is voor een relatieOverwint de liefde echt alle dingen? In theorie misschien wel, maar in de praktijk ligt dat soms anders. Soms koesteren…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 28-02-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.