Wat is een player?

Wat is een player? Een player is iemand die anderen verliefd probeert te maken, niet om een relatie met die ander te hebben, maar met het doel om iemand in de maling te nemen. Een player kan narcistisch zijn, maar het kan ook iemand zijn die juist om een laag zelfbeeld te compenseren, de bevestiging van anderen nodig heeft. Zowel jongens als meisjes kunnen natuurlijk players zijn, maar het zijn wel vaker jongens. In dit artikel gaat het voornamelijk over het standaard beeld van een player, de man/jongen die zoveel mogelijk meisjes-vrouwen versiert om de kick, het imago van de player, of om financieel gewin of een ander soort gewin. Jonge players, in de puberteit of jong volwassen, playen vaak om andere redenen dan oudere players.
Een player kan een jongen/man of meisje/vrouw zijn, maar omdat players vaker jongens/mannen zijn, heb ik het in dit artikel over hij of hem. Een player kan zelfingenomen en arrogant zijn, en gewetenloos te werk gaan, maar een player kan heimelijk een laag zelfbeeld hebben. Dat gebrek aan zelfvertrouwen wordt gecompenseerd door meisjes verliefd proberen te maken en ze daarna weer te dumpen. De player heeft de bevestiging nodig om zijn onverzadigbare aandacht te stillen.

Waarom playen?

De meeste players hebben eenvoudig een verslavende behoefte aan aandacht van zoveel mogelijk meisjes/vrouwen. Dit doen ze door hen verliefd te maken, een tijdje 'een relatie' met haar te hebben en haar dan weer te dumpen. Vaak draait zon relatie zo snel mogelijk uit op seks, en na een korte periode (waarin de player doet alsof hij heftig verliefd op zijn slachtoffer is) is het feest ineens voorbij. Hij doet ineens afstandelijk en bot. Hij speelt met je gevoelens (vandaar de term player) en hij gooit je aan de kant. Je komt er achter dat hij een of meerdere vriendinnen had terwijl hij ook met jou had, of hij blijkt al snel na de breuk een ander te hebben. Ineens vallen de puzzelstukjes op zijn plaats. Hij wilde je verliefd maken omdat je zijn ego moest strelen. Je bent een gebruiksvoorwerp geweest, een middel om zijn imago als versierder hoog te houden. Maar het komt natuurlijk ook voor dat iemand je wel echt leuk vindt, maar dat de liefde na een korte periode alweer over is. Je voelt je dan misschien geplayed maar het hoeft niet waar te zijn dat iemand je expres laat vallen. Gevoelens kunnen nou eenmaal veranderen, en met verliefdheid komt dat best veel voor.

Wat is het verschil tussen een loverboy en een player?

Players die meisjes versieren om ze te gebruiken voor financieel gewin, noem je ook wel loverboys of pooiers. Dit type jongens/mannen zijn ook players, maar om criminele redenen. Ze zoeken kwetsbare meisjes uit die ze gemakkelijk verliefd kunnen maken, met het doel om ze bijvoorbeeld in de prostitutie voor hen te laten werken. Dit type players kan je overal tegenkomen, bij scholen, op internet, maar ook op straat of in het uitgaansleven. In dit artikel gaat het meer over de standaard player. Iemand die erop uit is om iemand anders verliefd te maken om cool over te komen bij vrienden, of om wraak te nemen op meisjes/vrouwen/jongens/mannen, of om bewust iemand pijn te doen.

Het zelfvertrouwen van de player

Hoewel de player ogenschijnlijk bulkt van het zelfvertrouwen, schuilt er maar al te vaak een figuur met minderwaardigheidsgevoelens in zijn hoofd vol versiertrucjes. Vergelijk het met een kind dat elke dag nieuw speelgoed van zijn ouders moet krijgen, omdat het zich anders niet geliefd zou voelen. Hoe ongezond zou dat zijn? Een player heeft de aandacht van zoveel mogelijk vrouwen net zo hard nodig als een junkie zijn drug. Houdt een junk van zijn dope? Nee, hij veracht zijn drugs zodra ze uitgewerkt zijn, maar hij houdt van het gevoel wat de drug hem bezorgt. Zo ongeveer zit het ook met de behoeftes een player. Een player wil de aandacht van anderen, niet omdat hij van je houdt, maar omdat hij verslaafd is aan het gevoel dat hij beleeft als anderen verliefd op hem/haar worden. Het gaat een player dus om de aandacht, niet om liefde. Het gaat om het spel en de macht die hij over meisjes/vrouwen heeft als ze verliefd worden en toegeven, hem aandacht geven... en hij geniet ervan als hij ze kan dumpen, meestal niet omdat hij ze pijn wil doen, maar omdat hij geniet van het gevoel dat hij geadoreerd wordt door vele vrouwen tegelijkertijd. Liefde vindt de player daarom zelf ook niet.

Dwangmatige verleider

Een echte chronische player wordt ook wel een dwangmatige verleider genoemd. Dwangmatige players zijn nauwelijks in staat tot een langdurige diepgaande relatie met een partner. Ze zijn te egoïstisch en te narcistisch. Niet elke player gaat er echter altijd mee door. Het is vaak een tijdelijke kwestie, die vooral in de puberteit plaatsvindt. In de puberteit zijn de meeste jongeren onzeker over zichzelf. Als een ander verliefd op je is kan dat je zelfvertrouwen een boost geven. Als er veel mensen verliefd op je zijn kan je ook bij je klasgenoten en vrienden aan populariteit winnen. Dergelijke gevolgen kunnen een drijfveer worden om een tijdje mensen in je omgeving te gaan playen met het doel om ze verliefd te maken. Als dit type player volwassen wordt en erkent dat de slachtoffers heel erg gekwetst zijn en dat het mensen schade doet, dan kan hij/zij ermee ophouden. Maar hoe minder last een player van zijn/haar geweten heeft, hoe slechter het vooruitzicht. Jonge players kunnen in de puberteit nog wel eens meisjes gaan playen om stoer te doen tegenover vrienden. Als ze eenmaal beseffen hoeveel verdriet ze anderen doen, stoppen ze ermee. Dan is het playen een tijdelijke kwestie geweest.

Verliefd op een player, wat valt op?

Als jullie samen zijn, en je hebt een relatie, kan het heel fijn zijn, want als je met zijn tweeën bent dan heeft hij geen last van pottenkijkers en dan kan hij jou precies geven wat je wilt en hij kan dan tegen je zeggen wat je zo graag horen wilt. Maar zodra jullie in gezelschap van anderen zijn verandert zijn houding vaak. Dat komt omdat hij alweer op zoek is naar volgende slachtoffers om te playen, en mogelijk manipuleert hij meerdere mensen in zijn omgeving. Hij wil niet dat anderen denken dat hij verslingerd is aan jou, hij wil alleen dat ze weten dat jij verslingerd bent aan hem. Daarom verschijnt hij niet graag op feestjes of in openbare gelegenheden met jou. In discotheken of op feesten zie jij hem nauwelijks, hij wil liever bij zijn vrienden zijn. Of hij maakt ruzie met je zodat hij een goede reden heeft om je de hele avond te negeren. Dan heeft hij ondertussen tijd om te flirten met een volgende prooi. Een paar belangrijke herkenningspunten van een doorgewinterde player:
  • Hij gaat snel te werk, hij versiert je dus snel met romantische praatjes. Hij wil het liefst zo snel mogelijk zoenen en met je naar bed of een andere vorm van intimiteit. Het is en soort van scoren. je bent een trofee, het bewijs dat hij je heft kunnen versieren is jouw toegeeflijkheid aan zijn verlangens. Als hij dit bij jou wil, denk je dan dat jij de eerste bent bij wie hij dit probeert?
  • Hij toont weinig interesse in jouw privéleven zoals in je familie, je interesses, je hobby's, je werk, je school of je gevoelens. Denk je dat iemand die interesse heeft in een langdurige diepgaande relatie, weinig interesse in jouw privéleven zou tonen?
  • Hij blijft liever thuis met jou. Als je met hem afspreekt weet hij altijd wel een (al dan niet romantische) reden te verzinnen waarom het thuis gezelliger is, bij hem of bij jou. De waarheid is dat hij liever niet in het openbaar gezien wordt met jou, want dan zien zijn andere (potentiële) vriendinnen of flirts dat jij er ook bent. Denk je dat iemand die het serieus met jou meent zich niet met jou in het openbaar zou willen vertonen? Het maakt niet uit of je mooi bent of niet, het gaat de player namelijk niet om jou maar om zijn volgende veroveringen. Daar is hij aan verslaafd, aan de aandacht van vrouwen die er net als jij, intuinen. Het feit dat vrouwen voor hem vallen, dat is zijn ultieme vorm van bevrediging. De meeste players hebben daarom vaak het liefst meerdere relaties tegelijk, terwijl de partners van elkaars bestaan meestal niet afweten
  • Je mag zijn mobiele telefoon niet inzien. Dit geeft hem het gevoel dat hij enorm geliefd en bijzonder is
  • Hij is steeds vaker, moeilijk te bereiken. Hij heeft altijd net zijn mobiel uitstaan, of hij heeft de berichten niet afgeluisterd, of hij heeft een ander smoesje waarom hij voor jou niet bereikbaar is of waarom hij zich niet aan de afspraak kon houden. Lekke band, er kwam iets tussen, hij had het druk, hij voelde zich ziek, hij moest een vriend helpen, zijn ex maakt het hem zo moeilijk, enzovoorts...
  • De relatie is meestal niet langdurig. Je wordt ingeruild voor een volgende verovering. Je komt er vaak pas laat achter dat er anderen waren.

Wil een player jou expres kwetsen?

Verliefd worden op een player is niet ondenkbaar, juist omdat de player met je gevoelens speelt en precies die dingen zegt die je horen wil, om je verliefd te maken of te versieren. Hij zegt dat je mooi bent, dat hij steeds aan je moet denken, dat hij van je houdt... Hij zegt en doet aan het begin precies de dingen die je tegen iemand zegt als je dat meent, dus. Daarom is het ook moeilijk om een player te herkennen en je trapt er gemakkelijk in. Toch is het niet altijd zo dat een player jou perse expres wil kwetsen. Hij kan aan het begin zelfs zelf ook in de liefde voor jou geloven. Dat zijn beeld al snel verandert begrijpt hij misschien zelf niet eens. Maar het ergste is eigenlijk dat hij niet met jouw gevoelens bezig is. Hij is er niet bewust op uit om zijn prooien te beschadigen, hij is erop uit om zijn eigen behoeftes aan aandacht van veel vrouwen, te bevredigen. Een echte player heeft geen last van zijn geweten. Hij is teveel met zichzelf bezig. Er zijn natuurlijk ook players die er wel bewust op uit zijn om mensen te kwetsen, maar de meeste players denken alleen aan zichzelf, aan hum imago, en dat gevoel is zo sterk aanwezig dat het ze eigenlijk niet echt interesseert of het een ander kwetst of niet. Je moet het zien als iemand die een been mist. Kan je die persoon kwalijk nemen dat hij hinkelt? Wat er niet is, dat is er niet. Een player heeft gewoon geen medelijden met zijn slachtoffers. Als hij dat wel heeft, zal hij vroeg of laat ophouden met playen.

Is een player altijd aantrekkelijk?

Een player is lang niet altijd een knappe jongen (of meisje). Het gedrag van een player bepaalt voor een groot deel of ze anderen verliefd weten te maken. Vaak vinden meisjes (hun) player schattig overkomen. De player speelt namelijk alsof hij verlegen is, onzeker, kwetsbaar en gevoelig. Maar omdat het zijn doel is om zo veel mogelijk vrouwen te versieren, zegt hij wel precies de dingen die een jongen die niet verliefd op je is, normaal gesproken niet zomaar tegen je zou zeggen.
  • Romantische dingen
  • Verliefde dingen
  • Complimentjes.

De player weet gewoon heel goed wat je graag horen wilt. Zijn doel is immer niet om een langdurige relatie met je te hebben, maar om je te scoren. Het liefst wil hij je zo snel mogelijk veroveren. En hij wil het liefst een stoet aanbidsters die van elkaar niet doorhebben welke spelletjes hij speelt. Deze vorm van vreemdgaan geeft hem waarschijnlijk ook een prettig gevoel. Het gevoel dat je dingen doet die van anderen niet mogen, reuze spannend dus. En een man die veel vrouwen kan krijgen wordt in de mannenwereld ook vaak gezien als een succesvolle macho. Daar is het de player mogelijk ook mede om te doen. Zijn imago van de grote versierder. En jouw gevoelens interesseren hem helaas niet veel.

Mooie praatjes en beloftes

Hoe maakt een player een ander verliefd? Met mooie praatjes en mooie beloftes. Het onverzadigbare ego van de player verbergt gebrek aan zelfvertrouwen, maar ook narcisme en arrogantie en verlangen naar macht. Als er vijf jongens verliefd op jou zouden zijn, zou dat jouw zelfvertrouwen dan goed doen of kwaad? Goed natuurlijk. Het verschil met jou en een player is echter dat je vijf verliefde jongens misschien wel eventjes leuk vindt, maar na een tijdje zijn het er toch echt vier te veel, en dus zeg je dan eerlijk wat je niet voelt. Ieder mens kan ervan genieten als hij/zij verliefde mensen achter zich aan heeft, het streelt nou eenmaal het ego. Als je ontdekt dat iemand verliefd op je is, en de liefde is niet wederzijds, dan hoor je vaak het antwoord: 'ik voel me gevleid, maar sorry, ik ben niet verliefd op jou.' Dat is een eerlijk antwoord, en zo hoort het ook. Je weet dat je de verliefde aanbidder door eerlijk te zijn, dan de kans geeft om zich over de verliefdheid heen te zetten en je wilt iemand geen valse hoop geven. Een player werkt echter precies andersom, die geeft expres valse hoop om iemand verliefd te maken of verliefd te houden. Hij kan dan gemakkelijk gebruik van je maken, je in bed krijgen en je manipuleren. De player wil zoveel mogelijk dates scoren, laten zien dat hij de man is, laten zien dat hij geen sukkel is maar een Don Juan, laten zien dat hij dat meisje al gehad heeft, en die, en die, en die... De player zoekt het liefst meisjes uit die hem snel leuk vinden, of die voor hem gemakkelijk te verleiden zijn. Als je dus al verliefd was op een player, en hij krijgt dat te horen, dan ben je kat in het bakkie voor hem. Knappe players zullen meer meisjes weten te scoren dan minder aantrekkelijke players, maar een player met een vlotte babbel kan minstens zoveel meisjes scoren als een knappe player.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende mediaspelersVerschillende mediaspelersEr bestaan een groot aantal mediaspelers. Met deze mediaspelers is het mogelijk om geluids- en videobestanden af te spel…
Euro Player Index (EPI): waarde voetballers volgens RemiqzEuro Player Index (EPI): waarde voetballers volgens RemiqzDe Euro Player Index (EPI) van Remiqz is een ranking van spelers op basis van diverse statistieken, gemeten over hun hel…
Karaoke met de pc? Kies KarafunKaraoke met de pc? Kies KarafunVindt u karaoke leuk en wilt u eens wat anders op een familie feestje. Dan is Karafun iets voor u. Gewoon thuis lekker m…
Grammofoonplaten digitaal opnemenGrammofoonplaten digitaal opnemenVeel mensen hebben oude grammofoonplaten, lp's of singeltjes van hun favoriete artiesten en sterren van vroeger. Maar ee…

8 tips voor een sterke relatie met je partner8 tips voor een sterke relatie met je partnerNa een tijdje samen te zijn met je partner, is er bij vele koppels een behoefte om aan de relatie te werken. Je doet dit…
Waarom van elkaar houden niet genoeg is voor een relatieWaarom van elkaar houden niet genoeg is voor een relatieOverwint de liefde echt alle dingen? In theorie misschien wel, maar in de praktijk ligt dat soms anders. Soms koesteren…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 18-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.