Redenen om te gaan samenwonen of trouwen

Redenen om te gaan samenwonen of trouwen Denk je aan samenwonen of aan trouwen? Maar weet je echt zeker dat je dit om de juiste redenen wilt? Twijfel je misschien af en toe? Het is immers relatief gemakkelijk om je leven (en je huisvesting en financiën) met die van een partner te verknopen. Maar het is betrekkelijk lastig om een en ander op een later moment weer te moeten ontvlechten omdat je relatie is vastgelopen. Kun je van tevoren inschatten dat je de relatie een relatief grote kans maakt op duurzaam succes? Of om al na korte tijd stuk te lopen? Wat zijn de bekende valkuilen als het om een besluit tot samenwonen of trouwen gaat?

Gebruikelijke redenen waarom je wilt gaan samenwonen of trouwen

Ben je single? Dan heb je soms misschien het sterke gevoel dat het samen altijd gezelliger dan in je eentje. En dat je altijd steun aan elkaar hebt als het leven je tegenzit. En misschien ook wel dat je als de helft van een (echt)paar een completer mens bent dan wanneer je alleen door het leven gaat.

Maar klopt dat gevoel wel? Want je weet natuurlijk dat stellen lang niet altijd gelukkig met elkaar zijn en dat ze soms zo vaak en heftig ongelukkig met elkaar zijn dat ze spijt hebben dat ze ooit gingen samenwonen of trouwen. Hoe vreemd het misschien ook klinkt, een aantal bekende redenen om samen te gaan wonen of in het huwelijk te treden, zijn in wezen voorspellende factoren dat de relatie een relatief grote kans maakt om stuk te lopen.

Hoe zit dat met de volgende redenen?

Om financiële redenen een partner kiezen

Je ziet het al helemaal voor je: een comfortabel, ruim en licht huis waarin je fantastisch woont. Maar in je eentje kun je de hoge kosten ervan niet dragen. Zou samenwonen of misschien zelfs trouwen met je goede vriend of vriendin een praktische optie zijn? Immers, met twee inkomens is er, financieel gezien, zoveel meer mogelijk dan als je alles in je eentje moet bekostigen? Of de kachel in de woonkamer nu voor een of voor twee personen brandt, maakt in de kosten immers niets uit? En de meeste boodschappen zijn in gezinsverpakking relatief gezien een stuk voordeliger dan boodschappen bedoeld zijn voor gebruik door één persoon...

Feitelijk gaat het hier om een partnerschap uit zakelijke overwegingen. Als je vriend of vriendin op dezelfde manier als jij tegen samenwonen aankijkt, kan de relatie misschien voor jullie werken. Verstandshuwelijken hoeven immers niet per definitie ongelukkig te zijn? Maar als de een romantische relatie wil, terwijl de ander het samenwonen of huwelijk vooral zakelijk bekijkt, is de kans op een gelukkig samenwonen relatief klein.

Een partner willen omdat je je alleen of eenzaam voelt

In sommige contactadvertenties wordt de wens uitdrukkelijk uitgesproken om 'samen de eenzaamheid op te lossen'. Maar hoe zou iemand het eenzame gevoel van een ander kunnen oplossen? Een gevoel van eenzaamheid is immers in de eerste plaats een bij uitstek subjectief gevoel, een manier om naar het leven te kijken? Aan welke concrete gedragingen van een vriend of vriendin denk je als jouw gevoel zegt dat je een partner nodig hebt om een leegte in je leven op te vullen of om lekker in je vel te zitten? En op welke manier denk jij op jouw beurt een dergelijke partner gelukkig te kunnen maken?

Als je om je gevoel van eenzaamheid op te lossen, kiest voor samenwonen of trouwen, is de kans groot dat je toch ongelukkig blijft of dat je in die relatie juist nog ongelukkiger wordt. Ook als die partner op zich (heel) goed bij jou past! Dat heeft te maken met het feit dat je in een dergelijke relatie op een ongezonde manier van je partner afhankelijk bent. Daardoor ontstaat een zware druk op die relatie met alle bijbehorende spanningen die dit met zich brengt. In een gezonde relatie daarentegen kunnen beide partners van elkaar op aan en hebben ze elk een gelijkwaardige inbreng.

Natuurlijk is het doorgaans leuker om samen met een of meer vrienden of vriendinnen activiteiten te ondernemen dan dit in je eentje te doen, maar de kans dat je potentiële partner precies dezelfde belangstellingsterreinen heeft als jij, is relatief klein. Als je graag samen met anderen actief bezig bent, kun je dat gevoel van gezelligheid of samenhorigheid ook vinden bij onder meer muziekverenigingen, sportverenigingen of verenigingen gericht op het uitoefenen van een bepaalde hobby.

Bijna al je vrienden hebben een vaste relatie en je wilt niet achterblijven

Als bijna al je vrienden of vriendinnen al een vaste partner hebben, merk je misschien dat het gemiddelde paar vooral de neiging heeft om met een of meer andere paren om te gaan en niet zozeer met een alleenstaande. Wat daarvan ook de achtergrond is, en hoe vervelend dit ook voor jou is, de oplossing ligt niet in het 'nemen' van een partner, maar in het vinden van nieuwe vrienden en vriendinnen die evenals jij single zijn.

Het probleem met het kiezen voor een partner om samen een stel te vormen om je huidige vriendenkring te houden, is dat je die partner feitelijk misbruikt voor het doel om jezelf de status van 'de helft van een paar' te bezorgen. Daarnaast is dit een zeer smalle basis voor een relatie en dus met grote kans dat die relatie mislukt. Samenwonen of trouwen vraagt nu eenmaal een grote inzet van beide partijen en een sterke wil om elkaar gelukkig te maken.

Je ziet het krijgen van een romantische relatie als een prestatie

Het komt geregeld voor dat iemand het vinden van een vriend of vriendin beschouwt als een soort prestatie of 'verovering'. Denk aan de uitdrukking 'iemand aan de haak slaan', alsof het gaat om een geslaagde poging om een felbegeerde vis te vangen.

Het vinden van een mogelijke levenspartner lijkt soms inderdaad op een prestatie.Vooral als de vriend of vriendin (ook) door je omgeving als een aantrekkelijke partij wordt gezien. Bijvoorbeeld als deze mogelijke partner volop leuke vrienden heeft, maar de keus voor zijn of haar levenspartner uitgerekend op jou laat vallen. Of als de betrokkene een goede baan of mooie vooruitzichten heeft.

Het vinden van een romantische relatie kan jou een gevoel geven dat je iets hebt gepresteerd, maar uiteraard heeft het feit dat twee mensen iets bijzonders in elkaar zien, totaal niets met het behalen van een prestatie te maken. Het gevoel van het behalen van een prestatie kun je maar beter voor andere levensterreinen reserveren.

Je zoekt een partner als bewijs dat je de moeite waard bent

Sommige mensen beschouwen het hebben van een vaste partner als een belangrijk teken dat ze als mens de moeite waard zijn.
Vaak worden ze dan geplaagd door het gevoel dat er aan singles iets schort. Heb jij het gevoel dat er iets mis met je is, als mensen in je omgeving telkens vragen of je nu nog steeds geen leuke vaste vriend of vriendin hebt? Herken je de neiging om de eerste de beste persoon met wie je een eerste, leuke date hebt direct als mogelijke partner te zien? Dit ongeacht de vraag of die persoon in voldoende opzichten bij jou past? Op vervelende vragen op het punt van het (nog) niet hebben van een vaste partner kun je vraagstellers simpelweg met een brede glimlach bedanken voor hun belangstelling en hun melden dat als er nieuws op dit terrein is, je hen dat op een geschikt moment zult laten weten.

En wat de communicatie met jezelf betreft: bedenk dat je geen partner nodig hebt om een goed gevoel over jezelf te krijgen. Natuurlijk spreekt het voor zich dat ieder mens de moeite waard is, ongeacht of hij een partner heeft (of heeft gehad) of niet.

De waarheid van een cliché over samenwonen of trouwen

In de loop van de tijd is het volgende cliché in heel wat verschillende bewoordingen geformuleerd. Maar daarom is het nog niet minder waar. 'Zolang je het als single niet goed hebt, zul je het met een partner samen niet beter krijgen.' Want pas als je al een bevredigend leven leidt, maak je een reële kans om met een passende partner een nog mooier leven tegemoet te gaan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wettelijk verschillen tussen samenwonen en trouwenSoms weten mensen niet zo goed wat het beste voor hen is als het om wettelijke zaken gaat: trouwen, een samenlevingsover…
Schulden partner bij samenwonenSchulden partner bij samenwonenEen partner met schulden hebben, wat betekent dat voor u, wie is verantwoordelijk voor de schuld in 2020 en 2021? Schuld…
Het geheim van gelukkig samenwonenHet geheim van gelukkig samenwonenJe bent in een punt op je relatie aangekomen dat je gaat samenwonen. Dat kan erg spannend zijn, en misschien wel een bee…
Erven en samenwonen in 2020 en 2021: gevolgen partnerErven en samenwonen in 2020 en 2021: gevolgen partnerWie erft er van wie, als u gaat samenwonen? Wie in 2022 of 2023 gaat samenwonen, een LAT-relatie heeft of eerder ging sa…

Het huwelijk; wat is trouwen en voor wie is het mogelijk?Het huwelijk; wat is trouwen en voor wie is het mogelijk?Veel stellen kiezen ervoor om te gaan trouwen, anderen vinden het achterhaald, ouderwets en een hoop gedoe voor het ''bo…
Trouwen in de kerkTrouwen in de kerkNaast het burgerlijk huwelijk, waarna je officieel man en vrouw van elkaar bent, kun je er voor kiezen om in de kerk te…
Manon-troppo (160 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.