Trouwen in de kerk

Trouwen in de kerk Naast het burgerlijk huwelijk, waarna je officieel man en vrouw van elkaar bent, kun je er voor kiezen om in de kerk te trouwen. Dit wordt ook wel het 'kerkelijk huwelijk' genoemd. De keuze om te trouwen in de kerk is erg persoonlijk; sommigen doen het vanuit een sterke geloofsovertuiging, anderen willen het graag vanuit traditie. Trouwen in de kerk kan een mooie en onmisbare aanvulling op je trouwdag zijn.

Verschil tussen het burgerlijk huwelijk en het kerkelijk huwelijk

Een burgerlijk huwelijk is niet hetzelfde als een kerkelijk huwelijk. De Nederlandse wet schrijft voor dat het kerkelijk huwelijk altijd na de huwelijksvoltrekking in bijvoorbeeld het gemeentehuis moet plaatsvinden, het mag dus niet ervoor. Reden hiervoor is dat stellen na het burgerlijk huwelijk pas officieel getrouwd zijn, het bewijs daarvan krijgen ze mee in het bekende trouwboekje. Tijdens de trouwdienst in de kerk wordt om een zegen gevraagd over het huwelijk, het is als het ware een bevestiging van het burgerlijk huwelijk.

Wel of niet trouwen in de kerk?

De keuze om wel of niet te trouwen in de kerk kan best een lastige zijn. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid binnen de Protestantse kerk, maar je gaat op het moment weinig of helemaal niet naar de kerk dan kan trouwen in de kerk 'bijzonder' of zelfs 'nep' aanvoelen. Wil je trouwen in de kerk puur vanuit traditie, bedenk dan dat niet alle (Protestantse) kerken daarvan gediend zullen zijn. Het hangt wel helemaal af van het soort kerk waarin je wil trouwen, er zijn vrij behoudende kerken en minder behoudende kerken. Veel kerken zien een kerkelijk huwelijk als een absolute meerwaarde voor het huwelijk; zij vinden het zeer belangrijk dat je God een zegen vraagt over het huwelijk. Wil je enkel trouwen in de kerk vanuit traditie? Bedenk dan wel dat je achter het doel van de dienst moet kunnen staan: God vragen om in je leven te zijn en te blijven. Ben je geen lid van een kerk en wil je wel graag in de kerk trouwen? Neem dan gewoon eens contact op met dominees of mensen en ga het gesprek met ze aan. Meestal zijn er best dingen mogelijk. Ook wanneer je zelf wel graag in de kerk wilt trouwen, maar je partner ziet het niet zitten, kun je gerust het gesprek aangaan. Rooms-katholieken kijken over het algemeen iets anders tegen het kerkelijk huwelijk aan dan de protestanten. Zij zien het trouwen in de kerk als een sacrament dat gelijk staat aan het burgerlijk huwelijk. Hoewel dit voor de wet niet zo is, hechten zij daar dus wel veel waarde aan.

Een bijzondere dienst

Voor mensen die in God geloven en regelmatig naar de kerk gaan, kan een trouwdienst heel erg speciaal en emotioneel zijn. Zij zullen niet graag zonder het kerkelijk huwelijk trouwen. Een trouwdienst is een heel speciale dienst waarin familie, vrienden en meestal ook kerkleden welkom zijn. De dienst ziet er meestal iets anders uit dan een 'gewone' zondagsdienst. In overleg met de dominee of voorganger kan een mooie liturgie worden samengesteld met bijvoorbeeld een Bijbeltekst, psalmen, gezangen en Opwekkingsliederen naar keuze. Eventueel kan er zelfs muzikale begeleiding in de dienst aanwezig zijn, zoals een bandje of een zanger(es). Hoeveel ruimte er is voor eigen inbreng van het bruidspaar verschilt erg per kerk en per dominee, pastoor of voorganger. De inzegening van het huwelijk wordt meestal gedaan door oudsten, leden van de kerkenraad of de pastoor of dominee zelf. Bij het inzegenen wordt het bruidspaar soms gevraagd om te knielen op een speciaal knielbankje.

Wat kost trouwen in de kerk?

Voor wie wil trouwen in de eigen 'thuis'gemeente zal trouwen waarschijnlijk niets kosten. Soms wordt een bedrag gevraagd voor de huur van de kerk. Meestal ligt dit bedrag tussen de 100 à 200 euro. De dominee of voorganger hoef je meestal niet speciaal te betalen, al is een tegemoetkoming in bijvoorbeeld de reiskosten wel wenselijk. En denk ook aan bedankjes voor mensen die iets speciaals doen in de trouwdienst. Ook voor mensen die van buiten de kerk willen trouwen zal waarschijnlijk niet veel geld worden gevraagd, hooguit voor huur en onkosten.

Ringen en geloften

Als je wilt, kun je ervoor kiezen om elkaar de ringen te geven tijdens het kerkelijk huwelijk. Ook is het mogelijk om in de kerk geloften naar elkaar uit te spreken. De keuze om ringen en geloften tijdens het kerkelijk huwelijk te doen is heel persoonlijk. In de kerk hangt vaak een persoonlijke, rustige sfeer waarbinnen het uitwisselen van de ringen en het doen van de geloften goed passen.
© 2014 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een katholiek kerkelijk huwelijk of een burgerlijk huwelijkEen katholiek kerkelijk huwelijk of een burgerlijk huwelijkStapelverliefd zijn jullie op elkaar. En dat wil je graag bezegelen met een huwelijk. Dan komt vanzelf de vraag of je na…
Griekse huwelijkstraditiesGriekenland bruist van de tradities. Het huwelijk wordt weer heel anders beleefd dan in Nederland. Trouwen in Griekenlan…
Hoorn: de kerkenIn de binnenstad van Hoorn zijn, niet eens zo ver van elkaar, een aantal prachtige kerken te vinden. De Grote Kerk aan h…
Ondertrouw/huwelijksaangifteOndertrouw/huwelijksaangifteOndertrouw, ook wel huwelijksaangifte genoemd, was tot september 2015 in Nederland verplicht als je wilde gaan trouwen.…

Redenen om te gaan samenwonen of trouwenRedenen om te gaan samenwonen of trouwenDenk je aan samenwonen of aan trouwen? Maar weet je echt zeker dat je dit om de juiste redenen wilt? Twijfel je misschie…
Wat vindt een vrouw belangrijk in een relatie?Wat vindt een vrouw belangrijk in een relatie?Wat zoekt een vrouw nu eigenlijk in een langdurige relatie? Wil ze liever een snelle jongen of gaat ze voor stabiliteit…
Bronnen en referenties
  • http://www.theperfectwedding.nl/artikelen/153/trouwen-kerk
  • http://trouwen.plein.nl/specials/index.php?spec=kerkelijk_huwelijk.html&titel=Kerkelijk%20Huwelijk
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.