Waarom passie in het leven?

Waarom passie in het leven? Hoewel iedereen er een eigen betekenis aan kan en zal hangen, weten we allemaal wat we bedoelen met ‘passie’. Ergens helemaal voor gaan, ergens je ziel en zaligheid in leggen en opgaan in het gepassioneerde gevoel. Voor sommige mensen is het gevoel zelfs verslavend. Maar als het leven enigszins in balans is, is er ook voldoende ruimte voor passie. De vraag in de praktijk is dus … of er voldoende balans is.

Van Dale zegt…

Passie is een vrouwelijk woord en hoewel we vaak niet weten of iets mannelijk of vrouwelijk is, weten we intuïtief pas passie vrouwelijk is. Van Dale zegt er het volgende over: 1. het lijden van Jezus en 2. hartstocht, drift, hartstochtelijke liefhebberij.

De praktijk

Dit artikel gaat geen aandacht schenken aan de lijdensweg van Jezus, hoewel ik er ongetwijfeld vanuit ga dat de man een hard maar gepassioneerd leven heeft geleefd. De tweede uitleg gaat meer over hetgeen zo belangrijk is in ieders leven, maar wat bij lang niet alle mensen ook daadwerkelijk aan bod komt. En dat is op zijn zachtst gezegd vreemd, want als je ergens warm voor loopt dan is het een perfect gevoel voor lichaam én geest, om hier invulling aan te geven. De stof die vrijkomt, is goed en geeft een heerlijk ontspannen gevoel, ook al gaat het om een fysiek zware inspanning.

De bloei van het leven

Tijdens een sessie met een groep vrouwen van ca. 30 jaar tot 55 jaar, legde ik een vraag voor + daarnaast een enquête onder 140 vrouwen in eerdergenoemde leeftijdscategorie gedaan.
“Wat voor gepassioneerde bezigheid heb je voor het laatst gedaan?” Dat ik op het antwoord van deze vrouwen lang moest wachten, had ik simpelweg niet verwacht. Pas bij het tonen van een eigen voorbeeld, kwam er schoorvoetend bij enkele vrouwen uit, dat ze hun leven zien als een trein die tussen snel en supersnel voort dendert en er is geen ruimte is om pas op de plaats te maken, een eigen moment te creëren c.q. iets te doen waar het hart naar uit gaat.

Opmerkelijk, want het blijken stuk voor stuk vrouwen in de bloei van hun leven, maar waar echte passie nauwelijks aan bod komt. Pas als het ter sprake komt, zie de vragen in de ogen van enkele van deze vrouwen en ook dat is weer een opmerkelijk gegeven. Ze lijken in eerste instantie genoegen te nemen met hoe het leven verloopt.

Dromen

We zijn over dromen gaan praten en schrijven en wat voor dromen hadden deze vrouwen als kind, puber, jong volwassenen en slechts drie vrouwen hebben in hun carrière een switch gemaakt en doen nu datgene waar ze echt blij van worden. Waarbij één vrouw feitelijk de switch noodgedwongen heeft gemaakt, omdat haar werkgever failliet ging. Spreekt voor zich dat ze achteraf gezien blij is hoe alles is verlopen.

Als we doorgaan op deze discussie blijken de meeste vrouwen vast te zitten in het keurslijf van verliefd, verloofd getrouwd, kindjes, eigen huis, hoge kosten etc. etc. De veiligheid die dit plaatje met zich meebrengt, wordt vaak geprefereerd boven het gaan voor de passie. De passie kan namelijk ook risico’s met zich meebrengen.

Risico's

Als er risico’s benoemd worden zijn deze niet heel divers, enkele die door meerdere vrouwen bovenaan de lijst staan:
  • ”lekker” leventje overhoop halen
  • het onzekere is eng
  • raak misschien in de war
  • gedoe partner

Die laatste vind ik persoonlijk wel interessant, want hoe kan je partner nu tegen iets zijn waar je warm voor loopt. Maar dat gegeven is een discussie op zich. Veel vrouwen vinden het eng, waarbij de groep vrouwen van rond en boven de 50 jaar iets soepeler reageert en al helemaal als ze in het eigen onderhoud kunnen voorzien. Ze bepalen het meer zelf, ook als ze een partner hebben.

Het gegeven dat de onzekerheid die passie met zich meebrengt, vinden veel vrouwen van doorslaggevend belang. Enkele vrouwen beamen dat ze geestelijk “lui” in het leven staan en de huidige veilige situatie wel acceptabel vinden voor het leven. Overigens komen enkele vrouwen die alleenstaand zijn, met een vergelijkbaar antwoord.

Concluderend

Vele vragen, antwoorden en enkele sessies verder komen de meeste vrouwen tot de conclusie dat ze wel wat meer passie in het leven kunnen gebruiken, maar het tegelijkertijd ook wel eng vinden. Het dus maar helemaal de vraag is, of ze iets “overhoop” willen halen om de passie weer in het hart te voelen. Behalve dat veel relaties “sukkelen”, zoals enkele vrouwen het duiden, hebben ze met partner, gezin, baan etc. een modus gevonden die oké is. Oké is goed, maar is geen passie … en dat beamen de vrouwen. Stof tot nadenken!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werk of passie?Werk of passie?Heb je het geluk dat je werk je passie is of sleep je je iedere dag naar je werk? Is het wel verstandig om je passie te…
Is passie echt nodig?Passie lijkt een toverwoord. Als gezegd wordt dat iemand passie heeft dan lijkt dat te staan voor iemand die zinvol en g…
Solliciteren naar een baan die passie vraagt: pas op!Solliciteren naar een baan die passie vraagt: pas op!Leidinggevenden eisen vaak van sollicitanten en werknemers passie voor hun werk. Daar is niets mis mee, mits duidelijk i…
Ontdek de kracht in jezelfOntdek de kracht in jezelfSommige mensen komen er vanzelf achter, bijvoorbeeld als er zich iets ernstigs in de omgeving voordoet. Toch beseffen re…

Meedraaien in de maatschappijMeedraaien in de maatschappijHet belang van het volgen van de maatschappelijke structuren, levenservaring opdoen en het nut van zekerheid erkennen zi…
Is het nog verantwoord om kinderen op de wereld te zetten?!mijn kijk opIs het nog verantwoord om kinderen op de wereld te zetten?!Is het moreel aanvaardbaar om een weerloze baby op de aarde te zetten. Oorlog en honger lijken nu in ons land ver weg, m…
Bronnen en referenties
  • Steven Mosselman - stagiair (ondersteunend aan onderzoek)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.