Meedraaien in de maatschappij

Meedraaien in de maatschappij Het belang van het volgen van de maatschappelijke structuren, levenservaring opdoen en het nut van zekerheid erkennen zijn 3 belangrijke pijlers waardoor iemand zijn leven op de rails zal krijgen. Probeer zoveel mogelijk kansen te grijpen. Ook goed leren omgaan met geld is zeer belangrijk, dit kan door middel van een budgetbeheer. In onze maatschappij worden er ook rijkelijk middelen aangeboden om je te verdoven van de maatschappelijke druk, zoals bv. alcohol. Belangrijk is om dit niet te laten ontaarden.

Belang van maatschappelijke structuren en levenservaring opdoen

Een mens die voldoende rekening houdt met de maatschappelijke structuren (bv. naar school gaan, werken...) en op tijd stappen onderneemt om in de maatschappij vooruit te willen (bv. op 18 jarige leeftijd meteen al een rijbewijs willen halen, op vroege leeftijd stappen ondernemen om zelfstandig te worden ) zal zijn leven onder controle hebben en dit ook uitstralen naar de buitenwereld toe. In alle gevallen zal deze persoon dan ook respect afdwingen bij andere mensen, omdat hij/zij vooruit wil in het leven. Op dat moment doet die persoon ook al veel levenservaring op die cruciaal is om op vele vlakken in het leven goed te zullen kunnen functioneren.

Zekerheid

Je leven op de rails hebben doet goed en beschermt je tegen allerlei problemen die zouden kunnen opduiken. Het zorgt ervoor dat je frisser kan functioneren dan iemand die vanuit onzekerheid vertrekt.

Zekerheid afdwingen

Zekerheid in het leven kan je afdwingen namelijk:
  • door op school goed je best te doen
  • door op tijd je in te zetten voor dingen die het leven gemakkelijker kunnen maken zoals bv. het halen van je rijbewijs
  • door je te beschermen tegen buitenaf (klein voorbeeld is bv. indien je met de fiets rijdt deze nooit zomaar ergens te laten staan, ook al is deze op slot want de kans dat deze beschadigd wordt of gestolen blijft groot)

Geld

Een speciale vermelding voor het belang van geld, of liever de manier waarop je hier mee omspringt. Geld is de bouwsteen van deze maatschappij en dus is een goed budgetbeheer onmisbaar. Het belang van geld komt versterkt naar boven wanneer iemand alleen wilt gaan wonen... .

Zekerheid saai?

Zekerheid is voor vele mensen maar saai als ze eenmaal over de zekerheid beschikken. Iemand die constant met de houding leeft van 'je m'en fous' zal uiteindelijk moeten erkennen dat om in een maatschappij mee te draaien een basiszekerheid cruciaal is. Anders zal dit ten koste beginnen gaan van de fysieke en mentale gesteldheid. Daarna kan je je leven op allerlei manieren nog spannend of opwindend proberen maken.

Meedraaien in de maatschappij

Verdoven

Veel mensen volgen de structuren wel, maar voelen de drang om zich iet of wat te verdoven van de drukke maatschappij. Dit kan bv. door alcoholisme, roken, gokken, seks- of drugsverslaving.

Misdadigers

Jammer genoeg worden we dagelijks geconfronteerd met berichten van personen die op maatschappelijk vlak goed bleken te functioneren, maar tijdens hun vrije tijd verschrikkelijke dingen uitspookten (moordenaars, verkrachters...).

Belangrijke kanttekening

Verschillende mensen groeien op in een zeer arm milieu en kunnen er dus in eerste instantie niet aan doen dat ze hierin terechtkomen. Voor hen liggen de kansen om naar de middenmoot van de maatschappij op te klimmen veel beperkter. Ook al probeert de overheid de kansen om in de maatschappij te kunnen meedraaien voor deze personen te verhogen, toch blijkt dit altijd niet evident. Vooral een knappe prestatie van de mensen die hierin uiteindelijk slagen.
© 2012 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schulden oplossen met budgetbeheerBudgetbeheer is eigenlijk het (gedeeltelijk) uit handen geven van de financien aan een budgetbeheerder. Er worden duidel…
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Het rijbewijs - Eisen en leeftijd voor alle rijbewijzenHet rijbewijs - Eisen en leeftijd voor alle rijbewijzenWat zijn de eisen voor het behalen van een rijbewijs, van het rijbewijs AM tot en met het rijbewijs DE. Voor het besture…
Waarom passie in het leven?Waarom passie in het leven?Hoewel iedereen er een eigen betekenis aan kan en zal hangen, weten we allemaal wat we bedoelen met ‘passie’. Ergens hel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Bronpagina afbeelding: http://www.gedachtelichaam.be/maatschappij.html
Reacties

Lara Boons, 02-04-2013
" Niet mee willen doen : Mensen die het opgeven om in de middenmoot of de top van maatschappij mee te draaien, zoals er zijn: vrijwillige werklozen marginalen, zwervers, vandalen… reageren zich af tegen de maatschappij door 'anders' te doen. Ze profileren zich hierdoor als een last voor de samenleving. "

Ik vind het een zwak artikel van niveau 0. Excuseer, de maatschappij draait wel degelijk door, en wat je opnoemt is te plak aan wat we vandaag te verwerken krijgen. Het is omdat ik 'anders ben', dat de maatschappij door TABOE dwars doet. Net zoals ze iets hebben tegen Homo's, Lesbiennes, Zwarten enz. U noemt mensen die niet mee willen, Met Wat Eigenlijk (?), dat het dwarsliggers zijn. Met wat moet ik meegaan? Om mijn fiets aan de haak te hangen, Scoren op de schoolbanken, … Ik heb me al lang buiten de maatschappij geplaatst, ik lach met hen, omdat ze als een kip zonder kop met elkaar meelopen om maar geen imago-verlies te hebben. Ik heb mijn eigenheid als INTP persoon, die al totaal naast andere persoonlijkheidstypes staan, heel unieke mensen, die anderen het dan weer bizarre vinden. Moeten we dan ons AANPASSEN, maar aan wat : De Maatschappij? Wie wordt er vandaag weggepest? Reactie infoteur, 08-04-2013
Beste

Ik denk dat u mijn artikel verkeerd hebt verstaan. Het is een dominant patroon in onze maatschappij, hoe je het ook draait of keert. Staat er ergens dat ik zeg dat lesbiennes, zwarten etc dwarsliggers zijn? Ik heb het over mensen die er zelf voor kiezen om niet vooruit te gaan in het leven, dat is een heel groot verschil.

Graag ook wat meer respect als u een reactie plaatst.

Het beste nog

Vriendelijke groeten.

Bruno

Mien, 27-03-2013
Is het moeten meedraaien in deze maatschappij niet een opgelegd iets? Wie vertelde mij toen ik nog op een wolk zat, dat ik als ik eenmaal op aarde was, dat je alleen goed was dat als je volledig mee draaide in de maatschappij, dat je dan pas echt goed bent. Wie zegt dat? God? Aangezien ik niet gevraagd hebt om geboren te worden, waarom dan wel verplicht mee moeten draaien en mijzelf moeten voortplanten, want anders sterft te mensheid uit. Van mij part sterft de mensheid uit. Alles is opgelegd door anderen mensen, die toevallig meer macht hebben in deze maatschappij. Maar mensen, het is jouw leven, jouw keuzes en je leeft maar 1 keer. Het is toch van de zotte dat anderen daar over mogen bepalen? Hoe meer mensen, hoe minder vrijheid. Alles wordt bepaalt door de massa en die ene enkeling, die heeft maar te volgen? ZO ervaar ik deze maatschappij, te veel mensen, te veel bemoeienis! Reactie infoteur, 27-03-2013
Hey Mien.

Leuk dat je de tijd neemt om te reageren. Bedankt.

Wat ik met mijn artikel wou aantonen is inderdaad wat jij nu ook bovenhaalt. We zijn sterk afhankelijk van anderen (denk bv. alleen maar aan de staat die veel zaken beslist voor jou, alsook bv. of je werkgever beslist om jou aan te nemen en je hiermee kansen aanbied om je leven althans financieel te regelen).

Wat bepaalt trouwens ook dat ook juist die werkgever of dat staatsorgaan het recht heeft om over jou te beslissen? Dat zijn vragen waar je je jammer genoeg moet bij neerleggen.

In deze maatschappij zijn we in een tijdperk gekomen dat iedereen probeert mee te draaien in deze maatschappij volgens voorop gelegde structuren: op die leeftijd een relatie hebben, auto rijden, job hebben, sociaal leven hebben ; zijn maar enkele voorbeelden. Hoe je het ook draait of keert, als je hiermee niet wilt meedoen of die stappen niet wilt zetten wordt je al snel gemarginaliseerd en lijkt de massa je te verstoten… Hoe sneller je hier dan ook aan wilt meedoen hoe positiever je verloop van je leven in deze maatschappij dan ook lijkt te zijn.

Veel succes!

grtn Bruno

Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.