Werk of passie?
Heb je het geluk dat je werk je passie is of sleep je je iedere dag naar je werk? Is het wel verstandig om je passie te combineren met je werk of zitten hier haken en ogen aan? Kun je eigenlijk het ultieme geluk vinden in je negen tot vijf baan?
Wat is je passie?
Ben je erg passioneel over iets? Dat betekent dat je bijvoorbeeld een hobby hebt waaraan je iedere dag uren besteedt. Een passie is iets waar je hart sneller van gaat kloppen. Een passie kan het schrijven van korte verhalen zijn. Als je als passie taal is kun je er op de een of andere manier werk van maken. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je pas succesvol bent als je een bestseller hebt geschreven. Je kunt je passie ook beoefenen terwijl je voor het clubblaadje schrijft of artikelen schrijft voor je blog of voor een artikelendatabase. Een ander voorbeeld is om je passie te combineren met een deeltijd-studie. Je zou zelfs op latere leeftijd je passie kunnen delen met leerlingen. Als je een lesbevoegdheid haalt heb je de mogelijkheid om voor de klas te staan en anderen te enthousiasmeren. Van belang is in ieder geval dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je passies zijn.
Je passie als werk: is dit mogelijk?
Als je je passie ruim opvat is de kans dus groot dat je op de lange termijn van je passie op de een of andere manier je werk kunt maken. Is sleutelen aan auto's of motoren je passie, dan is de kans groot dat je ook gelukkig wordt in een werktuigbouwkundige baan of als ontwerper. Ben je graag met kunst bezig, dan kun je ook denken in termen van bezigheidstherapie geven of als docent handarbeid aan de slag gaan. Als je echt wil kun je langzamerhand steeds meer aspecten van je passie in je werkzaamheden inpassen. Lukt dit niet in je dagelijkse (betaalde) werk dan kun je er altijd nog aan denken om een paar uur in de week vrijwilligerswerk te doen waarbij je gebruik maakt van je passie.
Als je passie je werk wordt
Sommige mensen denken dat het de hemel op aarde is als je passie uiteindelijk je werk wordt.Toch leidt dit menigmaal tot teleurstelling. Als er druk op je werkzaamheden staat omdat je de kost moet verdienen kan het een ongelofelijke stress opleveren. Dit is een van de aspecten die tegenvallen aan ondernemers die van hun passie hun werk hebben gemaakt. Een paar uur per dag kunstschilderen is leuk als er niet persé wat verkocht moet worden. Als je ieder weekend markten moet afgaan en moet leuren bij galerieën en klanten is de lol er misschien vlug van af. Oriënteer jezelf en praat eens met ervaringsdeskundigen. Zorg dat je een realistische kijk op je leven kijkt voordat je je in het ondernemersavontuur stort. Stel jezelf de vraag: "Ga ik dit dag in dag uit, jaar in jaar uit leuk blijven vinden?".
Gelukkig in een gewone baan: is dit mogelijk?
Om een vervuld gevoel te krijgen is het van belang de juiste dingen met aandacht te doen. Zaken afraffelen brengt je niet dichter bij het gewenste geluksgevoel. Ook al heb je een "gewone" baan van negen tot vijf, dan kun je hier toch ook gelukkig in worden. Het is namelijk zaak om er helemaal voor te gaan. Doe gewoon je uiterste best! De best mogelijk werkprestatie leveren met de tijd en de middelen die je ter beschikking staan is een uitdaging. Als je 's avonds met een tevreden gevoel naar huis gaat omdat je alles eruit hebt gehaald wat er in zit ben je dichter bij een geluksgevoel dan iemand die de hele dag zit te mopperen. Geluk zit hem vaak in de kleine dingen. Leg je geluksgevoel bij jezelf. Dat kun je namelijk beïnvloeden. Je omgeving is aanzienlijk moeilijker te plooien.