Ontdek de kracht in jezelf

Ontdek de kracht in jezelf Sommige mensen komen er vanzelf achter, bijvoorbeeld als er zich iets ernstigs in de omgeving voordoet. Toch beseffen relatief veel mensen vaak niet eens de kracht die ze in zich hebben. Dit om de simpele reden dat ze er (nog) niet mee geconfronteerd zijn. De zogenaamde ‘zondagskinderen’ worden ze wel eens genoemd, de mensen die door het leven dwarrelen en welke niet met zware conflicten, de dood van een naaste of anderszins te maken krijgen. Dat neemt niet weg dat je die kracht ook bewust in kunt zetten, maar dan moet je er wel achter komen.

Levenskracht

Levenspad

Er zijn verschillende manieren om tot je eigen kracht te komen, waarbij het soms noodgedwongen is en doorlopen mensen een levenspad waaruit blijkt dat ze erg sterk zijn. Niet zelden realiseren mensen zich dat pas achteraf of ver in het proces. Voor de meeste mensen geldt dat ze meer aankunnen dan ze in eerste instantie denken. Hierbij speelt wel een grote rol hoe de omgeving er in staat, is er support, geldt de situatie ook voor hen, kan je je verhaal kwijt etc. Het gegeven dat je het niet alleen hoeft te doen, wat natuurlijk uiteindelijke wel het geval is, speelt hier een nadrukkelijke rol.

Passie

Iemand die echt gepassioneerd is en ergens volledig in op gaat, kan hier vaak heel ver in gaan. Verder dan de gemiddelde mens wil en wellicht kan gaan en denk hierbij maar eens aan de topsporter die het uiterste van zichzelf vraagt om die ultieme prestatie te bereiken of de kunstenaar die niet zelden uit de spelonken van zijn/haar bestaan de mooiste kunst weet te maken. Dat kan je niet als je geen passie voor iets hebt. Waarbij het wellicht sneu klinkt om te zeggen dat niet iedereen echt gepassioneerd is, maar dat is het wel.

Als het om de mensheid gaat is de massa wat we noemen ‘gemiddeld’ en daar is niets mis mee. Echter, dit gegeven neemt niet weg dat de grootste pieken en dalen als het gaat om passie niet in deze categorie zitten. Behalve een dosis talent, wat ongetwijfeld meer mensen meekrijgen dan de toppers die er nu op allerlei vlak rondlopen, moet je ook tot het uiterste durven én kunnen gaan om die top te bereiken. En daar is kracht voor nodig, kracht die iemand anders je niet kan geven. Iemand kan je hooguit stimuleren, maar de kracht die moet uit jezelf komen.

Ben ik sterk?

En dan zal ongetwijfeld bij menigeen de vraag opdoemen: “Ben ik sterk?”. Immers, lang niet iedereen wordt op de proef gesteld en komt er noodgedwongen achter of en zo ja, hoe sterk hij of zij is.
Het is niet eenvoudig om vanuit een negatieve situatie jezelf te realiseren of je iets dergelijks wel aan kunt. Immers, bedenken hoe het bijvoorbeeld voelt als iemand die je na aan het hart ligt je ontvalt, is niet iets wat je op voorhand kunt doen. Dat neemt niet weg dat je wel degelijk je eigen kracht kunt detecteren. Daarvoor is het wel van belang dat je in jezelf durft te duiken. Dit klinkt mogelijk nogal plastisch, maar dat is het in feite wel. Het is een vorm van jezelf ontdekken en kijken en voelen waar je hart naar uit gaat, maar ook waar je angsten liggen… kortom, dichterbij de uiterste in jezelf komen.

Ontdek het

Als het gaat om de negatieve aspecten om je te realiseren wat je kracht is, wordt het een lastige en kan je alleen maar hopen dat het je bespaard zal blijven. Maar je kracht ontdekken vanuit je passie, is een ander verhaal. Uit onderzoek, gedaan in 2011, van de Universiteit van Massachusetts blijkt dat maar liefst ruim 65% van de mensen niet of nauwelijks tot hun passie komen. Redenen zijn divers en hebben nogal eens te maken met de achtergrond.

De meest voorkomende redenen:
  • Omgeving/thuissituatie niet stimulerend (zelfs ontraden, vanuit eigen angsten)
  • Levend vanuit de overlevingsmodus
  • Angst (als raadgever)
  • Onzekerheid

Als een van de genoemde situaties dus relevant is, is het belangrijk dit eerst los te laten en te ervaren wat die passie met je kan doen, je eigen koers varen brengt al het eerste punt met zich mee waar de eigen kracht op de proef gesteld wordt. Voordeel van een dergelijke exercitie is dat je behalve meer over jezelf leert, wat altijd leerzaam is, je ook bij je passie komt. Je voelt jezelf meer aan en leeft, werkt, handelt niet meer volgens de middenmaat. Je kracht inzetten kan vaak alleen al om de weerstand die deze verandering mogelijk met zich meebrengt te trotseren. Verandering brengt per definitie weerstand (in meer of mindere mate), realiseer je dit.

Tot slot

Het is niet voor iedereen weggelegd om het zelf te ontdekken, maar de meeste mensen komen er vroeg of laat achter vanuit noodzaak. Immers, als je ouder wordt vallen er dierbare weg, worden mensen ziek of vindt er iets anders heftigs plaats in het leven. De kracht zit in ieder mens, als het echt moet. De vraag is alleen hoe je er mee omgaat.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met passie een goed inkomen genererenmijn kijk opMet passie een goed inkomen genererenWat is beter en leuker dan werken waar je passie ligt en toch is de hoeveelheid mensen die dit doet niet eens zo groot.…
Solliciteren naar een baan die passie vraagt: pas op!Solliciteren naar een baan die passie vraagt: pas op!Leidinggevenden eisen vaak van sollicitanten en werknemers passie voor hun werk. Daar is niets mis mee, mits duidelijk i…
Waarom passie in het leven?Waarom passie in het leven?Hoewel iedereen er een eigen betekenis aan kan en zal hangen, weten we allemaal wat we bedoelen met ‘passie’. Ergens hel…
Werk of passie?Werk of passie?Heb je het geluk dat je werk je passie is of sleep je je iedere dag naar je werk? Is het wel verstandig om je passie te…

Een volgende stap in het levenEen volgende stap in het levenSommige mensen houden het er op dat iemand in een midlifecrisis terecht is gekomen, en dat geldt wellicht ook voor een d…
Het afspraak is afspraak principeHet afspraak is afspraak principeHoe moeilijk kan het zijn, zou bij het lezen van deze koptekst mijn eerste gedachte zijn. Toch blijkt het nog allemaal n…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.