Als vriendschap voorbij gaat

Als vriendschap voorbij gaat De meeste mensen maken het ergens in hun leven wel een keer mee. Je kent iemand al lang en je hebt een hechte vriendschap, maar dingen voelen enig moment anders. Als dat “anders” je dan nog niet direct negatieve gevoelens geeft, kan het een fase zijn waar je samen doorheen gaat. Echter, een vriendschap die je telkens energie kost en een gezamenlijke afspraak waar je niet meer naar uit ziet, zegt iets anders.

Vriendschap in goede- en slechte tijden

Vriendschappen moeten je iets brengen, de (online-)bladen staan er vol van. Immers, het gaat allemaal om de Ik-figuur. Strikt genomen zit er wel een kern van waarheid in, maar het ligt wat genuanceerder. Tenminste als je het ook als belangrijk ervaart om een vriendschap te onderhouden.

Zo kan een vriendschap eindigen als mensen uit elkaar groeien en andere bezigheden leuk vinden. In dit artikel gaat het niet zozeer om vrienden die een vriendschap om deze reden beëindigen, maar waar één van de vrienden een aanhoudende scheefgroei constateert.

Wisselwerking

Het onderhouden van een vriendschap heeft voor een deel iets vergelijkbaars als een liefdesrelatie, die ga je ook aan “in goede- en slechte tijden”. Feitelijk is dat niet anders bij een vriendschap. Dit impliceert dat wanneer een vriend(in), door wat voor omstandigheden dan ook, even wat meer aandacht nodig heeft en dus alles op dat moment gericht is op hem/haar, dit erbij hoort. Dat heb je voor elkaar over en je wilt je vriend(in) bijstaan, immers samen lachen en soms ook samen janken.

Als je zelf niet het zorgzame of attente type bij uitstek bent, kan dit je energie kosten. Maar is nu eenmaal onderdeel van het leven. Immers, het kan zomaar gebeuren dat jij plots degene bent die even wat extra aandacht nodig heeft. Zolang de verhouding niet scheef is en je er voor elkaar bent in goed- en slechte tijden, is de vriendschap in balans en voelt het meestal gewoon goed.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay

Vriendschap uit balans

Maar soms loopt het anders en behalve dat er een reeks aan oorzaken aan ten grondslag kan liggen, kan het enig moment gebeuren dat een vriendschap niet meer dat oplevert wat het eerst wel deed. Boos of verdrietig zijn om een vriendschap die niet goed meer voelt kan gebeuren, maar is onderdeel van het leven. Je brengt het ter sprake en zolang je als vrienden uit elkaar gaat, is er nog niet zoveel aan de hand. Maar niet zelden verloopt het in een dergelijk proces anders. Zoals eerder geschetst is de kans relatief klein dat je allebei tegelijk tot deze conclusie komt. Vaak is zo dat een van de twee, de man of vrouw die continu energie geeft, het enig moment niet meer ziet zitten. Soms komt het plotseling op en soms is het iets wat al een tijdje doorzeurt. Wat overigens niet wegneemt dat de energieslurper zich er mogelijk niet bewust van is.

Sommige mensen hebben van nature meer dat als zich iets negatiefs in het leven voordoet er energie voor zichzelf uit een ander gedestilleerd wordt. Een deel van deze mensen blijft er vervolgens in hangen en zie daar de kans op scheefgroei. Wil je voor jezelf opkomen dan moet je iets doen en bij voorkeur op een beschaafde manier. Immers, zoveel jaren van vriendschap wil je niet afsluiten door iemand pijn te doen.

Praten!

Meestal is het gesprek aangaan, de beste oplossing. Ook als je van nature niet zo’n prater bent. Zorg in dat geval dat je hetgeen je over het voetlicht wilt brengen, in je systeem zit. Als je het gesprek aan gaat, doe dit dan vanuit de ik-vorm. Het gaat er om hoe jij zaken ervaart en hoe jij zaken voelt. Bovendien is het benoemen van redenen niet altijd zinvol. Zo voorkom je dat je in een discussie terecht komt, die wint niemand en lost niets op. Je ontkomt er echter niet aan om eerlijk te zeggen dat de vriendschap je niet meer brengt, wat het eerst wel deed. Het klinkt heel simpel en dat is het natuurlijk niet, maar zorg wel voor de duidelijkheid.

Als er verder geen gemeenschappelijke zaken zijn, dan kan het even een pijnlijk gevoel geven voor beiden. Maar het leven gaat door en kan je mogelijk je herinneringen samen nog koesteren. Als je nog wel gemeenschappelijke zaken hebt, denk hierbij aan samen een hobby beoefenen, samen op school of op de werkvloer, dan ligt het allemaal iets gecompliceerder. Er kunnen ongemakkelijke situaties ontstaat of een van de twee kan het gaan mijden. Niet goed dus! Neem dit dan mee in je gesprek en spreek bijvoorbeeld af dat je elkaar wel gewoon gedag zegt. Als je niets zegt, maar op een later tijdstip wel groet, kan dit weer anders opgepakt worden. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Verder is compassie niet verkeerd, maar ga niet in de situatie mee. De kans op miscommunicatie is groot.

Tot slot

Als je bij een voormalig vriend verdriet ziet over de beëindiging van de vriendschap, is het logisch dat het je nog iets doet. Maar je bent als volwassenen onder elkaar en ieder draagt een eigen verantwoordelijkheid. Soms moet je extra stevig in de schoenen staan, maar het gesprek aangaan vanuit je gevoel, geeft uiteindelijk het beste resultaat.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vriendschap beëindigenVriendschap beëindigenDe meningen zijn verdeeld over het wel of niet bestaan van onvoorwaardelijke vriendschap. Maar echte vriendschap komt ho…
Vriendschap een leven lang of passanten?Vriendschap een leven lang of passanten?Je hoort het nogal eens ‘een goede vriend(in) is er een voor het leven’ en dan past een ‘tijdelijke vriend(in)’ niet in…
Vrienden maken en vriendschappen onderhoudenVrienden maken en vriendschappen onderhoudenIedereen heeft vriendschappen met leeftijdsgenoten nodig. Mensen met vrienden voelen zich vaak beter en zitten lekker in…
Wat is echte vriendschap?Wat is echte vriendschap?Zuivere vriendschap: wat houdt dat in? Wat is het verschil tussen een kennis en een echte vriend? Hoe kun je weten dat j…

Scheepsramp - Vrouwen en kinderen eerstScheepsramp - Vrouwen en kinderen eerstHet is er ingehamerd bij zeevarenden en iedereen die ook wel eens op een schip zit: bij een scheepsramp zijn het ‘vrouwe…
Leven in het NUmijn kijk opLeven in het NUHet klinkt zo populair “leven in het NU” en alsof het iets nieuws is, maar niets is minder waar. Er worden zelfs cursuss…
Bronnen en referenties
  • J. Pretinger en H. Janssens - gedragstherapeuten
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.