mijn kijk op

Leven in het NU

Leven in het NU Het klinkt zo populair “leven in het NU” en alsof het iets nieuws is, maar niets is minder waar. Er worden zelfs cursussen en workshops gegeven over dit onderwerp. Iets ogenschijnlijk simpels als leven in het moment van de dag, schijnen wij niet voor elkaar te krijgen. Dit heeft de ontwikkeling van de mens en het leven in de westerse maatschappij meegebracht, maar het besef dat we mogelijk een stap terug moeten zetten om er twee vooruit te komen, is er steeds meer. Misschien is “moeten” een groot woord, maar het besef dat het in ieder geval anders kan, is er inmiddels wel. De manier waarop is een ander probleem en heeft in ieder geval deels te maken met wat er door onze ontwikkeling ingeslopen is … we vergaren graag. Dat verzamelen maakt dat we soms doorslaan in ons gedrag en alleen nog maar bezig zijn met vergaren en werken naar dat ultieme doel.

Loslaten

Nu is er niets op tegen om doelmatig te werken. Echter, als je zo het hele leven inricht, loop je de kans voorbij te gaan aan het leven in het NU en al het moois wat dat met zich meebrengt. Alle facetten van het leven tot je door laten dringen kan alleen als je loslaat.
Loslaten is echter voor veel mensen doodeng, want loslaten is de controle uit handen geven. Dat je sowieso weinig controle over het leven hebt, merk je pas als je loslaat en ervaart dat als je je natuurlijke spoor volgt … er zomaar dingen kunnen gebeuren waar je eerder in de verste verte niet aan gedacht had.

Bron: Waterval Frankrijk - AnnastaalBron: Waterval Frankrijk - Annastaal
Verantwoordelijkheid
Er wordt onterecht wel eens gezegd dat loslaten en je overgeven ook wil zeggen dat je achterover kunt gaan leunen en geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen. Dat is natuurlijk niet zo, want ieder mens maakt zelf de keuzes in zijn/haar leven en draagt verantwoording voor zijn/haar daden.

Het leven “inrichten”

Je richt je leven alleen in door goed naar jezelf te luisteren, dat te doen wat bij je past en daar mag best een plan aan ten grondslag liggen. Het pad dat je wilt en denkt te moeten bewandelen moet alleen niet een ingekaderd geheel zijn. Je gaat krampachtig leven en gooit mooie momenten weg, vanwege de strakke focus op je doel. Een doel stellen is prima, maar wel accepteren dat je mogelijk eerst nog even links- of rechtsaf gaat, omdat dit in het NU op je pad komt. Terugkijken zal je altijd zien dat die zijwegen wel een doel hebben gehad, ook als ze ogenschijnlijk een negatieve grondslag hebben.

Bezinning

De mens wil genieten, zeker tijdens een mindere economische periode waar ons houvast deels of geheel wegvalt. Ga naar een rustige natuurlijke omgeving die je mooi vindt. Langs de waterkant van een meer, een riviertje door het bos, een groots heideveld, in de duinen met uitzicht op de zee of noem maar op. Ga lekker zitten en adem goed diep door. Neem de geuren van de omgeving in je op en laat de schone lucht letterlijk en figuurlijk binnenkomen.

Doe je ogen even dicht en luister naar de geluiden om je heen en voel de weerstand van een blad of laat aarde door je vingers glijden. Open daarna je ogen en kijk goed rond. Wat zie je allemaal wat je eerder niet gezien had? Laat binnen komen hoe mooi de natuur is en wat dit prettige gevoel met je doet. Ben hier zeker zo’n 10 tot 15 minuten actief mee door het luisteren, horen, voelen, zien af te wisselen… en te bedenken dat dit allemaal vanzelf gaat. Het kost niets en je mag er zomaar van genieten.

Bedenk ook dat in de natuur niemand elkaar controleert en het ene seizoen toch het andere volgt. Er iedere keer weer nieuwe dieren zijn en mooie bloemen de kop opsteken. Probeer deze gedachten op je leven los te laten en stel jezelf enkele persoonlijke vragen. Waar je voor jezelf natuurlijk eerlijk antwoord op moet geven, maar het is niet bedreigend… de antwoorden blijven immers je eigen gedachten!

  • Ben ik gelukkig?
  • Ben ik blij met mezelf?
  • Wat maakt mij gelukkig/blij?
  • Doe ik wat ik graag wil in werk en privé?
  • Reageer ik negatief al iets niet exact gaat zoals ik in gedachten heb? (en zo ja, hoe?)
  • Leer ik van de fouten die ik gemaakt heb (benoemd minimaal 3 aspecten waar je dit hebt toegepast)?
  • Luxe mag lekker zijn, maar kan ik ook zonder luxe gelukkig zijn?
  • Heb ik genoeg tijd voor mezelf?

Spreekt voor zich dat als er vaak “nee” naar voren komt of er minimaal een twijfel is, het zinvol is om na te denken. De kans dat je onderdeel uitmaakt van de ratrace is groot en dat is zonde en niet nodig. Als je echter zover bent dat je serieus met dit soort zaken bezig bent, ben je mogelijk ook zover om die volgende – misschien wel doodenge – stap te zetten die loslaten heet.

Bron: Lenaaera, PixabayBron: Lenaaera, Pixabay
Gedachten
Leven in het NU is onderdeel van leven in balans en dat is goed voor iedereen. Soms wordt het betiteld als saai, maar feitelijk is het verre van saai. Als je in staat bent met het NU bezig te zijn, maak je ruimte voor inspireren, creëren en begeren. En ja, daar kunnen ook zomaar uitspattingen in zitten. Je laat immers toe dat de dag je kan laten verrassen.

Daarbij hoort dat je niet continu bezig bent met je herinneringen, meningen over mensen, dingen, situaties, maar je gedachten overgeeft aan het moment. Bewust in het moment van de dag staan, helpt bij het leren genieten van ieder moment. Waarbij het helemaal geen grote gebeurtenissen hoeven zijn. Bewust eten en de smaken tot je door laten dringen kan zo’n NU moment zijn, maar ook je kind die je lachend op de fiets voorbij ziet komen of een nieuwe plant in huis of de tuin die zijn eerste bloemen toont.

Voel hoe je lichaam reageert op deze zaken. Het niet als vanzelfsprekend nemen, maakt daar onderdeel van uit en helpt je dichter bij je lichaam te komen. Als je je bewust bent van je lichaam leg je ook gemakkelijker de connectie met je geest en zo kom je langzaam in balans en kan ieder NU moment een gelukzalig moment zijn, maar minimaal een opmerkzaam moment.

Tot slot

Er zijn veel mensen actief met een tegenhanger van het hectische westerse leven. Daarmee niet gezegd dat het allemaal slecht is, maar we zijn door deze manier van leven weg verder van onze natuur komen te staan. Om dat in balans te brengen, zijn soms drastische middelen nodig en soms slechts een nuancering. Het een serieuze eerste kans geven, is het minste wat je kunt doen voor jezelf.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontsnap je aan de ratrace?Hoe ontsnap je aan de ratrace?Aan de ratrace doen eigenlijk veel mensen mee die zogezegd alles uit het leven willen halen. Dit is een “gevecht” dat in…
Mindfulness voor mannenMindfulness voor mannenMisschien niet alledaags, want nog steeds is de man voor velen de robuuste figuur die relatief weinig emotie laat zien e…
In het hier en nu levenIn het hier en nu levenIn het hier en nu leven wordt vaak gekoppeld aan “zen-zijn” en dit wordt nogal eens als zweverig of spiritueel gezien. W…
Genieten van het “nu”Genieten van het “nu”We vinden het maar moeilijk, genieten van het moment, het “nu”. Dit is inherent aan het drukke leven waar we aan deel de…

Als vriendschap voorbij gaatAls vriendschap voorbij gaatDe meeste mensen maken het ergens in hun leven wel een keer mee. Je kent iemand al lang en je hebt een hechte vriendscha…
Haalbare doelen stellenHaalbare doelen stellenHet klinkt zo lekker zakelijk, stel je doelen SMART, want dan kom je verder. Strikt genomen is dat natuurlijk ook zo en…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Waterval Frankrijk - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Lenaaera, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.