Vrienden maken en vriendschappen onderhouden

Vrienden maken en vriendschappen onderhouden Iedereen heeft vriendschappen met leeftijdsgenoten nodig. Mensen met vrienden voelen zich vaak beter en zitten lekker in hun vel. Daarnaast kunnen vrienden steun bieden in lastige perioden waardoor u weer gemakkelijk kunt terugkeren in de maatschappij.

Kenmerken vriendschap

Vriendschappen zijn minstens zo belangrijk als romantische relaties. Een vriendschap kan immers wel voortbestaan zonder een relatie, maar een relatie kan niet bestaan zonder vriendschap. Bij een vriendschap is het van belang dat het om gelijken gaat waarbij er zowel genomen als gegeven wordt, in een vriendschap moeten beide immers op elkaar kunnen vertrouwen.

Genoeg vrienden?

In Nederland is eenzaamheid een groot probleem: zeker één op de tien mensen in Nederland voelt zich met regelmatig eenzaam en zou willen dat hij of zij meer vrienden had. Vriendschappen komen echter niet zomaar uit de lucht vallen, en het is dan ook van belang om open te staan tegenover mensen. Maar wat kunt u doen om vrienden te maken?

Vrienden zoeken

Het is bij een vriendschap van belang dat beide een klik voelen, een gemeenschappelijke interesse of kijk op het leven. Ga op zoek naar vriendschappen binnen uw vereniging, sportschool, werk of misschien wel kerk. Hierbij is het van belang om niet al te snel te oordelen over mensen op basis van het uiterlijk of het eerste contact, vaak is het zo dat mensen eerst moeten wennen aan het gezelschap van iemand voordat ze echt zichzelf kunnen zijn.

Enkele tips

  • Toon uw eigen karakter en doe u niet beter voor dan werkelijk het geval is: vroeg of laat valt u door de mand wanneer u het gedrag van de ander overneemt.
  • Toon interesse en ga op zoek naar gemeenschappelijke hobby’s of interesses: dit zijn vaak prima gespreksonderwerpen.
  • Complimenteer mensen wanneer ze iets goeds doen, mensen zoeken eerder contact met iemand die manieren toont.

Geven en nemen

Bij een vriendschap is het geven en nemen. Bedenk maar eens wat u te bieden heeft aan al uw (eventuele) vrienden: steun, geluk, liefde, vertrouwen, begrip, respect of humor? Dit zijn allemaal factoren die mensen graag terugzien in een wederzijdse vriendschap.

Daarnaast is het van belang dat u op een rijtje zet wat u zoekt in een vriendschap zodat het mogelijk is om mensen te selecteren nadat u ze wat beter heeft leren kennen. De één is op zoek naar een gesprekspartner en de ander naar iemand waarmee veel plezier gemaakt kan worden.

Kortom: in een vriendschap is het geven en nemen en daarbij is het van belang dat u niet te veeleisend bent.

Vriendschappen onderhouden

Er is niets belangrijker dan het onderhouden van gemaakte vriendschappen. Door met regelmaat leuke activiteiten te ondernemen blijft de vriendschap warm waardoor beide weten dat ze steun bij elkaar kunnen vinden. Mijn devies is dan ook: ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit, u kunt wel zoveel zogenaamde vrienden hebben maar u heeft het meest aan de mensen waarvan u altijd op aan kunt!
© 2011 - 2024 Professional, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kost liefde vrienden?Kost liefde vrienden?Over het algemeen kost een nieuwe liefde je twee vriendschappen. Hoeveel intieme vriendschappen heeft een mens? Waarom i…
Verliefd! En je vrienden?Verliefd! En je vrienden?Hoe combineer je vriendschappen als je net verliefd bent? Hoe combineer je vriendschappen als je net een liefdesrelatie…
Pubers en vriendenVrienden zijn het belangrijkste bezit voor pubers. Waarom zijn vrienden dan zo belangrijk in de puberteit? Pubers zijn a…
Vriendschap, wat doet dat voor mensenVriendschap, wat doet dat voor mensenEen goede vriend is het beste wat er is, toch? De behoefte aan vrienden is al zo oud als de mensheid bestaat. Er is uitg…
LuistervaardighedenOndanks het feit dat we ons er vaak niet bewust van zijn, vertoont de mens een aantal slechte luistergewoonten. Zo zijn…
Professional (3 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.