Vriendschap beëindigen

Vriendschap beëindigen De meningen zijn verdeeld over het wel of niet bestaan van onvoorwaardelijke vriendschap. Maar echte vriendschap komt hoe dan ook dicht bij onvoorwaardelijkheid. Foute vriendschap is vaak een optelsom van een aantal aspecten die een vriendschap tot een einde brengen, maar vaak verwateren vriendschappen of laten ex-vrienden het gewoon doodbloeden. Toch kan je vriendschap ook op een nette manier afwikkelen.

Vrienden

Vrienden zijn mannen en vrouwen die, zonder daar iets voor terug te vragen, zaken voor elkaar over hebben. In voor- en tegenspoed er voor elkaar zijn, lijkt dan ook voor een deel op een relatie zoals liefdespartners deze hebben. Waarbij het niet gaat over de frequentie dat vrienden elkaar zien, maar wel zaken delen en er voor elkaar zijn.

Vriendschap goed of fout?

Veranderende vriendschap

Naast een relatie tussen vrienden zoals hier beschreven staat, veranderen mensen in de loop der tijd en dat kan in positieve en negatieve zin.

  • Als vrienden vervreemden is daar niet altijd een reden voor, want het kan redelijk ongemerkt gaan en plots kan men tot de conclusie komen dat er weinig vriendschap meer over is.
  • Door invloeden van buitenaf kan een vriendschap ook veranderen. Denk hierbij aan partners of andere vrienden die beïnvloeden, maar ook geld kan vriendschap beïnvloeden.
  • Ook emotie is nogal eens een killer als het gaat om vriendschap. Jaloezie of frustratie kunnen een vriendschap sterk beïnvloeden.

Foute vriendschap

Ooit goede vriendschappen kunnen veranderen en uiteindelijk foute vriendschappen worden … of misschien zijn ze nooit echt “goed” geweest. Waarbij het misschien niet altijd direct als “fout” ervaren wordt. Er zijn een aantal criteria waar je aan moet denken als het gaat om foute vriendschappen, enkele voorbeelden.

  • Vriendschappen waar niet alle geheimen veilig zijn.
  • Niet altijd positief of positief kritisch zijn.
  • Afspraak is niet altijd afspraak.
  • Blijdschap elkaar te zien is er lang niet altijd.

Er zijn nog wel meer redenen te bedenken, maar als je al over “onvoorwaardelijk” -of iets wat daar heel dicht bij in de buurt komt- spreekt, moeten bovengenoemde zaken geen punten van discussie zijn.

Als een vriendschap stopt

Het gemakkelijkste is een vriendschap gewoon dood laten bloeden. Je ziet elkaar niet meer en het elektronische verkeer neemt steeds verder af. Tot er enig moment geen contact meer is en dat kan je stellen dat de vriendschap beëindigd is. Maar waarom zou je een vriendschap, die niet meer voelt als een vriendschap, niet gewoon netjes beëindigden zoals je dat ook met een liefdesrelatie doet die klaar is.

Gesprek

Begin bij een gesprek waarbij je op een open manier uitlegt wat vriendschap voor je betekent en waarom deze vriendschap hier niet er aan voldoet (ook als je zelf onderdeel van het “probleem” vormt, mag je dit uitspreken). Een voorbeeld kan je helpen als je moeite hebt met het onder woorden brengen. Zeker als de beëindiging van de vriendschap een optelsom is van een aantal aspecten, moeten er dus voorbeelden zijn die belangrijk zijn om te komen tot deze beslissing. Haal dit rustig aan tijdens het gesprek.

Het “gesprek” kan je, als je echt moeite hebt met spreken, ook op papier zetten. Voordat je het geeft of elektronisch doorstuurt, is het goed het eerst even opzij te leggen en het daarna nog eens door te lezen. Mogelijk haal je er nog aspecten die meer door emotie getriggerd worden. Vraag het hem/haar te lezen en geef ruimte voor toelichting.

Mooie momenten

Of je nu kiest voor woorden uit de mond of op papier, zorg dat je nooit met verwijten smijt. Je hebt veel of minimaal een aantal mooie momenten als vrienden meegemaakt en koester deze. Dat mag je ook rustig uitspreken. Maar deze momenten staan los van het wel of niet aanhouden van vriendschap.

Tot slot

Vriendschap is mooi en essentieel in ieder mensen leven. Je moet er van beide kanten aan werken om een vriendschap gaande te houden. Maar er kunnen zoveel redenen zijn dat een vriendschap afloopt, dat hoort nu eenmaal ook bij het leven. Zolang je er ook bij de beëindiging van een vriendschap maar volwassen mee om gaat.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is echte vriendschap?Wat is echte vriendschap?Zuivere vriendschap: wat houdt dat in? Wat is het verschil tussen een kennis en een echte vriend? Hoe kun je weten dat j…
Vrienden voor het leven?Wordt vriendschap te serieus genomen of juist niet serieus genoeg. Er zijn liedjes en gezegdes genoeg over. Maar hoe zit…
Vrienden maken en vriendschappen onderhoudenVrienden maken en vriendschappen onderhoudenIedereen heeft vriendschappen met leeftijdsgenoten nodig. Mensen met vrienden voelen zich vaak beter en zitten lekker in…
Vrienden komen en gaanVrienden komen en gaanVrienden komen en gaan. Maar waarom kan een vriend niet altijd een vriend blijven? Waarom gaan jarenlange vriendschappen…

Wie neemt er een ‘time out”?Wie neemt er een ‘time out”?Voor de een is het ‘de ver van het bed show’ en voor de ander een absolute must en weer iemand anders lijkt het wel aant…
Asociaal gedragAsociaal gedragAsociaal gedrag is van alle tijd, maar heeft de laatste jaren wel een vlucht genomen. De ene wetenschapper koppelt het a…
Reactie

Teleurgesteld, 28-10-2013
Ik heb al 5 jaar een vriendschap + met m`n buurvrouw, soms had zij een vriend en soms had ik een vriendin en dat was ok, afgelopen september bracht ik haar naar Schiphol en wilde afscheid van haar nemen met een knuffel het kwam niet van harte van haar kant maar `vooruit dan maar` zei ze. Tijdens haar vakantie reageerde ze nauwelijks op mijn berichtjes en heeft ze me 1 keer gebeld op mijn verzoek, slechts 29 seconden hadden we de tijd om elkaar even te spreken omdat ze niet de moeite had genomen om even wat geld te wisselen. Toen ze terug kwam van haar vakantie is ze niet even bij me langs gekomen om `hoi ik ben er weer` te zeggen en liep ze me straal voorbij, na 3 dagen zei ze eindelijk weer iets tegen me maar op een onpersoonlijke en afstandelijke manier… het contact wat er nu is is minimaal en ze reageert nog steeds nauwelijks op m`n berichtjes en als ik een reactie krijg is het een gemene en zeer pijnlijke reactie. Ze wil niet met me praten en ontwijkt me zonder uitleg te geven op mijn vraag WAAROM DOE JE ZO?
Ik ben emotioneel gebroken en weet niet meer wat ik moet doen, theoretisch weet ik het allemaal wel maar m`n hart bloedt, wat nu? Reactie infoteur, 29-10-2013
Ik snap wat je zegt, maar soms is gedrag van mensen moeilijk uit te leggen. Het kan een kleinigheid zijn waarover ze geïrriteerd is, maar ze kan ook zelf niet lekker in haar vel zitten en dan mensen niet te dichtbij wil laten komen (zeker niet mensen die normaal al relatief dichtbij staan). Je erbij neerleggen is misschien het beste, maar niet altijd even gemakkelijk. Als je het gesprek aan wilt gaan, kan je dit proberen. Op een zoveel als mogelijk rationele manier uitleggen hoe jij je voelt, nu ze zo anders reageert. Geen verwijten of veroordelingen in haar richting, altijd dichtbij je eigen gevoel blijven. Misschien komt ze over de brug en kan je een volgende stap zetten, maar je moet er rekening mee houden dat ze dit (nog) niet doet.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 12-02-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.