Waarom Griekenland failliet moet gaan en uit de Euro

Griekenland weet na alle onderhandelingen nog steeds niet of het de steun van de Euro-zonelanden moet accepteren of 'haar eigen weg moet gaan'. De vooraanstaande internationale (Amerikaanse) econoom Nouriel Roubini heeft daar een uitgesproken mening over. Hij geeft aan waarom Griekenland beter failliet kan gaan en uit de Euro-zone stappen, dan door te blijven modderen.

De Griekse situatie

Volgens de econoom Nouriel Roubini is Griekenland:
  • insolvent en dus onvermogend om haar geldelijke verplichtingen na te komen (de overheidsschuld gaat nu in de richting van 200% van het BNP-Bruto nationaal produkt.)
  • niet in staat om te concurreren op de EG-markt of de Internationale markt
  • vastgeklonken in de vicieuze cirkel van een telkens erger wordende depressie: indicaties zijn dat Griekenland's BNP per jaar 7% omlaag gaat, terwijl er voor de schuldenaflossing 7%+ per jaar van het BNP nodig is.
  • gestrand is in een buitensporig en onwerkbaar fiscaal systeem

Nouriel stelt voor dat Griekenland:
  • op een ordelijke manier haar insolventie ten aanzien van de overheidsschulden erkent en failliet gaat
  • uit de Eurozone (EZ) gaat
  • terugkeert naar de Drachme.

Conversie van de Griekse Euroschulden naar Drachmes

Dit houdt in voor de verantwoordelijkheden die Griekenland heeft ten aan zien van de Euro (een groot uitstaand bedrag aan EZ leningen etc) dat deze worden omgezet in de nieuwe Drachme: m.a.w. de Griekse schuld aan de EG wordt vanaf het moment van de overstap omgezet in Drachmes.
Griekenland kan op een geordende manier overgaan naar haar eigen geldeenheid als ordelijke (economische) mechanismen worden gebruikt en officiële geschikte financiering wordt geboden voor de overstap. Dit laatste zal de besmetting van andere 'noodlijdende' landen beperken.
Dat neemt niet weg dat faillissement en uit de Euro-zone stappen niet pijnlijk en kostbaar zal zijn, maar het alternatief van een decade lange deflatie en depressie is economisch, financieel en sociaal gezien veel duurder. Er zijn precedenten van landen die deze route succesvol hebben genomen in het verleden.

Grieken moeten 50% afschrijving krijgen van de staatsschuld

Volgens Nouriel moeten de Grieken ophouden met de unfaire schuldenverlichtings 'oplossingen' van de EZ te accepteren. Het is noodzakelijk dat de Grieken tenminste 50% afschrijving krijgen van hun schulden. De situatie zoals hij nu is: een net acceptabel lijkende deal met de hoop op een betere in de toekomst, is onrealistisch. Doorgaan met de Grieken enorme bedragen te lenen leiden niet alleen tot onoplosbare problemen voor de Grieken, maar ook voor de financiële instellingen als EU, ECB en IMF omdat Griekenland niet in staat zal zijn om de schulden-op-schulden situatie af te betalen met een alleen maar dalende economie, waarbij terugkeer naar enige vorm van economische groei onwaarschijnlijk is.

Griekenland exit de Euro-zone

Volgens Nouriel zijn er geen andere opties voor Griekenland beschikbaar dan uit de Euro-zone te stappen.
Alleen een overstap naar een eigen nationale munt (Drachme) en een scherpe depreciatie daarvan zou de de Grieken weer terugbrengen naar een staat van concurrentie en groei. De handelstekorten voor de gehele Euro-zone zullen dan zeer beperkt worden gehouden (slechts 2% van het totale BNP van de Euro-zone.)

Men voert graag het argument aan dat vertrek van Griekenland uit de Euro-zone een ramp zou betekenen voor Griekenland's BNP, vanwege de depreciatie van de Drachme ten opzichte van de Euro. Dat is misschien wel zo, maar een falend BNP voor de komende 5-10 jaar in een telkens erger wordende depressie en recessie, is erger dan Griekenland in staat stellen om plotseling snel te kunnen groeien, zelfs vanuit een lager BNP.
Daarbij zal het BNP van Griekenland binnenkort lager worden, of Griekenland nu bij de Euro-zone blijft of niet. Dit is omdat in de laatste jaren de loonkosten met 30% zijn gestegen terwijl de produktiviteit daar ver bij achterbleef.(0%). Depreciatie van de Drachme is niet zo zeer merkbaar voor de Grieken zelf, maar daardoor wordt het probleem van de excessieve lonen (waardoor de concurrentie-positie is afgezwakt in de EZ) wel opgelost

Over de risico's bij Griekenland's exit uit de Euro-zone

Volgens Nouriel wordt het risico van hoge inflatie of hyperinflatie voor Griekenland bij het verlaten van de EZ schromelijk overdreven. Hij geeft hierbij het voorbeeld van Argentinië, dat ondanks faillissement en een zwevende munt nauwelijks last had van hyper-inflatie. Griekenland is wel gebaat bij een ordelijke afwikkeling van het uittreden uit de Euro-zone
Het verlaten van de Euro-zone impliceert niet dat er geen drastische maatregelen moeten worden genomen in Griekenland ten aanzien van het falende belastingstelsel. Het grote probleem ten aanzien van de belastingen kan alleen aan de Grieken zelf worden verweten. Het mag duidelijk zijn dat als er niet genoeg belasting wordt betaald door de burgers, de staat niet genoeg geld heeft om aan haar verplichtingen te voldoen.
Het is buiten kijf dat uittreden van de Grieken uit de EZ grote sociale en maatschappelijke onrust te weeg zal brengen.

Over Nouriel Roubini

Nouriel Roubini (1959) is
  • hoogleraar economie aan de Universiteit van New York en
  • voorzitter van het economisch consultancy bedrijf Roubini Global Economics
  • Hij promoveerde aan de Ivy League Universiteit Harvard.
  • Hij is geboren in Turkeije uit Iraans Joodse ouders en is Amerikaans staatsburger.
Hij maakte naam doordat hij reeds in 2005 de Amerikaanse huizen crisis voorzag, waarbij hij waarschuwde voor het deficiet van het
financiële systeem in de gehele wereld. Hij wordt gezien als een van de meest vooraanstaande economen in de wereld.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Credit default swaps: verzekeren tegen faillissementCredit default swaps: verzekeren tegen faillissementCredit default swaps worden gebruikt om te beschermen tegen een faillissement van een land of bedrijf. Er wordt veel geh…
Koop en verkoop Griekse staatsobligatiesKoop en verkoop Griekse staatsobligatiesEr is veel te doen rondom de Griekse staatsobligaties. Griekenland heeft te maken met een grote staatsschuld en moet daa…

Jemenitische opstand loopt uit op burgeroorlognieuws uitgelichtJemenitische opstand loopt uit op burgeroorlogVanaf januari 2011 waren in Jemen, evenals in andere Arabische landen, straatprotesten aan de orde van de dag. Honderddu…
Australië: Australië is 185 keer groter dan NederlandAustralië is maar liefst 185 keer groter dan Nederland. Australië is dan ook een enorm continent. Overigens heet Austral…
Bronnen en referenties
  • http://www.economonitor.com/nouriel/2011/09/22/full-analysis-greece-should-default-and-abandon-the-euro/
  • Dit artikel is vertaald en voor Infonu hergeredigeerd door Hermesse James. Vanwege de lengte van het Engelstalige artikel is het voor de leesbaarheid ingekort.
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Nouriel_Roubini
  • http://www.woorden-boek.nl/woord/insolvent
Hermesse (125 artikelen)
Laatste update: 04-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.