Australië: Australië is 185 keer groter dan Nederland

Australië is maar liefst 185 keer groter dan Nederland. Australië is dan ook een enorm continent. Overigens heet Australië officieel niet alleen Australië en vaak wordt gedacht dat de hoofdstad van Australië Sydney is. Maar dat klopt niet. Sydney is wel de grootste stad van Australië, maar Canberra is toch echt de hoofdstad van het enorme land van de Aboriginals. En die oorspronkelijke bewoners van Australië? Die worden in het land zelf niet altijd even goed behandeld. Er zijn regelmatig problemen met de Aboriginals, wat voornamelijk komt doordat de regering hen in het verleden vreselijk heeft behandeld. Zo werden kinderen wreed bij hun ouders weggehaald.

De officiële naam van Australië

De officiële naam van Australië is Gemenebest van Australië

De hoofdstad van Australië

Veel mensen denken dat de hoofdstad van Australië Sydney is. Sydney is weliswaar de grootste stad van Australië, maar niet de hoofdstad. Dat is namelijk Canberra. Van de circa 23 miljoen inwoners woont het grootste deel in en nabij de grote steden. De grootste steden zijn:
  • Sydney
  • Melbourne
  • Brisbane
  • Perth
  • Adelaide.

Welke taal wordt er gesproken in Australië?

In Australië is de voertaal Engels.

De ligging van Australië

Australië maakt deel uit van het werelddeel Oceanië. Dit ligt tussen de Indische en de Grote Oceaan. Naast het Australische vasteland vallen er een groot aantal eilanden in de Indische en Grote Oceaan onder Australië. Daarvan is Tasmanië het grootste.

De oppervlakte van Australië: 185 keer zo groot als Nederland

Australië heeft een oppervlakte van 7,7 miljoen vierkante kilometer. Dat betekent dat het 185 keer zo groot is als Nederland.

Hoeveel inwoners heeft Australië?

Australië heeft maar ruim 23 miljoen inwoners. Voor zo’n groot land is dat niet heel veel en er zijn dan ook heel veel gebieden waar geen of nauwelijks mensen wonen. Wel zijn er een aantal hele grote steden zoals Sydney.

De bewoners van Australië

Het overgrote deel van de bewoners van Australië is blank. De rest wordt gevormd door Aziaten die 7 procent van de bevolking uitmaken. De oorspronkelijke bevolking, de Aboriginals maken maar een klein deel van de bevolking uit, namelijk nog geen 1 procent. In Australië wonen relatief veel mensen die oorspronkelijk uit Nederland komen.

Levensverwachting van Australiërs is vrij hoog

De levensverwachting van Australiërs is betrekkelijk hoog.
  1. Mannen worden gemiddeld 79 jaar oud
  2. Vrouwen bereiken gemiddeld de leeftijd van 84 jaar.

Welke godsdienst wordt er beleden in Australië?

De hoofdgodsdienst in Australië is het christendom. Natuurlijk zijn er ook andere bevolkingsgroepen die hun eigen godsdienst hebben meegenomen zoals het boeddhisme.

De geschiedenis van Australië

De eerste Europeaan die Australië ontdekte was Willem Jansz. Hij deed dat in 1606, toen hij langs het Kaap York-schiereiland in het noorden van Australië voer. Toch werd het land toen nog niet overgenomen of ingenomen. Veel Europeanen gingen later ook nog naar Australië, maar dit deel dat met Nieuw-Holland werd aangeduid werd toch niet een echte kolonie. In 1770 maakte de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook daar een eind aan toen hij de oostkust van Australië vond en het gebied claimde in naam van het Verenigd Koninkrijk. Eerst werd het vooral gebruikt als strafkolonie voor Engelse gevangenen. Later kwamen er ook niet-criminele mensen te wonen. Toen er in 1849 goud werd gevonden in Australië, kwam de goudkoorts op gang en kwamen er mensen van heinde en ver naar het land in de hoop er rijk te worden. Toen groeide de bevolking ook erg snel. Pas in 1901 vormden de kolonisten het Gemenebest van Australië. Daardoor werd het voor het grootste deel onafhankelijk van Groot Brittannië. Australië is wat betreft bestuur een heel apart verhaal. Naast een federale parlementaire democratie is het ook een parlementair (constitutioneel) koninkrijk. Aan het hoofd daarvan staat Koningin Elizabeth II van Australië (en dus van GB). Australië kent verder allerlei deelstaten en de koningin wordt daarin vertegenwoordigd door een gouverneur en in de federale overheid door de gouverneur-generaal. De Gouverneur-generaal van Australië vertegenwoordigt het staatshoofd en is aangesteld op advies van de Australische minister-president. De Gouverneur-generaal en stedelijke gouverneurs doen het meeste werk, maar Koningin Elizabeth II is zelf ook nog bij veel zaken aanwezig. De Australiërs hebben trouwens in 1999 aangegeven dat ze een koninkrijk wilden blijven en niet op wilden gaan in een republiek.

Waar staat Australië vooral om bekend?

De meeste mensen kennen Australië van:
  • The Great Barrier Reef
  • Kangoeroes
  • Koala’s
  • Backpackers
  • Opera house in Sydney
  • Ayers Rock
  • Aboriginals

De aboriginals

De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van het land. Hun gebruiken zijn vooral gebaseerd op de liefde voor de natuur en de eigen bewoners. Al eeuwen drukken zij die zaken uit in wandtekeningen in grotten. Zij laten kangoeroes, wallaby's, vogels en emoes zien. De aboriginals leven al 300.000 jaar in het land em kwamen bijeen bij de waterpoelen en rivierbeddingen. Ze maakten van hun rotsen een soort kunstgaleries. In het land zelf worden ze overigens niet zo heel goed behandeld. De meeste Australiërs behandelen Aboriginals als een soort tweederangs burgers. Er zijn veel problemen met Aboriginals, iets dat onder andere te maken heeft met de politiek die lang op toepassing van hen was. Zo werden Aboriginal kinderen zomaar uit gezinnen weggerukt en ondergebracht bij de blanken. Families werden daardoor volledig verscheurd. Bovendien mochten Aboriginals hun eigen gebruiken en wetten en regels vaak niet meer volgen.

Nationale Parken

Australië heeft een aantal nationale parken. Het Lamington National Park is een populair park voor de inwoners van Brisbane. In het park vinden ze een koel regenwoud dat 600 meter boven de zeespiegel ligt en dat hen in de zomer de verkoeling brengt die ze in de stad niet vinden. In het regenwoud kan verder gewandeld worden op aangelegde paden.
Ook op Fraser Island is Woongolber Creek te vinden, dat eveneens een regenwoud is. Lake Wabby is het diepste meer van Fraser Island. Het bekendste nationale park is misschien nog wel Uluru. De grote gouden berg betekent heel veel voor de Aboriginals, maar is inmiddels verworden tot een toeristische trekpleister.

Andere Nationale Parken zijn:

  • Uluru Kata Tjuta National Park (met daarin Uluru of te wel Ayers Rock genoemd)
  • Kakadu National Island
  • Blue Mountains
  • Purnululu/Bungle Bungle
  • Cradle Mountain Lake St. Clair
  • Dorrigo Rainforest National Park
  • Bald Rock National Park
  • Kanangra Boyd National Park
  • Litchfield National Park
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in AustraliëVeel Nederlanders emigreren naar Australië. Australië is ook een erg populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederl…
De strijd van de aboriginalsJe kunt de aboriginals vergelijken met de jager verzamelaars. De vrouwen en kinderen zochten bessen en de mannen joegen…
Australië als vakantielandAustralië als vakantielandDown under zoals het wel eens genoemd wordt, trekt steeds meer toeristen. Australië heeft de toerist dan ook heel wat te…
Alles over AustraliëAustralië is een groot land op het zuidelijk halfrond met een groot aantal eilanden. Het grootste deel bestaat uit woest…

Hoe slecht gaat het eigenlijk in de Verenigde Staten?Hoe slecht gaat het eigenlijk in de Verenigde Staten?Gaat het in de verenigde Staten werkelijk zo slecht? Eind oktober 2011 kwam een artikel uit op de website van 'The Motly…
Landen die niet lid zijn van de Verenigde Naties (VN)Landen die niet lid zijn van de Verenigde Naties (VN)Landen die niet lid zijn van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties is de meest universele internationale organis…
Bronnen en referenties
  • Wikiepdia
  • Australie.nl
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.