Antifa en AFA – Antifascisten en Anti Fascistische Actie

Antifa en AFA – Antifascisten en Anti Fascistische Actie Ze gaan voornamelijk in het zwart gekleed en bedekken over het algemeen hun gezicht. Ze dragen een zwarte sjaal voor de mond of hebben een bivakmuts met alleen gaten voor de ogen op. En ze schuwen geweld niet. Antifa zijn de antifascisten die demonstreren waar fascisten en rechts-radicalen demonstreren en doen dat als het moet met harde hand. De beweging stamt uit de periode van voor de Tweede Wereldoorlog en ondervond een opleving in de jaren tachtig van de 20ste eeuw. In het tijdperk Trump is er vooral in Amerika een revival gaande.

Antifascisten in actie


Wat is Antifa en AFA

Antifa staat voor antifascisten en Anti Fascistische Actie en Anti-Fascist Action, een beweging die gericht is tegen fascisten. Antifa bestaat uit individuen die internationaal met elkaar zijn verbonden. Ze ontmoeten elkaar tijdens discussiegroepen, online en bij demonstraties. Antifa is vooral in Amerika en Europa actief.

Europa en Amerika

De Europese AFA (Anti Fascistische Actie) is actief sinds de jaren twintig van de 20ste eeuw, destijds vooral in Duitsland, Italië en Spanje. Ze verzetten zich tegen de opkomst van fascistische leiders en hun volgers. In Amerika komt de beweging later op gang. Antifa heeft zijn wortels in het vijftig jaar oudere AFA uit Europa. Sinds de jaren tachtig van de 20ste eeuw roeren ze zich en komen ze in het nieuws. In die tijd is er in Europa een revival van de Antifa. Met de opkomst van neonazi’s vlamt ook Antifa weer op. Sinds de regering van president Donald Trump horen we weer en meer van Antifa in Amerika.

Antifascistisch

Antifa is een militante politieke beweging van verschillende groepen die autonoom opereren. Antifa is anti-fascistisch, anti-overheid en tegen kapitalisme. Ze zijn in te delen in de militante uiterst linkse hoek.

Hoe herken je Antifa

De Antifa zijn herkenbaar aan hun zwarte kleding en het Antifa-embleem. De meeste antifascisten kleden zich in het zwart en zorgen dat ze onherkenbaar zijn. Ze beschermen hun identiteit omdat ze anders bedreigd en gestalkt dreigen te worden door extreemrechtse groepen. Gezichtsbedekkende kledij beschermt tevens tegen traangasaanvallen.

De rode en zwarte vlag / Bron: Eilexe, Wikimedia Commons (Publiek domein)De rode en zwarte vlag / Bron: Eilexe, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Embleem
Het Antifa-embleem laat een rode en zwarte vlag zien, waarbij de rode vlag staat voor het socialisme en de zwarte voor anarchisme.

Black block

Door hun zwarte kleding is Antifa onderdeel van het black block, het zwarte blok. Black block is de benaming van een demonstratie-tactiek waarbij de deelnemers in het zwart gekleed gaan en veelal vermommingen dragen. Meer groeperingen maken gebruik van die kledij en zo kan een black block tijdens een demonstratie uit verschillende groeperingen bestaan, waaronder Antifa.

De organisatie van Antifa

De organisatie van Antifa is informeel. Er is geen leider en de leden van de groep praten mee als er beslissingen genomen moeten worden. Antifa is een verzamelbegrip voor autonoom opererende groepen die met protest en geweld anti-fascistische denkbeelden zetten tegenover fascistische uitingen. De leden komen bijvoorbeeld in bars bij elkaar om acties voor te bereiden.

De strijd van Antifa

Antifa is militant en strijdbaar. Het is geen groep die overlegt, maar die in woord en daad strijdt tegen de rechts extremisten. Groepen die racisme propageren en zwakkeren tot doelwit maken, zoals de fascisten en racisten doen, kun je alleen bestrijden met geweld, meent Antifa. Doel is om te voorkomen dat fascisten hun boodschap verder verspreiden.

Wat doet Antifa

Antifa wil zwakkeren in de samenleving beschermen en kiest daarbij de aanval. Ze zoeken demonstraties van fascisten op en organiseren tegendemonstraties. Ze laten met spandoeken en borden zien waar ze voor staan, benaderen fascisten tijdens betogingen heel direct en gaan desnoods het gevecht aan. Antifa-leden schreeuwen, duwen en schoppen, spugen en knokken. Antifa gebruikt niet zomaar geweld, maar schuwt geen enkel middel. Brandbommen maken deel uit van het arsenaal. Geweld kan voortkomen uit provocatie of uit zelfverdediging.

Amerika

Antifa is erg actief in Amerika. Daar zijn diverse rechtse groeperingen die minderheden het leven zuur maken. Een voorbeeld is de alt-right beweging en white supremacists-groep Patriot Prayer, die staan voor de oppermacht van het witte ras. Alt-right- en Patriot Prayer-aanhangers hebben racistische denkbeelden en Antifa komt daartegen in het geweer. Sinds het presidentschap van Donald Trump manifesteren de rechts-extremisten zich nadrukkelijker. Als wolven in schaapskleren organiseren ze pro-Trump-evenementen, met als doel de racistische en fascistische ideeën te verspreiden. Antifa springt daar bovenop en probeert bij elke demonstratie van alt-right aanwezig te zijn met antirechtse geluiden en acties.

Nederland

Antifa is het grootst in landen met een fascistische traditie: Italië, Spanje, Duitsland, Griekenland en Frankrijk. In Nederland kreeg het fascisme nooit vaste voet aan de grond. De Nederlandse AFA is vooral aanwezig bij extreemrechtse demonstraties om deze te verstoren en bezig met het bekladden van gebouwen en geweld tegen agenten, politici, journalisten en burgers.

AFA

In Nederland en Vlaanderen is AFA actief, Anti Fascistische Actie. Het is een netwerk van lokale groepen en contacten dat sinds 1992 bestaat. Het was een antwoord op de groei van georganiseerd extreemrechts. AFA bestrijdt sindsdien racistische en fascistische partijen, groeperingen en tendensen en stelt racistisch en verrechtsend overheidsbeleid aan de kaak. AFA demonstreert, richt blokkades op, flyert, plakt posters en ondersteunt andere organisaties.

Goed geweld?

Is geweld om niet-gewelddadigheid te beschermen goed geweld? Antifa denkt dat het niet anders kan. Toch zijn er ook niet-gewelddadige antiracisten en antifascisten. Antifa gelooft daar niet in. Alleen geweld kan racisten en fascisten stoppen, menen zij. Antifa plaatst zich daarmee buiten het debat en wint er geen sympathie mee. Ondanks het belangrijke en hoogstaande doel worden ze door hun methode vereenzelvigd met hooligans.

Lees verder

© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poecilia Sphenops - Black MollyPoecilia Sphenops - Black MollyDe Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat d…
Ontwikkelingsorganisaties ICCO en Kerk in ActieOntwikkelingsorganisaties ICCO en Kerk in ActieWat is het ICCO? Wat doet deze ontwikkelingshulporganisatie? Waar staat het ICCO voor? Wat betekend interkerkelijk? Wat…
Europa Kinderhulp – Vakantiegastouders voor kinderenEuropa Kinderhulp – Vakantiegastouders voor kinderenEuropa Kinderhulp organiseert vakanties voor kansarme en kwetsbare kinderen. De kinderen komen uit diverse Europese land…
Waar op aarde komen tornado´s voor?Waar op aarde komen tornado´s voor?Een tornado kan overal op aarde voorkomen, vooral daar waar enorme onweersbuien ontstaan. In Noord-Amerika, in de Tornad…

Bump stock bootst effect automatisch wapen naBump stock bootst effect automatisch wapen naHet bezit en gebruik van bijna alle volledig automatische wapens is in de Verenigde Staten verboden. Het bezit en gebrui…
De moord op JonBenét RamseyDe moord op JonBenét Ramsey is een bekende gebeurtenis uit de jaren 90. De moord op het zesjarige meisje trok ontzettend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eilexe, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.hpdetijd.nl/2017-09-21/antifa-in-parijs/ geraadpleegd op 22 september 2017
  • https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2194140-antifa-schuwt-geweld-niet-in-strijd-tegen-extreem-rechts-gedachtegoed.html geraadpleegd op 22 september 2017
  • https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2017/09/the-rise-of-the-violent-left/534192/ geraadpleegd op 22 september 2017
  • http://afanederland.org geraadpleegd op 22 september 2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alt-right geraadpleegd op 22 september 2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwart_Blok geraadpleegd op 22 september 2017
  • https://www.volkskrant.nl/opinie/opinie-trump-had-niet-helemaal-ongelijk-het-geweld-kwam-van-twee-kanten-het-tegengeweld-van-antifa-werkt-averechts~a4512926/ geraadpleegd op 22 september 2017
  • Afbeelding bron 1: Eilexe, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 30-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.