Pegida – anti-islam pressiegroep voor het Avondland
Pegida, Pattriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland, wil de islamisering van Europa tegengaan. De islam moet uit het openbare leven in dit deel van de Westerse wereld verdwijnen, is de mening van de aanhangers van Pegida. De beweging begon in Dresden, maar wordt ook in andere steden opgepikt: in Leipzig wordt die bijvoorbeeld Legida genoemd. Ze zijn voor het opnemen van vluchtelingen uit oorlogsgebieden en politiek en religieus vervolgden, maar tegen economische vluchtelingen en vooral tegen islamisering. Met de groei van Pegida groeit ook de anti-Pegida beweging.
Pressiegroep
Pegida is een vreedzame pressiegroep die boven de partijen staat en die zijn mening vooral verkondigt via marsen door steden die via
social media worden aangekondigd. Een belangrijk medium voor Pegida is
Facebook. Met meer dan 150.000 volgers (stand 23 januari 2015) bereikt Pegida met haar
Facebookpagina vele mensen. Daar worden de demonstraties in de steden aangekondigd en daar staan informerende filmpjes. Ook drukt de
Facebookpagina de volgers op het hart, dat als ze naar een demonstratie gaan, ze zich vooral niet moeten laten provoceren door tegenstanders van de beweging die ook van zich laten horen. De beweging vindt navolging in andere Duitse steden. In Leipzig heet het Legida in Leipzig en in Darmstadt Dagida.
Pegida in Duitsland
Pegida, die een stem gaf aan de onrust om islamisering, is in Duitsland ontstaan. Na de Verenigde Staten is Duitsland het belangrijkste immigratieland in de wereld. In 2013 kwamen een 465.000 migranten naar het land, waaronder een groot aantal met een islamitische achtergrond. Er komen ook veel vluchtelingen naar Duitsland, uit bijvoorbeeld de onrustige gebieden in het Midden-Oosten. In 2014 was de instroom aan asielzoekers in Duitsland 200.000. In 2015 steeg dat aantal naar bijna een miljoen.
Dresden - anti-islamiseringsbeweging - No-Pegia marsen
Pegida is in oktober 2014 in Dresden ontstaan. Dresden is een stad van 500.000 inwoners. In de streek is de werkloosheid hoog en er wordt weinig in het gebied geïnvesteerd. Minder dan een procent van de bevolking in de streek is islamitisch en ongeveer 2 procent is van buitenlandse komaf. Die geringe cijfers maken het bijzonder dat juist daar de beweging postvat. De anti-islamiseringsbeweging krijgt bij demonstraties tienduizenden mensen op de been. De tegendemonstraties, de No-Pegida marsen, groeien navenant. Bondskanselier Angela Merkel veroordeelt Pegida scherp.
Lutz Bachmann en Abendland
Lutz Bachmann (1973), een veertiger met een PR-bureau, is de oprichter van Pegida. De naam komt van de Duitse benaming van de beweging:
Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes. Op 21 januari 2014 treedt Bachmann terug als leider van Pegida. Hij had een ‘grappig’ bedoeld fotootje op
Facebook geplaatst, waarin hij zichzelf laat zien met een Hitler-kapsel en een Hitler-snorretje en de woorden: Hij is terug,
“Er ist wieder da.” De foto ging in een sneltreinvaart de wereld over en toen Bachmann zijn vergissing inzag en de foto verwijderde, was het te laat. Overal op internet is de foto te zien en hij prijkt in Duitsland zelfs op voorpagina’s van bladen en kranten.
Bachmann is hulpverlener geweest maar ook meervoudig veroordeeld crimineel (mishandeling, inbraak, diefstal) die geen openbaar ambt mag bekleden. Hij wil absoluut niet voor extreemrechts versleten worden. Bachmann doet na de Hitler-rel een stap terug om Pegida niet voor de voeten te lopen. De foto viel ook bij een groot deel van zijn eigen aanhang verkeerd.
Angstburgers
De Pegida-betogers menen dat de Duitse en Europese cultuur wordt bedreigd door buitenlandse invloeden. Hun vrees gaat vooral uit naar de salafisten en dan bovenal naar een religieuze oorlog waar die salafisten op aan zouden sturen. Pegida-aanhagers worden daarom ook wel angstburgers,
Angstbürger, genoemd.
Logo
Het logo van Pegida bestaat uit een mens die extremistische symbolen in een afvalbak gooit. Om te beginnen de vlag van Islamitische Staat, daaronder staat het links-extremistische anti-fascisme symbool, dan de vlag van de PKK en als laatste het hakenkruis van de nazi's.
Maandag is Pegida-dag
De Pegida-demonstranten gaan elke maandag de straat op. Maandag is Pegida-dag. Ze hebben een puntenprogram waar ze voor demonstreren. Pegida is voor het opvangen van vluchtelingen uit oorlogsgebieden en voor het opnemen van mensen die om politieke of religieuze redenen vervolgd worden. Pegida meent ook dat de vluchtelingen die in Duitsland worden opgevangen een menswaardige huisvesting moeten krijgen en ze willen meer begeleiding voor asielzoekers. Pegida wil ook een eerlijke verdeling van asielzoekers over Europa en een snellere procedure. Ook willen ze asielzoekers die een strafbaar feit plegen in Duitsland meteen buiten de grenzen zetten vanuit de zerotolerance gedachte. Pegida is tegen radicalisme én tegen een gewelddadige politieke ideologie met vrouwonvriendelijkheid en tegen de sharia. Pegida is niet tegen moslims die in Duitsland wonen en er zijn geïntegreerd.
In het negentien punten tellende program van Pegida staan veertien punten waar de beweging vóór is en vijf waar men tegen is. Die vijf krijgen de nadruk.
Na de Hitler-rel is de maandagavonddemonstratie afgelast vanwege de dreiging van een aanslag. Pegida wil eind januari 2015 verder met een maandagmiddag demonstratie.
Het foutje van de woordvoerder
Het puntenplan
Voor en tegen
Europeaan
In de naam van de beweging noemen de Pegida-aanhangers in Duitsland zich Europeanen en niet Duitsers. De naam is immers
‘Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes.’ Met het Avondland wordt Europa bedoeld.
In het puntenplan van Pegida komt het woord islam niet voor, maar de naam van de beweging laat geen twijfel over de bedoeling bestaan. Tijdens de maandag-demonstraties worden plakkaten meegedragen met ondermeer het opschrift: Sachsen bleibt Deutsch. De beweging spreekt zich uit tegen elke vorm van extremisme maar wordt zelf in de rechts-extremistische hoek gedrukt.
Charlie Hebdo
Op 7 januari schrijft Pegida op haar Facebook dat waar Pegida al weken voor waarschuwt in Parijs met
Charlie Hebdo is gebeurd: Islamitische extremisten hebben een aanslag gepleegd.
“Ze laten zien dat ze niet zo democratisch zijn en insteken op geweld en dood als de oplossing.” De aanslag bevestigt het bestaansrecht van de beweging, meent Pegida.
12 maart 2015
Eind februari is Bachmann terug als leider van de beweging.
De anti-islambeweging trekt steeds meer mensen bij de wekelijkse avondwandelingen in de binnenstad van Dresden. De toon wordt harder en grimmiger en er vormen verbindingen tussen de beweging en de politiek.
Angst voor krachten
Pegida belichaamt de angst voor krachten in de samenleving. Extreme krachten zoeken extreme manieren om hun zin door te drijven en een stevige democratie heeft machtsmiddelen om ondemocratische en ondermijnende krachten uit te bannen en het hoofd te bieden. Wie met geweld zijn waarheid op wil dringen krijgt het rechtssysteem van de democratische samenleving tegenover zich. Het is vruchtbaarder om te investeren in die stevige democratie dan om je door angst te laten leiden en achter dubieuze leiders aan te lopen
7 april 2015
Pegida-activiste Tatjana Festerling wil voor Pegida meedoen aan de burgemeestersverkiezing in Dresden die op 7 juni plaatsvindt. Festerling en Bachmann maakten dat bekend. Pegida houdt nog steeds de wekelijkse demonstratieve avondwandelingen door de stad. Op 13 april loopt PVV-leider Geert Wilders in Dresden mee.
13 april 2015
Geert Wilders heeft de mensen van Pegida, die bijeenkwamen voor een betoging in Dresden, toegesproken. Wilders zei ondermeer dat het onze plicht is de vrijheid en democratie te beschermen.
"Onze cultuur is de beste cultuur. Immigranten moeten onze waarden en normen aannemen en niet andersom." Uit de menigte van tienduizend mensen klonk regelmatig het
"Wir sind das Volk". Er waren drieduizend tegendemonstranten, maar het kwam niet tot een confrontatie.
3 oktober 2015
Lutz Bachmann wordt aangeklaagd wegens volksophitsing. Justitie in Dresden klaagt hem aan vanwege een post op zijn Facebookpagina, waar hij oorlogsvluchtelingen en asielzoekers omschrijft als ongedierte en tuig.
De rechtbank moet beslissen of hij wordt vervolgd.
Eind september 2015 bracht Pegida bij een van de regelmatige demonstraties ongeveer 7500 mensen op de been.
8 november 2015
In Utrecht wordt een Pegida-demonstratie gehouden en tegelijk zijn er tegendemonstraties. De politie houdt tientallen mensen aan, van beide kampen; mensen die de aanwijzingen van de politie niet opvolgden of die zich niet konden identificeren.
Pegida-voorman Edwin Wagensveld was bij de demonstratie aanwezig. In het Utrechtse park waren naar schatting 150 Pegida-aanhangers met spandoeken met de volgende opschriften:
- 'Koran is vergif'
- 'Geweldloos en verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europeees grondgebied'
- 'Islamisering is EU-euthanasie'
Boete voor Bachmann
4 mei 2016
Pegida-voorman Bachmann krijgt een boete opgelegd van 9.600 euro. De rechter acht bewezen dat hij grove taal heeft geuit als benaming van vluchtelingen. Hij noemde ze onder meer 'beesten', 'afval', 'smerig zooitje'. Dat is opruiing en aanzetten tot haat, meent de rechter. Het OM had ook celstrijf geëist, maar de rechter hield het op een dikke boete.
Lees verder