Bump stock bootst effect automatisch wapen na

Bump stock bootst effect automatisch wapen na Het bezit en gebruik van bijna alle volledig automatische wapens is in de Verenigde Staten verboden. Het bezit en gebruik van semi-automatische wapens is zwaar gereguleerd. Om zo'n vuurwapen te mogen bezitten moet je aan veel voorwaarden voldoen. Het is echter niet moeilijk om een semi-automatisch wapen zo 'om te bouwen' dat je het kunt gebruiken als automatisch wapen. Hiervoor heb je een bump stock nodig. Dit is een type kolf die de terugslag van het wapen gebruikt om steeds opnieuw te blijven vuren. Het gebruik ervan is anno 2019 verrassend genoeg legaal.

Inhoud


Achtergrond recht op wapenbezit in de Verenigde Staten

Het recht om een vuurwapen te bezitten en bij je te dragen wordt in de Verenigde Staten gewaarborgd door het Tweede Amendement op de grondwet. Over dit Tweede Amendement bestaat veel discussie. Dit begint al bij het feit dat van het amendement verschillende versies bestaan, die vooral verschillen in gebruik van hoofdletters en interpunctie. De versie die door het congres is aangenomen luidt: 'A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.' De tekst maakt meteen duidelijk onder welke omstandigheden het amendement is opgesteld. Het is van toepassing op oorlogssituaties, waarbij milities strijden voor de veiligheid van de staat. De tekst wordt tegenwoordig echter zo breed geïnterpreteerd dat ook buiten oorlogssituaties het dragen van een vuurwapen wordt toegestaan. Deze wordt veelal ter zelfverdediging aangewend. Dit betekent echter niet dat iedereen, overal, elk soort wapen mag bezitten. Wat wel en niet mag hangt in veel gevallen af van de staat waarin je je bevindt.

Vuurwapens legaal, maar automatische wapens vaak niet

Om een vuurwapen te mogen bezitten moet men aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je een Amerikaans burger, permanent ingezetene of vreemdeling met vergunning zijn. Per staat verschilt de mate waarin een achtergrondonderzoek wordt ingesteld alvorens iemand een vuurwapen mag kopen. Ook zijn er staten waar je een vergunning moet hebben om een vuurwapen te mogen kopen terwijl in andere staten deze plicht niet geldt. Tot slot zijn er verschillen tussen staten voor wat betreft het type wapen dat je mag bezitten. Vooral het bezit van zogenoemde Title II-wapens is zwaar gereguleerd. Hieronder vallen machinegeweren, aanvalsgeweren, gevechtsgeweren en machinepistolen. Wil je zo'n wapen kunnen bezitten dan dien je een diepgaand achtergrondonderzoek te ondergaan en moet je het wapen registreren. In een aantal staten waaronder New York en Californië is het bezit van Title II-wapens helemaal verboden. In het hele land is het voor particulieren verboden om volledig automatische wapens vervaardigd na 1986 te bezitten. Voor oudere modellen is een federale vergunning vereist.

Veel Title II-wapens zijn automatische wapens. Er wordt gesproken van een automatisch wapen wanneer deze automatisch kan herladen en kogels kan blijven afvuren zolang de trekker ingedrukt blijft. Een semi-automatisch wapen kan ook automatisch herladen maar deze vuurt bij het indrukken van de trekker steeds maar één keer af.

Bump stock maakt van semi-automatisch wapen een automatisch wapen

Wat doe je wanneer je niet aan de voorwaarden voor het bezit van een automatisch wapen kan of wil voldoen maar je er toch over wilt beschikken zonder de wet te overtreden? Veel Amerikanen hebben ontdekt dat het gebruik van een bump stock of bump fire stock uitkomst biedt. Bump fire is simpel gesteld het gebruiken van de terugslag van een semi-automatisch wapen om in rap tempo meerdere kogels achter elkaar af te vuren, waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciaal hiervoor ontworpen kolf die op een geweer kan worden gemonteerd. De werking van een automatisch wapen wordt op die manier gesimuleerd.

Om aan bump firing te doen wordt de vinger die de trekker bedient voor de trekker gehouden en wordt het geweer met de andere hand naar voren geduwd. Tijdens het lossen van het eerste schot vindt er een terugslag van het geweer plaats en schiet de trekker terug in de normale positie. Door de manier waarop het geweer wordt vastgehouden en bediend, blijft de vinger druk houden op de trekker waardoor telkens opnieuw zal worden gevuurd totdat de munitie op is.

De terugslag van een geweer is normaliter dusdanig heftig dat dit niet puur door lichaamskracht zo kan worden opgevangen dat door gevuurd kan blijven worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een bump stock, iets wat vertaald kan worden als 'terugslagkolf': het gedeelte dat gecontroleerd wordt onder de schouder of oksel. De reguliere kolf wordt vervangen door een bump stock die alle energie van de terugslag opvangt en dit gebruikt om opnieuw te vuren. Het geweer 'bumpt' op die manier heen en weer tussen de schouder van de schutter en de vinger die hij op de trekker houdt.

Gebruik bij schietpartijen in de Verenigde Staten

Een bump stock is in de Verenigde Staten gebruikt bij diverse grote schietpartijen die veel slachtoffers eisten. Bij de schietpartij van 1 oktober 2017 in Las Vegas maakte schutter Stephen Paddock gebruik van diverse vuurwapens die waren uitgerust met een bump stock. Dit stelde hem in staat om negentig kogels per tien seconden af te vuren vanuit het raam van zijn hotelkamer, wat normaliter alleen kan met een automatisch wapen. Dit deed hij echter onder meer met een semi-automatische AR-15. Een andere grote schietpartij waarbij gebruik gemaakt is van een bump stock is die bij de Sandy Hook school in Connecticut 2012. Het accessoire is daarmee bij uitstek populair bij zogenoemde spree-killers, schutters die erop uit zijn om zo veel mogelijk slachtoffers te maken.

Is een bump stock legaal?

Een bump stock zorgt er praktisch voor dat een semi-automatisch wapen - dat in veel gevallen aan minder strenge regels gebonden is - kan worden gebruikt als automatisch wapen. Je zou denken dat dit een vorm van omzeiling van de wet is die niet is toegestaan. Het is echter niet bij federale wet verboden. De redenering hierachter was kort na de uitvinding van de bump stock dat het de technische specificaties van een wapen niet verandert, waardoor er geen aanleiding is voor aanpassing van wetgeving. Na de schietpartij in Las Vegas zijn stemmen opgegaan om de productie en verkoop van bump stocks toch te gaan reguleren. Anno 2020 is dit nog niet gebeurd.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Assault Rifles in Call of Duty - Black Ops 4Assault Rifles in Call of Duty - Black Ops 4Assault Rifles (oftewel aanvalsgeweren) in Call of Duty zijn belangrijke wapens die veel gebruikt worden. Assault Rifles…
Wie krijgt een wapenvergunning?Onder voorwaarden kunt u in Nederland een wapenvergunning krijgen. Iemand die bijvoorbeeld een strafblad heeft, zal geen…
De 10 meest wapenrijke landenDe 10 meest wapenrijke landenMet enige regelmaat is er een publieke discussie over publiek wapenbezit. Bijna altijd gaat daar een schietincident aan…
Wat is een smartgun?Wat is een smartgun?Na smartphones, smart TV's en smartwatches komt er stilaan een nieuwe smart revolutie op gang. Smart guns: pistolen en g…

South Front: een website voor militair nieuwsSouth Front: een website voor militair nieuwsVeel mensen zijn geïnteresseerd in militair nieuws uit de diverse conflictgebieden op deze wereld. De site 'South Front'…
Antifa en AFA  Antifascisten en Anti Fascistische ActieAntifa en AFA Antifascisten en Anti Fascistische ActieZe gaan voornamelijk in het zwart gekleed en bedekken over het algemeen hun gezicht. Ze dragen een zwarte sjaal voor de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WASR, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Second_Amendment_to_the_United_States_Constitution
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Gun_laws_in_the_United_States_by_state
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Title_II_weapons
  • https://www.nytimes.com/interactive/2017/10/04/us/bump-stock-las-vegas-gun.html
  • https://www.washingtonpost.com/investigations/the-goofy-little-doodad-approved-under-obama-that-was-used-in-las-vegas-carnage/2017/10/04/3a1a2104-a935-11e7-850e-2bdd1236be5d_story.html?utm_term=.9bf077589792
  • https://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2017/10/daily-chart-3
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.