Donald Trump – krasse en bizarre uitspraken
Het motto van vastgoedmagnaat en presidentskandidaat Donald Trump, als hij in 2016 in de race is voor het presidentschap van Amerika, is ‘Make America Great Again.” Op zijn website staat ook “America is Back, I am Your Voice.” En daaronder staan dan een viertal bedragen die de gewone Amerikanen kunnen doneren om de campagne te bekostigen, want campagne voeren kost handen vol geld. Met alleen mooie woorden kom je er niet en met bizarre uitspraken ook niet. Trump doet scherpe en beledigende uitspraken voor 'fun' en hij heeft naar eigen zeggen geen tijd om 'politiek correct' te zijn. Hij is recht voor zijn raap en een deel van de Amerikanen kan dat waarderen. Trump schopt het ermee tot presidentskandidaat, maar loopt kans er vlak voor de verkiezingen zijn Waterloo mee te vinden. Dat pakt anders uit: The Donald wordt op 8 november 2016 gekozen tot 45ste president van Amerika.
Trump zonder blad voor de mond
Donald Trump en zijn uitspraken
Trump is een meester in populistische verkiezingspraat. Hij is als een olifant in een porseleinkast en doet boude uitspraken voor de
fun. Hij deed dat in de tijd van de voorverkiezingen voor het presidentschap dat hij zou winnen en hij zou er als president mee doorgaan. Naarmate de voorverkiezingen vorderen en nadat Trump als Republikeinse kandidaat is gekozen voor de presidentsverkiezingen in Amerika in november 2016, wordt de toon serieuzer, maar niet minder scherp.
"Ik denk dat het grootste probleem van dit land politieke correctheid is. Ik heb er geen tijd voor en dit land ook niet."
Schofferen
Er gaat nauwelijks een dag voorbij of Trump schoffeert wel iemand of een hele bevolkingsgroep. De Republikeinen hebben hem tijdens de Partijconventie in juli 2016 uitgeroepen tot de kandidaat die gaat strijden voor het presidentschap. Zijn Democratische tegenstander is
Hillary Clinton. De Republikeinse Partij maakt zich in aanloop naar de verkiezingen zorgen om de onvoorspelbaarheid van hun kandidaat en is bezorgd om het om zich heen slaan met woorden van Trump.
Over offer voor Amerika
Het fundament onder de Republikeinse kandidaat begint eind juli 2016 serieus barsten te vertonen na Donald Trumps reactie op de emotionele toespraak van advocaat Khizr Khan, vader van een omgekomen Amerikaanse soldaat. Khan sprak, met naast hem zijn vrouw, tijdens de Democratische Conventie over zijn gesneuvelde zoon Humayun Khan. Hij viel Trumps uitspraken over immigratie en moslims aan en benoemde de oorlogsgraven waar mensen liggen die voor Amerika zijn gesneuveld. Ze zijn van alle leeftijden, afkomsten en religies.
“En jij? Jij hebt niks opgeofferd”, zei Khan. Trumps reactie was:
“Ik heb duizenden, tienduizenden banen gecreëerd." Over de vrouw van Khan zei Trump:
”Als je kijkt naar de vrouw, ze stond daar maar, ze had niets te vertellen. Ze had waarschijnlijk toch niet het recht om iets te zeggen." In feite zei mevrouw Khan niets omdat haar man de rede hield waar het voor haar te emotioneel was. Achter haar hing een grote foto van haar gesneuvelde zoon.
Xenofobie
Voor velen is dit incident de druppel die de emmer doet overlopen en de reden om Trump hun stem te ontzeggen. De Republikeinse kandidaat zou woede, rouw, xenofobie en rassenongelijkheid in de hand werken en begin augustus 2016 maakt de Republikeinse Partij zich grote zorgen. Trump is een man van grote woorden, die als mokers inslaan op mensen en groepen. Beledigen is zijn tweede natuur en zijn recht voor de raap zijn is een zegen en een vloek tegelijk. Bij sommige Amerikanen slaat zijn taal aan, bij anderen wekt het walging.
Over moslims
In december 2015 is de aanslag in San Bernardino, waar twee geradicaliseerde moslims om zich heen schieten. Trump pleit daarna voor een
“totale en complete stop” op het toelaten van moslims tot Amerika. Hij voegde daar later aan toe dat hij daarmee moslims die al in Amerika een dienst bewijst. Trump:
"Veel van mijn islamitische vrienden zijn het met me eens, ze zeggen: Donald, je hebt iets fantastisch voorgesteld."
Over abortus
Abortus moet in de VS verboden worden, zegt Trump in een interview op de Amerikaanse zender MSNBC. Wie het dan alsnog illegaal laat doen moet gestraft worden. Trump:
"Dan moet er een vorm van straf op staan." Hij kwam deels terug op zijn uitspraak door te stellen dat niet de vrouw maar de behandelende arts bestraft moet worden. Trump werd anti-abortus nadat een vriend besloot het kind dat verwacht werd te laten komen. Dat kind, zegt Trump, is
"een volledige superster,” en verder:
“een geweldig, geweldig kind. Ik zag dat, en ook andere voorbeelden. En nu ben ik erg, erg trots om te zeggen dat ik pro-life ben."
Over Mexico
Over Mexico zegt Trump dat het een land van
“drugs, criminaliteit en verkrachters” is en dat het land met opzet criminelen naar Amerika stuurt. Zij vormen volgens de presidentskandidaat de meerderheid van de illegale migranten. Trump pocht daarvoor het bewijs te hebben maar hij laat niets zien. Hij wil een grenshek bouwen dat Mexico moet gaan betalen.
"Ik ga een grote muur bouwen, en geloof me, niemand bouwt betere muren dan ik en ik doe het ook nog eens goedkoop. Ik bouw een grote muur op onze zuidelijke grens en ik laat Mexico ervoor betalen. Let op mijn woorden."
Over vrouwen
"Ik koester vrouwen, ik wil ze helpen", zegt Trump in een CNN-interview. Vrouwen met haar op de tanden of vrouwen die Trump niet welgevallig zijn of die hij niet kan waarderen noemt hij
“dikke varkens, luieriken en walgelijke beesten”. Fox News-journaliste Megyn Kelly en Trump botsten tijdens een uitzending in augustus 2015. Kelly pakte hem stevig aan en Trump noemde haar
“bimbo” en suggereerde dat ze ongesteld was en daarom zo bits:
“Er kwam bloed uit haar ogen, er kwam overal bloed uit haar.”
Ook meent hij dat je vrouwen in het kruis moet grijpen: "
Weet je, ik voel me automatisch aangetrokken tot mooie... ik begin ze te zoenen. Het is als een magneet. Ik zoen. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, dan laten ze het toe. Je kunt alles doen. (...) Grijp ze in hun poesje. Je kunt alles doen." Het geluidsfragment lekte uit tijdens de campagne naar de presidentsverkiezingen en vormde de aanleiding tot het houden van de Women's March on Washington op 21 januari 2017.
The Apprentice
The Apprentice is een realityprogramma gemaakt voor televisie, waarin Trump op zoek gaat naar zijn ultieme opvolger. Kandidaten moeten opdrachten uitvoeren en wie wint krijgt een baan met een vorstelijk beginsalaris. In Nederland en België heette het programma, dat begon in 2004, ‘Trumps Troonopvolger’. Trump:
"Alle vrouwen bij ‘The Apprentice’ flirten met mij, bewust of onbewust. Dat is te verwachten."
Over tegenstanders
Trump is een meester in het onderuithalen van zijn tegenstanders. Hij valt ze bijvoorbeeld aan op hun uiterlijk in plaats van kwaliteiten. Eén van kandidaten, Carly Fiorina, die uit de race stapte, kreeg het hard te verduren. Trump:
"Moet je dat hoofd zien. Daar stemt toch niemand op?" Ted Cruz werd steevast
“liegende Ted” genoemd en Marco Rubio heet denigrerend
“Kleine Marco.”
Over Hillary Clinton
Over Hillary Clinton zegt hij dat ze
“liegt als een bezetene” en hij noemt haar
“de duivel.”
Over terreur
Enige grootsheidswaanzin is Trump niet te ontzeggen.
"Ik had de aanslagen van 11 september voorkomen", durft Trump te beweren. Hij had de kapers namelijk nooit het land binnengelaten.
Over Irak
Trump zegt tijdens een debat dat hij tegen de oorlog in Irak was, maar dat was wel een jaar na de start van de inval en nadat de effecten duidelijk werden. Trump:
"In juli 2004 ben ik van leer getrokken tegen de oorlog in Irak omdat die het Midden-Oosten zou destabiliseren. Ik ben de enige op dit podium die dat wist en de visie had om het zeggen. En dat is precies wat er gebeurd is. De regio werd volledig gedestabiliseerd." Opportunist Trump schept op over zijn kijk op de oorlog in Irak, maar hij probeert daar te makkelijk mee te scoren. In die tijd boog hij meer naar de Democraten dan naar de Republikeinen en het is makkelijk om na afloop van een mislukking te zeggen dat je er altijd al tegen was.
Van Democraat naar Republikein
Trump gaf aan zowel de Democraten als de Republikein geld voor campagnes. In 2011 trekt hij meer naar de Republikeinse kant.
"Wanneer ben je eigenlijk een Republikein geworden?" vroeg een Fox-journalist. Trump:
"Door de jaren heen zijn mijn standpunten over bepaalde onderwerpen geëvolueerd." Dat is niet zo raar, meent hij.
"Weet je wie dat ook deed? Ronald Reagan."
Ruzie en strijd
Trump maakt ruzie met alles en iedereen. Hij gaat zelfs de strijd aan met een baby. Tijdens een speech in Virginia, begin augustus 2016, staat in het publiek een jonge moeder met een huilende baby. Over de moeder en baby zei hij:
“Het is jong en mooi en gezond en dat is wat we willen.” Toen de baby bleef huilen werd het Trump te veel:
"Eigenlijk maakte ik een grapje. Je kunt nu wel weggaan met je baby.” Daarop verliet de moeder met haar dreinende kroost het publiek, maar niet zonder een venijnige nabrander van Trump:
"Ik denk dat ze me echt geloofde toen ik zei dat ik het leuk vind als er een baby huilt terwijl ik aan het praten ben.”
Over Obama
Barack Obama, president ten tijde van de verkiezingsstrijd in 2016, moet het ontgelden. Trump trekt in twijfel of Obama wel een echte Amerikaan is. Trump:
"Een 'zeer betrouwbare bron' belde naar mijn kantoor om me te laten weten dat Barack Obama's geboortecertificaat nep is." En verder:
“Hij heeft er misschien wel één, maar er staat iets op, misschien iets over religie, dat hij een moslim is bijvoorbeeld. Ik weet het niet, misschien wil hij niet dat wij het weten. Of misschien heeft hij er echt geen. Ik zeg je dit: als hij niet is geboren in ons land, is het één van de grootste oplichtingen ooit." Obama is een sportieve man en hij speelt graag een potje basketball. Trump:
"Waarom is Obama aan het basketballen vandaag? Daarom heeft ons land zoveel problemen."
Over John McCain
Trump noemt McCain ‘geen oorlogsheld’, omdat hij vijf jaar gevangen zat in Vietnam. McCain werd tijdens zijn gevangenschap in Hanoi gemarteld.
"Hij is geen oorlogsheld. Hij wordt gezien als een oorlogsheld, omdat hij gevangen zat. Ik heb meer respect voor mensen die niet gevangen werden genomen, oké, het spijt me dat ik het zeg." Trump zelf diende nooit in het leger wegens studie en medische redenen.
Over Amerika
Trump doet alsof Amerika in het slop zit en geen grootmacht meer is. Hij wil het land weer groot maken:
“Make America Great Again.” Het is zijn slogan in de verkiezingsstrijd.
"Ons land heeft serieuze problemen. We hebben geen overwinningen meer. We hadden altijd overwinningen, maar nu niet meer. Wanneer was de laatste keer dat we China versloegen in een handelsovereenkomst? Ik versla China continu. De hele tijd."
Over Ebola
De vastgoedmagnaat heeft een eigen kijk op het voorkomen van
ziekte-uitbraken.
"Zorg dat de Ebola patiënten het land niet meer in komen. Behandel ze op het hoogste niveau, maar wel daar. De Verenigde Staten hebben al genoeg problemen."
Over opwarming van de Aarde
De opwarming van de Aarde en het klimaatprobleem neemt de presidentskandidaat niet serieus.
"Het is ijskoud en het sneeuwt in New York. We hebben juist opwarming van de aarde nodig."
Over zichzelf
- "Deel van mijn schoonheid is dat ik erg rijk ben."
- "Ik draag geen toupet. Mijn haar is 100 procent van mezelf."
- "Sorry losers en haters, maar mijn IQ is één van de hoogste en dat weten jullie. Voel je alsjeblieft niet dom of onzeker, het is niet jouw fout."
De verkiezingen
8 november 2016
Voor de kiezers maakt het niet uit hoe bont Trump het maakt. Op 8 november 2016 wint hij de verkiezingen om het presidentschap van Hillary Clinton. Clinton heeft weliswaar een kleine meerderheid van de stemmen van het land, maar Trump wint meer kiesmannen en dus de race. The Donald wordt de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika.
Inauguratiespeech
20 januari 2017
Op 20 januari is de inauguratie van Donald Trump. Volgens Amerika-deskundigen en Nederlandse journalisten was zijn speech voor het Capitool fel, niet verbindend, natrappend tegen de vertrekkende Barack Obama, populistisch en nationalistisch, als was het een toespraak tijdens een verkiezingscampagne. De deskundigen spreken over een 'onpresididentiële speech', die meer weg had van een toespraak in het heetst van de verkiezingsstrijd. Trump zei dat hij de macht terug wil geven aan het volk en dat Amerika tijdens zijn presidentschap bij alles eerst aan zichzelf zal denken. "America First!", Amerika eerst!.
America First
'America First' klinkt als het 'America First Comittee', dat een in 1940 opgerichte Amerikaanse isolationistische politieke stroming was. De beweging was ondermeer tegen Amerikaanse inmenging in de Tweede Wereldoorlog en viel na het Japanse bombardement op Pearl Harbor in1941 uiteen.
Lees verder