De moord op JonBenét Ramsey

De moord op JonBenét Ramsey is een bekende gebeurtenis uit de jaren 90. De moord op het zesjarige meisje trok ontzettend veel aandacht. Mede doordat ze de winnares was van vele missverkiezingen en haar jonge leeftijd, maar ook omdat haar ouders als een van de verdachten werden gezien. Aangezien de moordzaak nooit is opgelost, is de aandacht hiervoor nooit helemaal weggegaan.

De feiten

Op de ochtend van 26 december 1996 belde Patsy Ramsey de politie. Ze zei dat haar dochter JonBenét was ontvoerd en dat ze een losgeldbrief had gevonden waarin 118.000 dollar werd geëist. De brief was wel 2,5 pagina's lang en hij was geschreven op een notitieblokje dat in huis lag. De politie arriveerde vrij snel, evenals vrienden van Patsy en haar man John. Doordat er zoveel mensen in het huis rondliepen, is een deel van het bewijsmateriaal verloren gegaan. De politie doorzocht het grote huis van de Ramsey's maar vond niks. Later gaf de politie aan dat ze er vanuit gingen dat JonBenét zich niet in huis bevond, vanwege de losgeldbrief. Naarmate de tijd vorderde werd John steeds onrustiger en de politie vroeg daarom aan hem om het huis nog een keer goed te doorzoeken voor bewijsmateriaal. Tijdens deze zoektocht vond hij in een afgelegen deel van de kelder het lichaam van zijn zesjarige dochter. Ze had touw om haar nek, haar handen waren vastgebonden en haar mond was dichtgeplakt met tape.

De familie

John en Patsy Ramsey waren een welgesteld koppel. John was het hoofd van een goedlopend computerbedrijf en de 118.000 dollar die in de losgeldbrief werd geëist was hetzelfde bedrag als zijn kerstbonus. Patsy was zijn tweede vrouw. Haar moeder deed in haar jeugd mee aan schoonheidswedstrijden en Patsy was zelf ooit Miss Virginia geworden. Schoonheidswedstrijden werden de kleine JonBenét dan ook met de paplepel ingegoten. Ze was een mooi en sociaal meisje dat de ene na de andere wedstrijd won. Naar verluidt stond haar drie jaar oudere broer Burke dan ook een beetje in haar schaduw binnen het gezin.

Na de moord werd het gezin overspoeld met aandacht. Ze verhuisden naar een andere stad en schermden hun zoon zoveel mogelijk af van de media. Doordat John, Patsy en zelfs Burke verdacht werden van de moord, werden ze veel lastiggevallen. John had moeite met een baan vinden en liet later weten het grootste deel van zijn aanzienlijke vermogen te zijn verloren aan rechtszaken rond de moord. Patsy overleed in 2006 aan de gevolgen van kanker. John hertrouwde in 2011. In 2016 heeft Burke voor het eerst een interview gegeven, hierin liet hij weten absoluut niet verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn zusje.

Theorieën

Er zijn grofweg twee theorieën over de moord op JonBenét: iemand binnen haar gezin is de dader of iemand van buitenaf.

De Ramsey's

Veel mensen, waaronder sommige politieagenten, verdachten John en Patsy. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat het stel vrij snel een advocaat in de arm nam en lange tijd weigerde om met de politie te praten. John en Patsy hebben desondanks altijd volgehouden dat dit juist kwam omdat zij wisten dat de politie hen verdacht. Ook dingen die in huis gevonden zijn zien sommigen als bewijs: JonBenét had vlak voor haar dood ananas uit de koelkast gegeten, er waren geen vreemde voetsporen buiten het huis en het meisje was op haar hoofd geslagen met een zaklamp van de Ramsey's. Ook de losgeldbrief was omstreden: handschriftexperts konden concluderen dat John het niet had geschreven, maar ze zagen wel overeenkomsten met het handschrift van Patsy.

De laatste jaren is er echter een omslag gekomen in deze theorie en wordt er vooral gespeculeerd dat haar broertje Burke de dader is. Hij zou erg jaloers zijn geweest op de aandacht die zijn zusje kreeg en een boos en teruggetrokken kind zijn geweest. Dit komt ook door de serie The Case Of JonBenét Ramsey die in 2016 werd uitgezonden. Hierin zijn meerdere experts bij elkaar gaan zitten om de zaak te bekijken en zij concludeerden dat het waarschijnlijk was dat Burke de dader is. Hij zou boos zijn geworden op zijn zusje, haar hebben geslagen met een zaklantaarn en per ongeluk hebben vermoord. Daarop zouden Patsy en John een mislukte ontvoering in scène hebben gezet om hun zoon te redden van een gevangenisstraf. Burke Ramsey heeft na de uitzending van deze serie de zender aangeklaagd voor valse beschuldigingen.

Buitenstaanders

Hoewel er geen officiële verdachte is, zijn er meerdere buitenstaanders wiens naam boven is komen drijven tijdens het onderzoek.. Eén hiervan was Bill McReynolds, de man die de Kerstman speelde bij het gezin. Twee dagen voor JonBenét’s dood was hij nog langs geweest. Naar eigen zeggen was JonBenét heel speciaal voor hem, zelfs specialer dan zijn eigen kinderen of kleinkinderen. JonBenét had hem een flesje met glitter meegegeven en hij wilde dat zijn as daarmee vermengd zou worden als hij doodging. Gek genoeg had Bill’s leven ook wat parallellen met de moordzaak: zijn eigen dochter werd ooit ontvoerd op 26 december en zijn vrouw had een toneelstuk geschreven over een meisje dat misbruikt werd en achtergelaten werd in een kelder. Bill heeft altijd beweerd niks te maken te hebben met de moord en is in 2002 overleden.

Een andere naam die regelmatig genoemd wordt is die van Gary Olivia. Gary woonde in dezelfde stad als JonBenét en was regelmatig te vinden in een daklozenopvang vlakbij haar huis. Hij was al eens veroordeeld voor het seksueel misbruiken van een kind en toen hij een aantal jaar na JonBenét’s dood werd opgepakt voor een ander vergrijp, had hij haar foto in zijn rugzak. Volgens zijn beste vriend belde Gary hem vlak na de moord op JonBenét huilend op om te zeggen dat hij een klein meisje pijn had gedaan. Gary zegt zelf niks met de moord te maken te hebben, maar wel een speciale band met JonBenét te voelen.

De privédetective die de ouders van JonBenét hadden ingehuurd is ervan overtuigd dat een man genaamd Michael Helgoth de moord heeft gepleegd. Hij zou vlak voor de moord tegen een collega hebben gezegd dat hij binnenkort veel geld binnen zou krijgen. Bovendien zou hij de moord hebben opgebiecht op een cassettebandje dat zijn collega gehoord heeft. Dat bandje zou nu in het bezit zijn van iemand die dichtbij Michael stond. Michael zelf pleegde in 1997 zelfmoord, een paar dagen nadat de politie in een persconferentie aangaf nieuwe verdachten op het oog te hebben.
© 2017 - 2024 Arancha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenAmerikaanse TV zenders, Amerikaanse televisienetwerkenDit artikel behandelt de meest bekende Amerikaanse televisiezenders. Amerikaanse televisienetwerken, zoals CNN, NBC, Fox…
VSCD Toneelprijzen 2019: de genomineerden en de winnaarsVSCD Toneelprijzen 2019: de genomineerden en de winnaarsDe VSCD Toneelprijzen zijn een eerbetoon aan de acteurs en actrices die op de podia van de Nederlandse theaters en schou…
Knoflook, gezond en een echte smaakmakerKnoflook, gezond en een echte smaakmakerKnoflook, een welkome geurrijke smaakmaker, de oorspronkelijke naam was Klof van een Look dat verbasterde naar Kloflook…

Antifa en AFA – Antifascisten en Anti Fascistische ActieAntifa en AFA – Antifascisten en Anti Fascistische ActieZe gaan voornamelijk in het zwart gekleed en bedekken over het algemeen hun gezicht. Ze dragen een zwarte sjaal voor de…
MOAB-bom (GBU-43): de zwaarste bom van het Amerikaanse legerMOAB-bom (GBU-43): de zwaarste bom van het Amerikaanse legerDe MOAB-bom is een in 2003 door het Amerikaanse leger ontwikkelde bom, die anno 2019 ook wel beschouwd wordt als het zwa…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_JonBen%C3%A9t_Ramsey
  • http://www.rollingstone.com/culture/lists/who-killed-jonbenet-ramsey-8-possible-suspects-w443881
  • https://www.buzzfeed.com/nylawissa/the-shocking-case-of-jonbenet-ramsey?utm_term=.yx9eMK2BE#.qwExYy3Bz
  • http://forensicoutreach.com/library/four-pieces-of-evidence-in-the-jonbenet-ramsey-case-that-just-dont-fit/
  • http://www.eonline.com/news/818456/jonbenet-ramsey-s-brother-burke-files-750-million-defamation-lawsuit-against-cbs
  • http://people.com/crime/jonbenet-ramseys-death-a-new-look-at-the-investigation-today/
Arancha (25 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.