Europa Kinderhulp Vakantiegastouders voor kinderen

Europa Kinderhulp Vakantiegastouders voor kinderen Europa Kinderhulp organiseert vakanties voor kansarme en kwetsbare kinderen. De kinderen komen uit diverse Europese landen en worden ondergebracht in verschillende Europese landen. De vakanties worden in de zomervakanties gehouden. De stichting zoekt jaarlijks nieuwe vakantiegastouders waar de kinderen, zonder dat zij ervoor hoeven te betalen, een paar weken onbekommerd kunnen genieten. De kinderen krijgen een vakantie van twee weken aangeboden.

Vakanties voor kansarme kinderen


Europa Kinderhulp

Vakantiehulp aan Europese kinderen vindt zijn oorsprong in het jaar 1960. In dat jaar kwamen er 50 kinderen uit Letland naar Amsterdam om er een vakantie te vieren. Jan Ploeger was destijds de initiatiefnemer van de toen eenmalige actie. Het was de aanzet tot Stichting Europa Kinderhulp die in 1961 wordt opgericht. Het aantal kinderen groeit met de jaren en in 1963 worden er 100 kinderen uitgenodigd om een vakantie in Nederland te vieren. In de jaren 70 groeit het aantal kinderen sterk door. In die jaren komen er duizend kinderen uit Berlijn en Hannover naar een Nederlands gastgezin. Er komen katholieke en protestantse kinderen uit Ierland om in Nederland even bij te komen van de godsdiensttwisten thuis. In die jaren groeit de organisatie. De kinderen komen onder meer uit de volgende landen:
 • Duitsland;
 • Frankrijk;
 • Oekraïne;
 • Oostenrijk;
 • België;
 • Nederland.

Projecten

Ook werden er jarenlang projecten opgezet met kinderen uit:
 • Wit-Rusland;
 • Roemenië;
 • Bosnië;
 • Albanië;
 • Kosovo.

Bron: Europa KinderhulpBron: Europa Kinderhulp
Bron: Europa KinderhulpBron: Europa Kinderhulp
Bron: Europa KinderhulpBron: Europa Kinderhulp

Vrijwilligers

Europa Kinderhulp is een vrijwilligersorganisatie. Stichting Europa Kinderhulp is een goede-doelen-organisatie dat het CBF-Keurmerk in 2005 ontving. Sinds 1960 kregen duizenden kwetsbare en kansarme kinderen (meer dan 100.000) een vakantie aangeboden die voor velen als onvergetelijk wordt beschouwd. Elk jaar wordt dat weer voor zo'n duizend kinderen geregeld.
De vakanties, die in de zomervakanties plaatsvinden, zijn voor zowel jongens als meisjes en Europa Kinderhulp kijkt niet naar religieuze, etnische of sociale achtergrond.

Vakantiegastgezin

Elk jaar roept Europa Kinderhulp mensen op om zich te melden als vakantiegastgezin. Ook op Ameland verblijven jaarlijks enkele kinderen in Amelander gezinnen.
De gastgezinnen waar de organisatie kinderen onderbrengt wonen in:
 • Nederland;
 • België;
 • Frankrijk.

Kinderen

Voor veel kinderen biedt de vakantie een welkome onderbreking van een situatie die vaak in het teken staat van overleven. De kinderen komen uit omstandigheden waar armoede, relatieproblemen, onrustige buurt vanwege twisten tussen bevolkingsgroepen en gebrek aan aandacht aan de orde van de dag zijn. Een ontspannende vakantie met de eigen familie is vaak een ver van hun bed show.

Friesland

Europa Kinderhulp heeft het land verdeeld in regio's. Elke provincie is een regio met eigen coördinatoren. In de provincie Friesland, zoals in alle provincies van Nederland, zijn vele vrijwilligers actief die de vakanties in gastgezinnen voorbereiden. Deze vrijwilligers werven ook op Ameland en elk jaar verwelkomt het eiland kinderen die dan enkele weken zo onbezorgd als maar mogelijk is van het strand en de zee kunnen genieten.

Bron: Europa KinderhulpBron: Europa Kinderhulp
Europa Kinderhulp
 • Website www.europakinderhulp.nl
 • E-mailfriesland@europakinderhulp.nl.
 • Telefoon 058-2573612

Geef een kansarm kind de vakantie van zijn leven
Dat is de oproep waarmee Europa Kinderhulp de kinderreizen organiseert.

Donateurs

Om het werk te kunnen financieren zoekt de organisatie altijd naar donateurs. De medewerkers en gastgezinnen werken belangeloos mee, maar er zijn porti- en telefoonkosten, reiskosten, verzekeringskosten en vergaderkosten. Europahulp werkt zonder subsidie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationaal Fonds KinderhulpNationaal Fonds KinderhulpIeder kind heeft recht op geluk, toch?! In Nederland is een grote groep kinderen, voor wie dat geluk niet zo normaal is.…
Stichting Kinderhulp: wat doet deze stichting voor kinderen?Stichting Kinderhulp: wat doet deze stichting voor kinderen?Stichting Kinderhulp is één van de vele goede doelen in Nederland. Zoals de naam al doet vermoeden is het doel van Stich…
Nodig deze zomer eens een kansarm kind uitNodig deze zomer eens een kansarm kind uitEuropa Kinderhulp is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die in 1960 werd opgericht om vijftig Letse kinderen uit v…
Overzicht van alle landen van EuropaOverzicht van alle landen van EuropaEuropa bestaat uit 51 landen. 27 landen uit Europa zijn lid van de Europese Unie. Daarnaast zijn bijna alle landen lid v…

Interlandelijke adoptieInterlandelijke adoptieWereldwijd worden ongeveer 50.000 kinderen per jaar geadopteerd. De meeste kinderen worden vanuit het buitenland geadopt…
Ik voel me een slechte moederIk voel me een slechte moederVoel jij je een slechte moeder of een moeder die zeurt? Dan heb je daar vast goede redenen voor. Maar zijn deze redenen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Europa Kinderhulp logo
 • www.europakinderhulp.nl
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Europa Kinderhulp
 • Afbeelding bron 2: Europa Kinderhulp
 • Afbeelding bron 3: Europa Kinderhulp
 • Afbeelding bron 4: Europa Kinderhulp
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.