Women’s March on Washington – demonstratie met pussyhats
Een dag na de inauguratie van Donald Trump als president van Amerika, 20 januari 2017, hielden vrouwen een Women’s March on Washington. Het was een anti-Trump demonstratie die meer mensen op de been bracht dan de inauguratie zelf. Niet alleen in Washington kwamen vrouwen bijeen, ook in andere Amerikaanse steden en in steden op andere continenten. In Sydney was een mars, in Parijs en in Amsterdam. In New York kwamen vrouwen bijeen en in Philadelphia. Er waren veel roze mutsjes te zien in de menigte en veel spandoeken.
Women’s March met pussyhats
Bron: Steve Rainwater Women's Marches
De 2017 Women's Marches zijn een reeks van bijeenkomsten in steden over de hele wereld, na de inauguratie van Donald Trump als president van Amerika op 20 januari 2017. De marsen werden een dag later georganiseerd om op te komen voor de rechten van vrouwen en een verscheidenheid aan andere onderwerpen. Hervorming van immigratieregelgeving is daar één van, hervorming van de gezondheidszorg, bescherming van het milieu, rechten van LHBT-gemeenschap, rechten van de moslims, raciale rechtvaardigheid en de rechten van arbeiders. De marsen zijn gericht tegen Donald Trump, om de aandacht te vestigen op het verwerpelijke van zijn verklaringen en standpunten en op het feit dat er twaalf vrouwen vertelden over zijn handtastelijkheden. Ze dienden geen aanklacht in omdat hen werd ingepeperd dat het in zekere zin hun fout was en dat het normaal was in de zakenwereld.
Corrupt en despotisch
Donald Trump wordt door velen gezien als vrouwenhater, bekrompen, leugenachtig, verraderlijk, onwetend, corrupt, despotisch of op andere manieren verwerpelijk. De weerzin tegen deze president voedt de marsen.
Demonstratie in Washington
Op 21 januari 2017 was de
Women’s March on Washington. Er werden in Washington 200.000 mensen verwacht maar er waren er veel meer. De mars werd georganiseerd vanwege de vrouwonvriendelijke opmerkingen van Trump in zijn campagne op weg naar de verkiezingen. Sinds hij president is en zich voorstaat op het feit dat de macht in handen is van het volk, wil een deel van het Amerikaanse volk duidelijk maken dat Trump in veel gevallen niet namens hen spreekt. De mars was aangekondigd als een vrouwenmars, maar er liepen ook mannen en kinderen mee. Er waren zoveel mensen naar Washington gekomen dat de route uit veiligheidsoverwegingen moest worden verlegd. De mars verliep vreedzaam. Sinds de grote Vietnam-demonstraties in de jaren 70 is er niet meer zo’n grote groep mensen de straat op gegaan.
Madonna
Beroemde vrouwen spraken in Washington. Madonna klom op het spreekgestoelte. Zij sprak:
"De revolutie begint hier." Zangeres Katy Perry liep mee, met een babyfoto van haar en haar zus en de tekst:
"Ik demonstreer vandaag omdat ik niet meer bang ben en ik hoop een voorbeeld te kunnen zijn van onbevreesdheid en veerkracht. Ik sta niemand toe mij te onderdrukken, mij de mond te snoeren of mij te beperken." Ook actrices Jessica Chastain, Amber Tamblyn, Ellen Page en schrijfster Elizabeth Gilbert lopen in Washington mee en Oscarwinnares Hellen Mirren is er ook bij.
Miljoen mensen
Wereldwijd zouden een miljoen mensen de straat op zijn gegaan, al spreekt de website van
Womansmarch dat er alleen al in Washington een miljoen mensen op de been was en wereldwijd vijf miljoen. Als de schatting van een half miljoen mensen in Washington
wordt aangehouden dan nog is het de grootste demonstratie ooit in Washington gehouden. Over de hele wereld waren meer dan 600 anti-Trump-demonstraties geteld. Er werd onder meer gedemonstreerd in:
- Amsterdam
- Boston
- Chicago
- Den Haag
- Los Angeles
- New York
- Parijs
- Praag
- Sydney
Spandoeken
In de demonstratie liepen velen met een spandoek mee, met rake, creatieve, politieke, lieve en grappige teksten.
Een van de grappigste was:
Melania, Blink Twice If You Need Help
Andere teksten op spandoeken waren:
- We will not go quietfully back to the fifties;
- Here's to strong women;
- Grab America back;
- We would not be Trumped;
- Women for revolution;
- We are not going back;
- My body my choice;
- Ook in Den Haag demonstreren mensen tegen Trump;
- AmsterDames for Unity.
Pussyhats
Op de hoofden van veel demonstrerende vrouwen prijkte een roze mutsje met kattenoortjes. Het mutsje wordt een
pussyhat genoemd. De mutsjes zijn een onderdeel van het
Pussyhat-project. In aanloop naar de Women’s March werden er in Amerika 1,17 miljoen mutsjes gebreid.
'Grab them by the pussy'
De mutsjes refereren aan de respectloze opmerking van Donald Trump
'grab them by the pussy', een uitspraak die uitlekte tijdens de verkiezingscampagne in het najaar van 2016. Trump meent dat je, wanneer je beroemd bent zoals hij, alles met elke vrouw kunt doen.
“Grijp ze in hun poesje. Je kunt alles doen.” Het is een van zijn krasse uitspraken.
Amsterdam
In Amsterdam gingen ook mensen de straat op, die 21ste januari. De demonstratie was gericht tegen de Amerikaanse president en bracht zo’n drieduizend mensen op de been, die van het Rijksmuseum naar het Amerikaanse consulaat op het Museumplein liepen. De mars tegen het gedachtegoed van de 45ste president van Amerika, Donald Trump, werd mede georganiseerd door Amnesty International. Ook in Den Haag werd gedemonstreerd.
President
De president reageerde niet op de massale demonstratie tegen hem gericht. De Trump
-administration maakte wel een website onder de domeinnaam www.pussyhat.com met informatie over de Trump-regering. Wie meer over het Pussyhat Project wil weten zoekt op internet naar
www.pussyhatproject.com.
Pussyhat breien
Een Pussyhat is een heel eenvoudig patroon van fuchsia roze wol. Het is een rechthoekige lap met aan het begin en einde een boord van twee recht en twee averecht. Brei de boord tot een hoogte van 11 centimeter. Het middenstuk is recht gebreid. De totale lap, inclusief de boorden, is 28 cm breed en 43 cm lang. Klap de lap dubbel en naai de zijkanten aan elkaar en klaar is je pussyhat.
Lees verder