Drive: verschillende betekenissen en invalshoeken

Drive: verschillende betekenissen en invalshoeken Een drive hebben is een uiting van motivatie, dit kan zowel door interne als externe motivatie veroorzaakt zijn. Het is een energiestoot die je er toe aanzet om dingen te ondernemen of te volharden in iets. Het geeft je een boost, een stimulans om door te zetten, om zaken aan te pakken. Je enthousiasme om te presteren kent een enorme piek omdat je wilt doorzetten om iets te bereiken. Als je gelooft dat je levensomstandigheden kan sturen beschik je over een drive. Het tegenovergestelde daarvan is in de slachtofferrol kruipen. In elke context heeft het woord drive de achterliggende betekenis van vooruitgaan, maar het kan ook zingeving of ambitieus zijn betekenen. Doorheen het leven kan het zijn je 'drive' verminderd is door ziekte of mentale belasting. Je drive terug aanscherpen kan.je op verschillende manieren.

Drive: verschillende betekenissen

Het woord drive kent vele betekenissen. In deze context betekent drive letterlijk 'gedrevenheid om dingen te doen en te ondernemen'. Maar het woord drive is ook afkomstig van 'to drive': rijden en bood inspiratie voor de 'drive-in': een voorziening zoals een carwash of McDonald's waar we met de auto kunnen doorrijden en bediend worden. Drive kan ook verwijzen naar een schijfstation in een computer. Hiernaast kent het ook zijn oorsprong bij het kaartspel 'bridge', waar een bridgedrive een bridgewedstrijd voorstelt. Als je gaat golfen en je slaagt een 'drive' wil dit zeggen dat je vanaf de 'tee' de golfbal met een lang afstandschot in het gras slaat.

Vooruitgaan

In elke context heeft het echter dus ook de achterliggende betekenis van 'vooruitgaan'. Het woord kent een uitermate hoog gehalte om de aansturing van een proces te benoemen.

Drive als interne en externe motivatie

Gemotiveerd zijn voor iets, ook wel een 'drive' hebben voor iets of gedreven zijn, kent zijn oorsprong in twee belangrijke soorten motivaties: innerlijke en externe motivatie. De krachtigste 'persoonlijke' drive komt voort uit de innerlijke motivatie. Stel dat je schrijver wilt worden: dit wil dan zeggen dat je echt een natuurlijke drang voelt om dit te gaan verwezenlijken. Een externe motivatie kan er voor zorgen dat je van buitenaf een reden voor motivatie krijgt aangeboden, bijvoorbeeld als een kind na het opruimen van de kamer snoep krijgt. Hierbij is er enkel sprake van een opgelegde drive: je voelt aandrang om je kamer te gaan opruimen maar je staat hier zelf niet achter. Je doet dit enkel om een beloning te krijgen.

Drive als zingeving

Ook zingeving: 'heeft het zin dat ik iets doe of onderneem', speelt een belangrijke rol in de sterkte van de drive die je zal hebben. Een tekort aan zingeving zorgt in veel gevallen voor het ontsporen en het op zoek gaan naar verdovende en stimulerende middelen.

Drive hebben: ambitieus zijn

Ambitieus zijn is een verbasterde versie van een 'drive hebben'. Het woord is allesomvattend en verwijst naar het proces van gedreven zijn om dingen te bereiken.

Drive of slachtofferrol

Mensen die geloven in hun ondernemen en zo veel mogelijk vooruit willen in het leven, zijn er zich van bewust dat je levensomstandigheden kan sturen. Zij hebben dan ook een goede drive. Deze drive stimuleert om succesvol te worden in het leven. Het tegenovergestelde van drive is het slachtoffer spelen: denken dat op hetgeen jou overkomt je geen of onvoldoende invloed kunt uitoefenen. Je legt je letterlijk neer bij de situatie: hoe kan je dan ooit vooruitgaan in het leven?

Verminderde drive

Ziekte

Vooreerst leidt een slechte gezondheid tot het ondervinden van een mindere drive. Niet alleen is het belangrijk dat je fysiek in orde bent, maar ook mentaal. Wanneer je fysieke weerbaarheid is aangetast, zorgt dit er ook voor dat je je mentaal minder goed voelt. Dit mentaal goed voelen en 'energie' vinden is namelijk cruciaal om die drive te activeren.

Mentale belasting

Wanneer je geen natuurlijke drive meer ondervindt om dingen (spontaan) te ondernemen kan dit ook betekenen dat je kampt met een depressie, burn-out, bijwerking van geneesmiddelen,te veel alcohol of drugs (hoewel dat in eerste instantie soms tot een opwekkend gevoel en energie leidt zal de weerslag achteraf des te groter zijn), maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld in de winter veel minder zin hebt om iets te doen en je somber voelt. In dit geval spreekt men dan over een seizoensgebonden depressie.

Hoe de drive terug aanscherpen en activeren

Hou een goed dag- en nachtritme. Probeer een zo'n gezond mogelijke levensstijl aan te nemen. Wanneer je even een dipje hebt doe dan een 'powernapje'. Het is niets voor niets dat in Spanje en Italië mensen een siësta doen om terug fit te worden en er terug te kunnen invliegen. Als je de drive in vergelijking met vroeger verloren bent kan je volgende vragen proberen stellen aan jezelf en hier actief mee aan de slag te gaan:
  • waar liggen je interesses?
  • wat zijn je dromen?
  • wat wil je bereiken in je leven?
  • naar wie kijk je op?
  • waar krijg je energie van?
  • wat geeft je een warm gevoel?
© 2015 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieMotivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieGemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons vee…
Self-Determination Theory (SDT)Self-Determination Theory (SDT)SDT heeft zich sinds de opkomst, halverwege de jaren tachtig, voornamelijk geconcentreerd op de verschillende aspecten d…
Intrinsieke en extrinsieke motivatieIntrinsieke en extrinsieke motivatieVoor het verrichten van een bepaalde handeling, of het leveren van een bepaalde prestatie, is vrijwel altijd een bepaald…
Uw kind motiveren'Mijn zoon wil dat niet', 'mijn dochter wil alleen tv kijken', 'huiswerk? dat kent mijn kind niet!'. Ouders lopen regelm…

De beschermende werking van OrgoniteDe beschermende werking van OrgoniteOrgonite is in de moderne wetenschap de bescherming tegen negatieve energie. Het beschermt tegen straling, nachtmerries,…
De filosofen van Miletus: pioniers van de redeDe filosofen van Miletus: pioniers van de redeThales, Anaximander en Anaximenes zijn meer dan 2500 jaar geleden een zoektocht begonnen naar de oerstof waaruit alles w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.dw.de/image/0,,15666252_303,00.jpg
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 03-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.