InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Filosofie > Drive door interne en externe motivatie

Drive door interne en externe motivatie

Drive door interne en externe motivatie Een drive hebben is een uiting van motivatie, dit kan zowel door interne als externe motivatie veroorzaakt zijn. Het is een energiestoot die je er toe aanzet om dingen te ondernemen of te volharden in iets. Het geeft je een boost, een stimulans om door te zetten, om zaken aan te pakken. Je enthousiasme om te presteren kent een enorme piek omdat je wilt doorzetten om iets te bereiken. In elke context heeft het woord drive de achterliggende betekenis van vooruitgaan. Doorheen het leven kan het zijn dat je 'drive' even zoek is. Dan is het een kwestie van er bij stil te staan en er iets aan te doen.

Oorsprong

Vooruitgaan

Het woord drive kent vele betekenissen. In deze context betekent drive letterlijk 'gedrevenheid om dingen te doen en te ondernemen'. Maar het woord drive is ook afkomstig van 'to drive': rijden en bood inspiratie voor de 'drive-in': een voorziening zoals een carwash of McDonald's waar we met de auto kunnen doorrijden en bediend worden. Drive kan ook verwijzen naar een schijfstation in een computer. Hiernaast kent het ook zijn oorsprong bij het kaartspel 'bridge', waar een bridgedrive een bridgewedstrijd voorstelt. Als je gaat golfen en je slaagt een 'drive' wil dit zeggen dat je vanaf de 'tee' de golfbal met een lang afstandschot in het gras slaat. In elke context heeft het echter dus ook de achterliggende betekenis van 'vooruitgaan'. Het woord kent een uitermate hoog gehalte om de aansturing van een proces te benoemen.

Drive en motivatie

Interne en externe motivatie, zingeving en ambitieus zijn

Gemotiveerd zijn voor iets, ook wel een 'drive' hebben voor iets of gedreven zijn, kent zijn oorsprong in twee belangrijke soorten motivaties: innerlijke en externe motivatie. De krachtigste 'persoonlijke' drive komt voort uit de innerlijke motivatie. Stel dat je schrijver wilt worden: dit wil dan zeggen dat je echt een natuurlijke drang voelt om dit te gaan verwezenlijken. Een externe motivatie kan er voor zorgen dat je van buitenaf een reden voor motivatie krijgt aangeboden, bijvoorbeeld als een kind na het opruimen van de kamer snoep krijgt. Hierbij is er enkel sprake van een opgelegde drive: je voelt aandrang om je kamer te gaan opruimen maar je staat hier zelf niet achter. Je doet dit enkel om een beloning te krijgen. Ook zingeving: 'heeft het zin dat ik iets doe of onderneem', speelt een belangrijke rol in de sterkte van de drive die je zal hebben. Een tekort aan zingeving zorgt in veel gevallen voor het ontsporen en het op zoek gaan naar verdovende en stimulerende middelen. Ambitieus zijn is een verbasterde versie van een 'drive hebben'. Het woord is allesomvattend en verwijst naar het proces van gedreven zijn om dingen te bereiken.

Drive en slachtofferrol

Mensen die geloven in hun ondernemen en zo veel mogelijk vooruit willen in het leven, zijn er zich van bewust dat je levensomstandigheden kan sturen. Zij hebben dan ook een goede drive. Deze drive stimuleert om succesvol te worden in het leven. Het tegenovergestelde van drive is het slachtoffer spelen: denken dat op hetgeen jou overkomt je geen of onvoldoende invloed kunt uitoefenen. Je legt je letterlijk neer bij de situatie: hoe kan je dan ooit vooruitgaan in het leven?

Bedreigingen van de drive

Slechte gezondheid

Vooreerst leidt een slechte gezondheid tot het ondervinden van een mindere drive. Niet alleen is het belangrijk dat je fysiek in orde bent, maar ook mentaal. Wanneer je fysieke weerbaarheid is aangetast, zorgt dit er ook voor dat je je mentaal minder goed voelt. Dit mentaal goed voelen en 'energie' vinden is namelijk cruciaal om die drive te activeren.

Mentale belasting

Wanneer je geen natuurlijke drive meer ondervindt om dingen (spontaan) te ondernemen kan dit ook betekenen dat je kampt met een depressie, burn-out, bijwerking van geneesmiddelen,te veel alcohol of drugs (hoewel dat in eerste instantie soms tot een opwekkend gevoel en energie leidt zal de weerslag achteraf des te groter zijn), maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld in de winter veel minder zin hebt om iets te doen en je somber voelt. In dit geval spreekt men dan over een seizoensgebonden depressie.

Hoe de drive terug aanscherpen en activeren

Hou een goed dag- en nachtritme. Probeer een zo'n gezond mogelijke levensstijl aan te nemen. Wanneer je even een dipje hebt doe dan een 'powernapje'. Het is niets voor niets dat in Spanje en Italië mensen een siësta doen om terug fit te worden en er terug te kunnen invliegen. Als je de drive in vergelijking met vroeger verloren bent kan je volgende vragen proberen stellen aan jezelf en hier actief mee aan de slag te gaan:
  • waar liggen je interesses?
  • wat zijn je dromen?
  • wat wil je bereiken in je leven?
  • naar wie kijk je op?
  • waar krijg je energie van?
  • wat geeft je een warm gevoel?
© 2015 - 2019 Brunos, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Self-Determination Theory (SDT)Self-Determination Theory (SDT)SDT heeft zich sinds de opkomst, halverwege de jaren tachtig, voornamelijk geconcentreerd op de verschillende aspecten d…
Intrinsieke en extrinsieke motivatieIntrinsieke en extrinsieke motivatieVoor het verrichten van een bepaalde handeling, of het leveren van een bepaalde prestatie, is vrijwel altijd een bepaald…
Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieMotivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieGemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons vee…
Uw kind motiveren'Mijn zoon wil dat niet', 'mijn dochter wil alleen tv kijken', 'huiswerk? dat kent mijn kind niet!'. Ouders lopen regelm…
Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatieWaarom doe je iets? Omdat het van de buitenwereld moet? Of omdat je het zelf graag wil? Intrinsieke motivatie is iets da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.dw.de/image/0,,15666252_303,00.jpg

Reageer op het artikel "Drive door interne en externe motivatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Brunos
Laatste update: 25-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!