Schopenhauer over liefde en geluk

Schopenhauer over liefde en geluk De zoektocht naar liefde is voor de meeste mensen het belangrijkste in het leven. Ook voor Arthur Schopenhauer (°1788 Danzig) was dat zo. Volgens hem is het een goede keuze om je leven uit te bouwen rond je grote liefde, want niets is belangrijker. De vergissing die de meeste mensen volgens hem maken is dat liefde helemaal niets te maken heeft met geluk.

Inhoudsopgave


Arthur Schopenhauer

Arthur Schopenhauer groeide op in een welvarende handelaarsfamilie. Hij werd geboren in Danzig in 1788, toen een Pruissische stad, nu Gdansk in Polen.Toen hij vijf was verhuisde het gezin naar Hamburg. Al van toen hij jong was wilde Arthur studeren. De jonge Arthur mocht van zijn vader kiezen: ofwel zou hij met zijn ouders mee door Europa reizen om daarna handelaar te worden, ofwel zou hij naar school blijven gaan en daarna naar de universiteit. Hij koos het eerste. Volgens sommigen werd hij in zijn filosofie en wereldvisie heel pessimistisch omdat die reis hem met veel armoede en miserie confronteerde.

Schopenhauer vond geluk in de afwezigheid van pijn, frustratie en verzuchtingen. Hij was een hedonist: iemand die ernaar streeft zoveel mogelijk plezier te hebben omdat dat gelukkig maakt.

Zelf was Schopenhauer niet getrouwd en leefde het grootste deel van zijn leven alleen. Hij was eerder misogenistisch: een vrouwenhater. Hij was intelligent en erg rijk, maar dat bracht hem geen succes bij de vrouwen. In 1821 ontmoette hij een jonge zangeres. Zij werd verliefd op hem, en ze kregen samen een kind. Maar Schopenhauer wilde nooit met haar trouwen, na tien jaar stopte de relatie, maar Schopenhauer bleef wel zoeken naar liefde in wat hij schreef.

Liefde is alles

Ondanks het feit dat hij er zelf niet in slaagde die te vinden, bleef de liefde centraal staan in zijn filosofie. Liefde is geen bijzaak, het is de sterkste emotie die je leven kan overnemen. Daarom mogen we volgens Schopenhauer niet verbaasd zijn over de wanhoop en obsessie die liefde kan brengen. Wanneer je de pijn van een afwijzing niet erkent, kan je ook niet beseffen hoe sterk de liefde is bij aanvaarding. Niets is belangrijker dan liefde, want het overleven van de mensheid hangt ervan af.

Waarom we verliefd worden

We stellen ons allemaal een mooi beeld voor van hoe de ideale partner ons geluk zal brengen. Schopenhauer dacht daar anders over. Hij vond dat we maar voor één reden op zoek gaan naar die ideale partner: kinderen maken. Dit onderbewuste biologisch instinct zorgt ervoor, hoe romantisch we ons de liefde ook voorstellen, om op zoek te gaan naar de ideale partner om een kind mee te maken, niet om gelukkig mee te worden. Dit instinct moet onbewust blijven, omdat niemand bewust de druk op de schouders wil nemen van het maken van de volgende generatie. Het samenkomen van twee geliefden ziet hij als de geboorte van een nieuw individu.

Partners kiezen gebeurt volgens Schopenhauer niet toevallig. We kiezen een partner waarvan we denken dat die een goede ouder zal zijn. Volgens hem zijn we daarom op zoek naar iemand die onze eigen tekortkomingen aanvult. Zo zullen grote afwijkingen bijgestuurd worden. Iemand met een grote neus bijvoorbeeld, zal iemand kiezen met een kleine neus, zodat het kind een gewone neus zal hebben.

Liefde en geluk

Het krijgen van kinderen zonder grote afwijkingen, met je op vele vlakken tegengestelde partner brengt geen geluk, volgens Schopenhauer. Gelukkig zijn, en kinderen krijgen en opvoeden zijn twee totaal verschillende zaken voor hem. De liefde verblindt ons zodat we denken dat liefde en geluk één en hetzelfde zijn, zolang het duurt om kinderen groot te brengen. En dat allemaal in het belang van de mensheid.

Lees verder

© 2013 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gelukkig in 22 regels volgens Arthur SchopenhauerGelukkig in 22 regels volgens Arthur SchopenhauerVolgens de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer was het eigenlijk volstrekt onmogelijk om gelukkig te worden. Het leven i…
Filosoof Arthur Schopenhauer en de kunst om gelukkig te zijnFilosoof Arthur Schopenhauer en de kunst om gelukkig te zijnArthur Schopenhauer (1788 – 1860) was een Duitse filosoof die een uitermate pessimistische wereldbeschouwing had. Dit pe…
Iedereen gelukkig?Geluk, wie wil dit niet? Wat is het begrip “geluk” en hoe wordt het geïnterpreteerd door de samenleving.
Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Hoe word ik gelukkig? Op welke manier bereik ik het ware geluk? Wat is geluk eigenlijk? Deze vragen kunnen alleen beantw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jules Lunteschütz, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • A guide to happiness - Schopenhauer on love (BBC, 2000)
  • Internet Encyclopedia of Philosophy, http://www.iep.utm.edu/schopenh/
  • http://www.spring.org.uk/2008/01/schopenhauers-extreme-self-help-for.php
Swah (82 artikelen)
Laatste update: 30-10-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.