Seriemoordenaar of Leugenaar: Henry Lee Lucas

Henry Lee Lucas werd in 1985 opgepakt voor de moord op een oudere vrouw. Hij bekende haar vermoord te hebben, maar voegde er aan toe dat hij verantwoordelijk was voor veel meer moorden. Uiteindelijk bekende hij ruim 600 moorden die hij voornamelijk samen met zijn handlanger Ottis Toole had gepleegd. Uiteindelijk kunnen hem slecht 3 moorden met zekerheid toegeschreven worden.

Biografie

Henry Lee Lucas werd op 23 augustus 1936 geboren in Virginia. Zijn vader had zijn beide benen verloren bij een treinongeluk en zorgde voor een mager inkomen door illegaal alcohol te stoken. Zijn moeder was een gewelddadige sadistische vrouw die het inkomen aanvulde door zichzelf te prostitueren. Beide ouders waren alcoholist en Lucas zelf beweerde dat hij met tien jaar al alcoholist was. Lucas had nog 8 broertjes en zusjes die bijna allemaal jong bij familieleden ondergebracht waren. Lucas en zijn broer Andrew woonden met hun ouders in een tweekamerhut in de bergen. Zijn moeder dwong de jongens toe te kijken hoe ze seks had met vreemden en haar pooier, Bernie. Daarnaast mishandelde ze de jongens; een keer sloeg ze Lucas zo hard op zijn hoofd dat hij drie dagen buiten westen was. Daarnaast verloor hij een oog, omdat zijn moeder weigerde het te laten behandelen nadat zijn broer hem per ongeluk ermee had gestoken. Zijn vader bood hem nog enige troost, maar Anderson Lucas stierf aan onderkoeling nadat hij dronken het bewust zijn was verloren in een sneeuwstorm.

Na de dood van zijn vader liet Bernie Lucas kennismaken met bestialiteit en leerde hem alles over het wreed mishandelen van dieren. Daarnaast had Lucas al op jonge leeftijd seks met zijn halfbroer en raakte hij geobsedeerd door seks en geweld. In zijn tienerjaren brak hij veelvuldig in en werd hij geregeld opgenomen in instellingen voor jonge delinquenten.

Misdaden

Lucas zelf beweert dat hij zijn eerste moord pleegde op vijftienjarige leeftijd. Het slachtoffer was een meisje die zijn seksuele avances afwees. Hij wurgde haar en had vervolgens seks met het lijk. Een lichaam is nooit gevonden, maar de verdwijning in 1951 van Laura Burnley wordt met hem in verband gebracht. Lucas trok zijn bekentenis later weer in. Dit zou later in zijn leven een bekend patroon worden.

In 1954 werd Lucas veroordeeld voor verschillende inbraken en kreeg hij zes jaar cel. Hij ontsnapte uit de gevangenis, maar werd snel weer opgepakt. Toch kwam hij al in 1959 vervroegd vrij. Hij trok in bij zijn zus Opal in Michigan en ontmoette er een meisje, Stella. Met kerstmis 1959 waren ze verloofd, maar Lucas' moeder was helemaal niet blij met deze ontwikkeling. Ze kwam naar Michigan en eiste dat hij de verloving zou verbreken en dat hij terugkwam naar Virginia om voor haar te zorgen. De ruzies escaleerde op 11 januari 1960 toen Lucas zijn moeder neerstak. Ze stierf later aan een hartaanval als gevolg van de aanval. Enkele dagen na haar dood werd Lucas opgepakt in Ohio. Eerst verklaarde hij dat het zelfverdediging was, daarna dat hij willens en wetens haar had vermoord en daarna het lichaam had verkracht. Uiteraard trok hij deze laatste verklaring later weer in. In maar 1960 werd Lucas veroordeeld tot 20 tot 40 jaar celstraf.

Lucas probeerde tweemaal zelfmoord te plegen in de gevangenis en bracht tijd door in een psychiatrisch ziekenhuis. Door ernstige overbevolking van de gevangenis werd hij al in juni 1970 vrijgelaten. Zijn vrijheid duurde niet lang, want al in december zat hij weer in de gevangenis. Ditmaal voor het kidnappen van twee tienermeisjes. Hij werd veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. In 1975 was hij weer vrij man. Hij trouwde met een weduwe. Het huwelijk duurde niet lang; in 1977 scheidden ze, omdat Lucas haar twee dochters uit een eerder huwelijk seksueel zou hebben misbruikt.

Na de scheiding begon Lucas zonder doel door de Verenigde Staten te trekken en in 1978 ontmoette hij Ottis Toole. Ze begonnen een homoseksuele affaire en Lucas trok in bij Toole's familie in Jacksonville, Florida. Hij begon een relatie met het nichtje van Toole, Frieda "Becky" Powell, die toen nog niet eens een tiener was. Toole en Lucas verdienden hun geld door banken en supermarkten te overvallen. Volgens zijn latere bekentenissen, begon hij toen ook met moorden. Toole bevestigde later de meeste verhalen van Lucas. In 1981 werden Toole en Lucas dakloos na de dood van Toole's moeder.

In het begin van 1982 reisde Lucas alleen met Becky en werden ze opgenomen door een 82-jarige weduwe, Kate Rich. De vrouw vatte een diepe genegenheid op voor Becky, maar deze werd niet beantwoord. Algauw werden ze weggejaagd door familieleden van Kate, omdat ze geld stalen van haar. Het koppel kwam terecht in een religieuze commune en ondertussen onderhield Kate contact met Becky. Alles ging goed tot 1982 toen Becky aangaf heimwee te hebben. Ze wilde terug naar Florida. Op 23 augustus verlieten ze de commune, maar de volgende dag kwam Lucas alleen terug. Hij beweerde ruzie te hebben gehad met Becky en dat ze er alleen vandoor was gegaan met een trucker.

Kate Rich vertrouwde het verhaal van Lucas niet en bleef hem de weken erna lastig vallen met vragen over Becky. Uiteindelijk stemde Lucas in met een afspraak met Kate. Hij haalde haar op en stak haar neer en dumpte haar lichaam. Later kwam hij terug om het lichaam op te halen en te verbranden in de oven van de commune. Lucas werd meteen in verband gebracht met de verdwijning van Rich en hij werd opgepakt. Echter, een gebrek aan bewijs dwong de politie hem vrij te laten. Uiteraard vluchtte hij meteen na zijn vrijlating. In 1983 was Lucas wanhopig en zocht hij contact met de leider van de commune. Die lokte hem terug naar Florida, waar de politie op hem wachtte. Op 11 juni 1983 werd Lucas eindelijk gearresteerd.

De bekentenissen en het proces

Al vrij snel bekende Lucas de moord op Rich en Becky. Hij had Becky vermoord en daarna seks gehad met haar lichaam waarna hij het later in stukjes hakte en de delen begroef. Maar dit waren niet de enige moorden die hij had gepleegd. Hij beweerde dat hij de afgelopen tien jaar had gemoord en dat hij honderden slachtoffers had gemaakt. Zijn bekentenissen zorgden ervoor dat rechercheurs vanuit alle staten naar hem toe kwamen om cold-cases op te lossen. Het is zeer waarschijnlijk dat deze ontwikkeling hem het gevoel van macht gaf en hij bekende de ene na de andere moord. Later bleek ook dat Lucas zeer veel vrijheden en luxes kreeg door deze bekentenissen.

Uiteindelijk werd Lucas voor 11 moorden aangeklaagd waaronder de zaak "Orange Socks". Dit was een niet-geïdentificeerde vrouw die gevonden was met alleen oranje sokken aan. Lucas had haar moord bekend en zorgde ervoor dat hij werd veroordeeld tot de doodstraf. Later trok hij zijn verklaring in en werd duidelijk dat hij de moord helemaal niet gepleegd had. In 1998 werd daarom de doodstraf omgezet naar levenslang.

In zijn latere leven trok Lucas alle verklaringen in die hij had gemaakt over de moorden en uiteindelijk heeft hij met zekerheid "slechts" 3 slachtoffers gemaakt: Becky Powell, Kate Rich en zijn moeder Viola Lucas.

Op 12 maart 2001 stierf Lucas in de gevangenis aan hartfalen. Hij was 64 jaar.

Lees verder

© 2012 - 2024 Lovesgreens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pyromaan en seriemoordenaar: Ottis TooleOttis Toole was een Amerikaanse pyromaan en zelfverklaard seriemoordenaar. Samen met Henry Lee Lucas bekende hij meer da…
Henry Lee Lucas: Ergste seriemoordenaar ooit of...?Henry Lee Lucas werd geboren op 23 augustus 1936 in Blacksburg. Waarschijnlijk de seriemoordenaar met de meeste moorden…
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…
Filmrecensie: Henry´s CrimerecensieFilmrecensie: Henry´s CrimeHenry’s crime is een kleine Hollywood productie met bekende namen. De kleine romantisch komische productie deed het niet…

Redenen om een samenlevingscontract te makenRedenen om een samenlevingscontract te makenHet laten opmaken van een samenlevingscontract is om meerdere redenen belangrijk voor samenwoners. Bij overlijden of ver…
Eerste stoplicht, supermarkt en snelwegEr zijn zoveel dingen die je in het dagelijks leven voor 'gewoon' aanneemt. Ze zijn er, je maakt er gebruik van. Van al…
Bronnen en referenties
  • Henry Lee Lucas, Biography: http://www.thebiographychannel.co.uk/biographies/henry-lee-lucas.html
Lovesgreens (19 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.