Trouwen, waar moet je aan denken
Trouwen: één van de mooiste gebeurtenissen in je leven. Veel dingen moeten geregeld worden, maar waar moet je nu mee beginnen. Ook bang om iets te vergeten of heb je geen idee waar je mee moet beginnen? Lees dan dit artikel eerst eens rustig door.
Het begin
Datum prikken
Wanneer je hebt besloten om te gaan trouwen is het van belang om zo snel mogelijk een datum te prikken. Hoe meer tijd je hebt om alles te regelen, des te rustiger je in dit prachtige proces kunt stappen. Een proces van denken, zoeken, keuzes maken en vooral ook elkaar nóg beter leren kennen.
Zo snel mogelijk regelen
Getuigen en ceremoniemeesters vragen
- Hoe eerder, hoe gemakkelijker
Het bruidspaar mag minimaal 2 en maximaal 4 getuigen vragen bij het huwelijk. Bij bijzondere omstandigheden zijn soms 6 getuigen verplicht. De getuigen moeten meerderjarig zijn en de verdeling van de getuigen is voor ieder bruidspaar een eigen keuze.
Ceremoniemeesters bij een huwelijk nemen zorgen weg en geven rust. Zij regelen eigenlijk dat de dag op rolletjes loopt en houden onder andere de tijd en afspraken in de gaten.
Gemeentehuis bespreken
- Zo snel mogelijk. Hoe eerder, hoe meer kans. Ligt dus aan je wensen.
Wanneer je in een drukke trouwperiode wilt trouwen is het zo vroeg mogelijk prikken van een datum een must. Ook kan het zijn dat het gemeentehuis niet helemaal is wat je voor ogen hebt. Dan is trouwen op een andere locatie ook vaak een optie. Denk dan wel aan de bijkomende kosten. Duur ceremonie: 45 minuten.
Kerk bespreken
- Zo snel mogelijk. Hoe eerder, hoe meer kans. Ligt dus aan je wensen.
Op tijd de kerk bespreken is ook van belang. Vaak werkt de kerk met vaste tijden waarop er een huwelijk voltrokken kan worden. Duur kerkelijke inzegening: ruim 1 uur.
Zaal bespreken
- Zo snel mogelijk. Hoe eerder, hoe meer kans. Ligt dus aan je wensen.
Denk bij het bespreken van de zaal ook aan hoe je de avond wilt indelen. Uiteraard kan dit na het bespreken van de datum. Maanden of weken nadat je de datum hebt vastgelegd ga je meestal langs bij de zaal om alle wensen door te spreken.
Band bespreken
- Zo snel mogelijk. Hoe eerder, hoe meer kans. Ligt dus aan je wensen.
Een band zo vroeg mogelijk bespreken is echt van belang. Smaak en geld spelen hierbij een belangrijke rol. Een 'normale band' kost al snel meer dan 1.000 euro voor een uurtje of 4 spelen. Omdat over smaak wel degelijk te twisten valt is ook een wisselende muziekkeuze van belang voor een geslaagd feest.
Let op: de gemeente, kerk, zaal en band dienen allemaal ongeveer tegelijk besproken te worden. Zet eerst alles 'in optie' tot je zeker weet dat iedereen kan op de gewenste datum.
Dominee bespreken
- Zo snel mogelijk. Hoe eerder, hoe meer kans. Ligt dus aan je wensen.
Maak met de dominee ook vast een afspraak om elkaar beter te leren kennen en de dienst voor te bereiden. Geef hierbij duidelijk je wensen aan qua 'stijl', verhalen en muziek.
Regel dit ruim een half jaar van te voren
Fotograaf en/of cameraman
- Ruim een half jaar van te voren. Hoe eerder, hoe meer kans. Ligt dus aan je wensen.
Voor veel mensen zijn foto's belangrijk. Daarom is het goed om van te voren goed te informeren naar goede en niet al te dure fotografen. Dit onderdeel is namelijk ook een flinke kostenpost op zo'n geweldige huwelijksdag.
Tip: vraag eens bij familie en vrienden naar goede fotografen. Tegenwoordig zijn er namelijk veel hobbyfotografen die op deze manier mooi kunnen oefenen en een zakcentje bij kunnen verdienen.
Trouwkleding regelen
- Ruim een half jaar van te voren. Hoe eerder, hoe meer kans. Ligt dus aan je wensen.
Voor de vrouw is het van belang om dit zo snel mogelijk te regelen. Vaak wil de vrouw namelijk naar meerdere winkels en een jurk kan maar zo uit China moeten komen per schip. Een man kan bij dit onderdeel iets rustiger aan doen. Natuurlijk is het ook mogelijk om één maand van te voren een leuke jurk te scoren, maar dan kan je niet meer zo kritisch zijn (of een lastig figuur hebben).
Ringen uitzoeken
- Ruim een half jaar van te voren. Hoe eerder, hoe meer kans. Ligt dus aan je wensen.
Bijzondere wensen en dus moeilijkheden voor de juwelier kunnen zorgen voor een foutje in de fabricage. Daarom is het van belang dat wanneer je iets bijzonders wilt, je op tijd gaat zoeken en rond snuffelen om voldoende tijd over te houden voor de maak- en levertijd.
Regel dit ongeveer 3 maand van te voren
In ondertrouw gaan
Bij de ondertrouw regel je vast de randvoorwaarden van het huwelijk. Je levert formulieren aan en geeft aan wat je wensen zijn.
Kaarten regelen
- 3 maanden van te voren
- 6 weken van te voren op de post
Ook bij dit onderdeel geldt, wil je iets bijzonders; wees dan op tijd. Omdat er ook veel keuze is op het gebied van kaarten, kun je heerlijk maanden van te voren snuffelen in boeken, maar uiterlijk zo'n 2 maanden van te voren zou ik de drukker toch echt wel opdracht geven tot drukken.
Liturgie samenstellen
Na overleg met dominee over de indeling van de kerkelijke inzegening, maakt het bruidspaar vaak zelf de liturgie.
Bruidstaart
Wil je een echte bruidstaart of vind je petit fours met een foto ook leuk genoeg? Ook weer een keuze die je moet maken.
Bruidsboeket en corsages
Bruidsboeketten zijn er in verschillende soorten en maten. Denk maar aan het klassieke bruidsboeket met roze rozen en een randje groen erom. Of ga je juist voor een modern boeket met ijzerdraad? Wat vooral van belang is, is dat je je lievelingsbloemen en -kleuren doorgeeft aan de bloemist. En zeg ook zeker waar je absoluut niet van houdt.
Tip: Voor het geheel is het mooi dat de stropdas van de man is afgestemd op een onderdeel uit het bruidsboeket. Ook de eventuele corsages moeten er natuurlijk bij passen.
Vervoer trouwdag
Wat wordt het? Een fiets, mini, koets, limo of een gezellige Jan Plezier. Ook voor dit onderdeel geldt, wil je iets bijzonders: wees dan op tijd!
Wat je in de laatste 2 maanden moet regelen
Aankleding
Hierbij moet je denken aan aankleding van het huis waar de bruid wordt opgehaald, het gemeentehuis, de kerk en de zaal. Ook kun je denken aan versiering voor de meerijdende auto's of een deel van de weg naar de feestlocatie.
Tip: Ballonnen met helium aan zandzakjes zijn niet al te duur, als je ziet hoe ze de ruimte sfeer en gezelligheid geven.
Afscheidscadeau
Vaak geeft het bruidspaar aan het einde van de huwelijksdag een cadeautje aan de gasten. Foto's, kaarsjes, snoephartjes, gelukspoppetjes: je kunt hiermee alle kanten op.
Bruidsnacht
Misschien past er niet voor iedereen een huwelijksreis in het budget. Wel is het dan heel erg lekker om samen met je partner een nachtje weg te gaan.
Tip: Blijf eerst even één of twee nachtjes thuis om tot rust te komen, na te genieten en cadeau's op te ruimen.
Het aftellen kan beginnen
Advertentie
Vaak plaatsen mensen een advertentie in de krant of het plaatselijke weekblad. Bedenk hierbij goed welke informatie je prijs wilt geven. En waar je dus wel en geen ongenodigde gasten bij zou willen hebben.
Finishing touch
Alles ophalen, nabellen en laten bezorgen
In de week voor het huwelijk is het echt wel nodig om een paar dagen vrij te nemen. Allerlei zaken dienen opgehaald te worden en omdat veel dingen maanden geleden zijn afgesproken is het voor je eigen geruststelling vaak prettig om even kort wat herinneringstelefoontjes te plegen.
Waar kun je verder nog aan denken:
- Planning voor daggasten.
- Muziek in de kerk en het gemeentehuis.
- Lijst met gewilde (groeps)foto's voor fotograaf.
- Wil de ceremoniemeester nog een brief in de envelop stoppen?
- Eigen touch qua lay-out in de vorm van een foto, plaatje of symbool. Dit kan dan overal op de dag terug komen. Denk hierbij aan een karikatuur van het bruidspaar gebruikt op de kaart, taart, liturgie, enzovoort.