Op welke leeftijd trouwen mensen gemiddeld?

Op welke leeftijd trouwen mensen gemiddeld? De gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals religie, cultuur en het ontwikkelingsniveau van het land waarin zij wonen. Lees hier alles over de gemiddelde leeftijd waarop mensen in Nederland en in de rest van de wereld trouwen.

Op welke leeftijd trouwen mensen gemiddeld?

Het is onmogelijk om een bepaalde reden aan te wijzen als het gaat om de gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen. Factoren zoals economische vraagstukken spelen een belangrijke rol in het bepalen van de gemiddelde leeftijd van de partners op het moment van de voltrekking van het huwelijk in verschillende landen. In sommige gebieden, is religie ook een belangrijke factor bij de beslissing huwelijks leeftijd. De leeftijdsverschillen zijn enorm tussen de verschillende landen.

De gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen

In de VS bijvoorbeeld, varieert de gemiddelde leeftijd bij voltrekken van het huwelijk. De reden hiervan is de sociale status van de partners, de familie tradities, en zelfs de geografische situatie. Over het algemeen hebben mensen in grote steden de neiging om later te trouwen en langer te wachten met het krijgen van kinderen. Doorgaans zijn deze mensen al in de 30. Mensen die daarentegen opgroeien in landelijk gebied zullen waarschijnlijk eerder voor de eerste keer trouwen. In ontwikkelde landen is de gemiddelde leeftijd bij het huwelijk ook opgelopen, omdat veel paren er nu eerst voor kiezen om te gaan samenwonen vóór het huwelijk. In de jaren 1950, toen het delen van een huis voor het huwelijk niet maatschappelijk geaccepteerd was, trouwden mensen jonger.

Huwelijken in India en Pakistan

In landen als India en Pakistan, waar het de traditie is dat de ouders van de bruid en bruidegom de huwelijken regelen, is de gemiddelde leeftijd van de partners bij het huwelijk slechts 17, maar veel bruiden trouwen al zodra ze 15 zijn. Dit is ook het geval in veel Afrikaanse landen, waar de economische factoren voor de ouders meewegen om hun dochters uithuwelijken op jonge leeftijd. In Nigeria bijvoorbeeld trouwen de meeste mannen rond de 23 jarige leeftijden de meeste vrouwen op 17 jarige leftijd.

De gemiddelde leeftijd waarop men in de Scandinavische landen trouwt

De gemiddelde leeftijd bij het huwelijk ligt een stuk hoger in de Scandinavische landen zoals Denemarken, waar de gemiddelde leeftijd om te trouwen 30,2 jaar is voor vrouwen en 32,5 voor de mannen. Zweden, Finland en Noorwegen zitten hier vrij dicht achter. In Europa is de gemiddelde leeftijd bij het huwelijk lager in de Oost-Europese landen, 23 jaar voor vrouwen in Polen en 26 voor mannen in Roemenië.

De gemiddelde leeftijd waarop men Nederland trouwt

In Nederland trouwt men ook vrij laat, het gemiddelde ligt hier tegen de 30 jaar aan. En de trend is dat mensen hier gemiddeld steeds later of helemaal niet trouwen.

De gemiddelde leeftijd waarop men in China en Japan trouwt

China en Japan zitten vrij dicht bij de Europese landen in hun gemiddelde leeftijden, die ongeveer 30 jaar voor zowel mannen als vrouwen bedraagt. Dit geldt met name in de grote stedelijke gebieden, maar ook op het platteland is deze trend sterk in opkomst. Het is belangrijk om te merken dat in veel landen, de gemiddelde leeftijd van de partners tijdens het huwelijk nauw verwant is aan het aantal echtscheidingen dat elk jaar plaatsvindt. Jonge paren hebben bijna drie keer meer kans om uiteindelijk te gaan scheiden zijn dan mensen trouwen na hun 27e.
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Uit een engels onderzoek blijkt dat zo´n 60% van de bruiden, trucjes gebruiken om maar te kunnen trouwen. Gemene trucjes…
Waarom trouwen?Waarom trouwen?Waarom trouwen? De meeste mensen trouwen uit liefde. Het aangaan van een huwelijk heeft echter nog meer voordelen. In di…
Trouwen onder huwelijkse voorwaardenTrouwen onder huwelijkse voorwaarden kan een keuze zijn die je maakt omdat je zekerheden wilt hebben wanneer er per onge…
Trouwen in de kerkTrouwen in de kerkNaast het burgerlijk huwelijk, waarna je officieel man en vrouw van elkaar bent, kun je er voor kiezen om in de kerk te…

Emoties en vreemdgaanEmoties en vreemdgaanEen buitenechtelijke affaire binnen het huwelijk roept de nodige emoties op bij de partners. Zowel de ontrouwe partner d…
De nadelen van te jong trouwenDe nadelen van te jong trouwenMensen die jong trouwen, hebben een grotere kans om te gaan scheiden. Mensen ontwikkelen zich immers na hun huwelijk vaa…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.