Tips voor meer zelfvertrouwen

Veel mensen zijn onzeker, hoewel het soms niet zo lijkt heeft iedereen er weleens last van. Bij sommige mensen is er zelfs absoluut niets van te merken terwijl ze wel onzeker zijn. In dit artikel vindt u tips om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Het zit iedereen wel eens tegen, maar blijf er niet in hangen er is wat te doen aan uw onzekerheid.

Uiterlijk

Met uw uiterlijk kunt u twee kanten op gaan. Het kan zijn dat u zich lekker voelt in bepaalde kleding die niet iedereen kan waarderen, op het moment dat u het aandurft voelt u zich waarschijnlijk zekerder omdat u toch aan durft te trekken waar u zich echt goed bij voelt.
U kunt er ook voor kiezen juist nieuwe kleding aan te schaffen, kies dan eens voor dat shirtje wat eigenlijk teveel zou kosten, zo heeft u bij de aankoop al een trots gevoel. Met nieuwe kleding gaat men over het algemeen zuinig om en u zult zich mooier voelen. Daarbij kunt u overwegen een mooi lingerie setje aan te schaffen of eens een lingerie setje aan te trekken die u normaal gesproken niet aan doet. Ook al ziet niemand het toch geeft het vaak meer zekerheid doordat u het zelf weet.
Het kan ook zijn dat het helpt om eens wat make-up op te doen, het hoeft niet eens voor andere te zijn het kan ook thuis. Vaak voelen mensen zich automatisch een stuk knapper met make-up. Hetzelfde geldt voor een ander kapsel, wellicht dat een nieuw model u weer kan verblijden ook omdat vele er een opmerking over zullen maken in positieve zin.
Zo kunnen kleine veranderingen aan uw uiterlijk al wat doen voor uw gevoel van zekerheid.

Flirten

Natuurlijk wordt u zelfverzekerder als er met u geflirt wordt, maar misschien is het de moeite waard het zelf eens te proberen. Het geeft een gezonde spanning in het lichaam en het hoeft niet altijd te persoonlijk. Een glimlach naar een mede-filerijder kan ook weer een glimlach op iemand anders zijn gezicht verwekken. Geef is een complimentje aan een vreemde. Iedereen voelt zich beter door het ontvangen van een compliment en daardoor zult u zich ook beter voelen. U heeft iemand die dag een goed gevoel gegeven, u heeft het gedurfd en zult ook zekerder worden.

Laat ze maar lachen

Net als flirten kan het ook goed helpen om iemand aan het lachen te maken. Probeer het niet opzettelijk te vaak, dan worden de grappen vaak minder leuk. Uitgelachen worden is niet leuk, maar iemand aan het lachen maken zeker wel. Lachen maakt ook in het algemeen gelukkiger zelfs als u een lach nadoet komt er toch een stofje vrij waarna u echt een wat beter gevoel krijgt.

Doelen stellen

Schrijf alles op wat u ooit zou willen doen, dit hoeven niet verplicht extreme dingen te zijn, maar het kan ook iets zijn als gaan hardlopen. Als u een doel heeft, ook al is het niet eens echt een leuk doel, dan geeft dat vaak voldoening. U heeft iets gehaald dat u van plan was te gaan doen. Als er ook altijd iets op zo'n lijst staat dan heeft u ook altijd iets om naar uit te kijken of een doel om te bereiken.

Vechtsport beoefenen

Vaak geeft het volgen van een vechtsport een onbewuste zelfverzekerdheid. Het zal een tijdje duren voor u er wat van merkt vooral omdat u in het begon nog niks van de sport kan. Echter zult u na trainingen merken dat u zelfverzekerder over straat gaat en wellicht ook dat u minder snel bang zult zijn, dit terwijl de mensen die een vechtsport beoefenen zelf vaak minder snel geweld gebruiken.

Gun uzelf de tijd

Plan af en toe in wat u wilt doen op een dag en plan daarbij niks wat u vervelend vind. Kies eens voor een weekendje weg alleen of ga lekker naar het bos met de hond. Zorg dat u uzelf de moeite waard vind om voor uzelf tijd vrij te maken. Zet het in de agenda en laat het niet in de weg staan. Laat uzelf niet wegcijferen door altijd voor andere klaar te staan, maar sta ook af en toe klaar voor uzelf.

Een boek bijhouden

U kunt een boek maken waarin u de volgende dingen kunt plakken/noteren:
  • complimentjes die u heeft gehad
  • foto's waarvan u vind dat u er goed opstaat
  • foto's van u waarbij andere complimentjes hebben gegeven
  • doelen die u behaald heeft
Zorg dat er alleen maar positieve ervaring in staan waardoor u als het even niet mee zit het boek erbij kunt pakken om weer zelfvertrouwen op te bouwen.

Onthou

  • dat ieder mens uniek is
  • dat het leven te kort is om dingen te laten
  • hoe mooi u bent
  • welke leuke dingen u allemaal gedaan heeft en wat er nog komen gaat
  • dat u de moeite waard bent
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onzekerheid, is er iets tegen te doen?Onzekerheid, is er iets tegen te doen?Als je onzeker bent dan voel je je vaak niet prettig. Je bent bang dat anderen je zullen afwijzen, raar vinden of niet a…
Flirten als je verliefd bentFlirten als je verliefd bentIs een originele openingszin tijdens het flirten als je verliefd bent belangrijk? Of is de lichaamstaal tijdens het flir…
Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen - Tips en uitlegHoe krijg ik meer zelfvertrouwen - Tips en uitlegZelfvertrouwen betekent het vertrouwen dat iemand in zichzelf heeft. Mensen met veel zelfvertrouwen stralen iets positie…
Flirten: Een luchtig spelletje of een poging tot versieren?Flirten: Een luchtig spelletje of een poging tot versieren?Flirten in een communicatievorm tussen mensen waarin op een speelse manier seksuele interesse wordt getoond en met sensu…

Voorkom dat jij onterecht de schuld krijgt en zondebok wordtVoorkom dat jij onterecht de schuld krijgt en zondebok wordtBij een fout of verkeerde beslissing wordt als eerste altijd naar de schuldige gezocht, terwijl geld en tijd beter beste…
Wat is een 'narcistische woede'?mijn kijk opWat is een 'narcistische woede'?Sommige mensen ontploffen over dingen waar een 'normale persoon' nooit zo boos over zou zijn. Niet het boos worden op zi…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 06-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.