Flirten: Een luchtig spelletje of een poging tot versieren?

Flirten: Een luchtig spelletje of een poging tot versieren? Flirten in een communicatievorm tussen mensen waarin op een speelse manier seksuele interesse wordt getoond en met sensualiteit wordt gespeeld. Je kunt flirten om duidelijk te maken dat je geïnteresseerd bent in een ander, maar je kunt ook flirten zonder serieuze bijbedoelingen, verwachtingen en eisen. Flirten kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door oogcontact te zoeken of door de andere persoon op een subtiele manier aan te raken, maar ook in de vorm van sms’jes of e-mails.

Flirten als onschuldig spelletje

Lang niet iedereen die flirt, doet dit met het doel om een al dan niet seksuele relatie met de persoon in kwestie aan te gaan. Voor sommige mensen is flirten niets meer of minder dan een luchtig spelletje, waarin hij laat blijken dat hij de andere persoon aantrekkelijk vindt en hoopt dat die aantrekkingskracht wederzijds is. Aan flirten als spel zijn geen verwachtingen en bijbedoelingen verbonden.

Flirten als versierpoging

Sommige mensen zien flirten als eerste aanzet tot een versierpoging, waarvan ze hopen dat dit uitmondt in een relatie. Bij deze vorm van flirten zijn er wel seksuele verwachtingen in tegenstelling tot mensen die flirten puur voor de lol doen. Je kunt je voorstellen dat er mensen teleurgesteld zullen raken door deze verschillende kijk op flirten. Als jij met iemand flirt, omdat je een relatie met diegene wil en de ander gaat in op jouw flirtgedrag, maar ziet dit uitsluitend als een spel, dan zullen jouw verwachtingen niet worden waargemaakt, wat tot verdriet en onbegrip kan leiden. Daarom is het belangrijk om te beseffen dat flirten niet voor iedereen hetzelfde betekent.

Flirten terwijl je een relatie hebt

Het spel genaamd flirten, wordt ook regelmatig gespeeld door personen die al een relatie hebben. De redenen hiervan kunnen uiteenlopend zijn. Zo flirt de een omdat hij wil weten of hij nog ‘in de markt’ ligt. Het kan het zelfvertrouwen een enorme boost geven als je weet dat je nog altijd leuk en aantrekkelijk wordt gevonden. Anderen gebruiken flirten, al is dit niet prettig en zelfs vernederend voor de partner van de betreffende persoon, om hun wederhelft opzettelijk jaloers te maken.

Digitaal flirten

Maar liefst 75% van de internetgebruikers flirt wel eens op het web. Wat digitaal flirten zo aantrekkelijk maakt, is het feit dat online flirten laagdrempelig is. Je ziet de andere persoon niet in het echt en wanneer er niet op wordt gereageerd zoals je had gehoopt, kun je het gesprek beëindigen, zonder in een pijnlijke of gênante situatie te komen. Het wordt leuk gevonden om te doen. Dit geldt zeker voor personen die in het dagelijks leven wat onzeker zijn of blozen. Flirten kan het zelfvertrouwen vergroten. Houd er wel rekening mee dat degene met wie je contact hebt ook een mens van vlees en bloed is! Deze persoon heeft ook gevoelens, dus wees eerlijk over je gevoelens en bedoelingen, het liefst voordat het uit de hand begint te lopen.

Een aantal flirttips op een rij

Of je nu wil flirten voor de lol of omdat je iemand op het oog hebt, je zult ergens willen beginnen met de ander duidelijk maken dat je hem aantrekkelijk en interessant vindt. Manieren om dit te doen zijn:
  • Oogcontact zoeken
  • Interesse tonen
  • De tijd nemen
  • Niet te direct zijn
  • Complimenten geven

Oogcontact zoeken

Maak oogcontact met degene waarmee je wil flirten en kijk die persoon geïnteresseerd aan als hij tegen je praat. Zorg wel dat je dit niet overdrijft, zodat het op staren gaat lijken. Hierdoor kan de ander zich vrij ongemakkelijk gaan voelen.

Interesse tonen

Toon oprechte interesse. Luister aandachtig naar wat de andere persoon je vertelt en kom hier later in een ander gesprek op terug. Het zal op prijs worden gesteld dat je nog weet wat de persoon je eerder heeft verteld.

De tijd nemen

Je hoeft niet van het een op het andere moment duidelijk gemaakt te hebben dat je interesse hebt. Neem de tijd, wacht soms ook tot er zich een geschikte situatie voordoet, waarin je de ander kan laten merken dat je hem leuk vindt.

Niet te direct zijn

Flirten is een spel. Je hoeft dus niet te direct te zijn. Zorg dat de manier waarop je kijkt en de dingen die je zegt op verschillende manieren opgevat kunnen worden. Dit geeft de fantasie van de andere persoon de ruimte en op deze manier kan hij er zijn eigen interpretatie aan geven.

Complimenten geven

Laten we eerlijk zijn: iedereen vindt het leuk om een compliment te krijgen. Geef degene waarmee je flirt dus ook zo nu en dan een compliment. Zorg ook hiermee dat je niet overdrijft. Dan kan het nogal slijmerig en nep overkomen en dit werkt averechts.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flirten als je verliefd bentFlirten als je verliefd bentIs een originele openingszin tijdens het flirten als je verliefd bent belangrijk? Of is de lichaamstaal tijdens het flir…
Hoe weet je of iemand met je flirtHoe weet je of iemand met je flirtWanneer iemand met je flirt is dat soms heel duidelijk merkbaar, maar soms ook niet. Als iemand een bekende van je is he…
Hoe versier ik iemand in het buitenland?Hoe versier ik iemand in het buitenland?Overal ter wereld wordt geflirt en proberen man en vrouw elkaar te versieren. Hoe versier ik als Nederlander iemand in h…
Hoe word je een echte flirt?Hoe word je een echte flirt?Flirten gaat voornamelijk over lichaamstaal. Het gaat de ene vrouw natuurlijk af en de andere heeft geen idee hoe ze dit…

Een luisterend oor biedenEen luisterend oor biedenEen luisterend oor associëren we meestal met iemand aanhoren voor wat hij/zij te melden heeft, er voor iemand zijn als d…
Smalltalk: praten kan je lerenNiet iedereen bezit de eigenschap om moeiteloos over te gaan tot een conversatie met personen die ze nauwelijks kennen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Robert Bejil Productions, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Flirten
  • https://www.heinpragt.com/liefde/flirten.php
  • http://www.dekunstvanhetflirten.nl/watisflirten.html
  • http://start2flirt.nl/digitaal-flirten-tips-mannen-vrouwen/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.