Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen - Tips en uitleg

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen - Tips en uitleg Zelfvertrouwen betekent het vertrouwen dat iemand in zichzelf heeft. Mensen met veel zelfvertrouwen stralen iets positiefs uit. Hoe meer vertrouwen je hebt in jezelf, hoe beter je je zal voelen. Als je zelfvertrouwen uitstraalt zal dit worden gezien door andere mensen. Mensen die zien dat jij zelfverzekerd bent, zullen jou aantrekkelijker vinden dan iemand die onzeker overkomt. Hoe kan je het zelfvertrouwen vergroten en wat zijn handige tips om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Definitie zelfvertrouwen

Om zelfvertrouwen te krijgen is het bewust zijn van je eigen kunnen en je kwaliteiten van belang. Je vertrouwt op jezelf en de mogelijkheden die er zijn. Behaalde successen schrijf je toe aan je eigen en zie je niet als een toevalligheid. Je bent niet onzeker en bent rustig, ook als het een tijd niet mee zit. Je hebt een eigen mening en je bent er niet bang voor om die te uiten. Echter, je kan hierin ook doorslaan. Dit is wanneer iemand zich 'te' goed voelt voor anderen. Zo iemand die zich een meer waardig persoon voelt, wordt ook wel arrogant genoemd.

Bron: ToNic Pics, PixabayBron: ToNic Pics, Pixabay

Zelfvertrouwen vergroten

Houding

Mensen zijn in staat om in enkele seconden te kunnen onderscheiden of een persoon zelfverzekerd is of niet. Wanneer iemand een rechtopstaande houding heeft en met zijn of haar schouders naar achteren loopt, laat dit al een heel ander indruk achter dan iemand die een ingezakte houding heeft en kijkend naar de grond zijn voetstappen telt. Je komt zo veel zelfverzekerder over op andere mensen, je laat zien dat je er bent.

Uiterlijk

Maar niet alleen je houding is van belang voor het vergroten van je zelfvertrouwen, het uiterlijk is ook van zeer groot belang. Het heeft namelijk al een groot effect als het lichaam goed wordt verzorgd, schoon is en schoon ruikt. Een lekker luchtje helpt al onwijs veel. Dit is namelijk een teken dat iemand 'moeite' doet voor zijn uiterlijk. Je zult je dan zelf ook lekkerder voelen en dat straat je dan ook uit.

Kleding

Natuurlijk wat niet te vergeten is, ook leuke kleding draagt bij aan de vergroting van je zelfvertrouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het iets meer geld uitgeven aan één bepaald kledingstuk, in plaats van heel veel kledingstukken kopen. Je koopt zo kwalitatief betere en vaak ook mooiere kledingstukken waarmee jij jezelf een beter gevoel kan geven.

Voeding en sport

Naast deze genoemde punten, is ook voeding en sport een belangrijk aspect. Gezond eten kan voor een mooiere huid zorgen en het behouden van een normaal gewenst lichaamsgewicht. Uurtjes doorbrengen met trainen in de sportschool helpt hierbij enorm. Je lichaam is beter in vorm en je wordt actiever, je zit lekkerder in je vel. Hierdoor voel je je aantrekkelijker en dat zorgt voor positieve energie, die je dan weer uitstraalt.

Extra tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Behalve de bovengenoemde onderwerpen, zijn er natuurlijk meerdere manieren om toe te passen zodat je het zelfvertrouwen kan vergroten:
  • Behaalde successen. Elke ochtend na het opstaan even herhalen wat je vaardigheden zijn, positieve herinneringen en behaalde successen opnoemen. Sta niet te lang stil bij je fouten want een vergissing is menselijk. Je leert immers weer van je gemaakte fouten.
  • Neem rust. Je hebt zo meer energie in je lichaam en dit heeft een positieve invloed op jezelf en anderen. Voldoende slaap is zeer belangrijk. Voor mensen is dit gemiddeld acht uur.
  • Wees jezelf. Blijf jezelf, trek er niets van aan als andere mensen je uitlachen of je belachelijk maken omdat je iets niet durft. Deze mensen zijn vaak degenen die zelf te weinig zelfvertrouwen hebben en daarom stoer willen doen.

Naast de genoemde tips om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, bestaat er ook een cursus die je kunt volgen. Zo een cursus wordt ook wel een assertiviteitstraining genoemd. Het kan namelijk zo zijn dat de tips om extra zelfvertrouwen te krijgen, weinig effect hebben op een positief resultaat. Dit zal dan ook voor ieder mens verschillen. Deze assertiviteitstraining heeft als doel om jezelf meer zicht te geven op je eigen gedrag en dat van anderen. Je zult dus meer sociaal vaardig worden waardoor je makkelijker contact legt met andere mensen. Het is tevens een training voor persoonlijke groei en ontwikkeling voor mensen die meer over en voor zichzelf willen leren.

Problemen met zelfvertrouwen

De meeste mensen twijfelen wel eens aan zichzelf. Maar zodra er een te groot gebrek optreedt in zelfvertrouwen kan dit voor problemen zorgen in het dagelijks leven. Je prestaties kunnen bijvoorbeeld afnemen. Je gaat meer twijfelen over wat je en niet kunt. Deze gedachten zijn helaas niet positief. Je voelt je ongemakkelijk en misschien treedt er wel enige vorm van schaamte op. Als je dit bekend voorkomt kan je natuurlijk hulp zoeken bij een coach. Deze zal met jou mogelijk naar oplossing zoeken om van dit vervelende probleem af te komen.
© 2017 - 2024 Shelob, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen? Wat doet zelfvertrouwen met u? Heeft zelfvertrouwen een nut? Waar is zelfvertrouwen goed voor? Le…
Meer zelfvertrouwenMeer zelfvertrouwenMaar liefst acht op de tien mensen zou graag meer zelfvertrouwen willen hebben. Zij verlangen naar meer zelfvertrouwen.…
Tips voor meer zelfvertrouwenTips voor meer zelfvertrouwenVele mensen krijgen te maken met een tekort aan zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen kan je niet alleen belemmeren in j…
Wat houdt zelfvertrouwen in?Wat houdt zelfvertrouwen in?Wat is relevant als het om zelfvertrouwen gaat? Hoe zit het met de relatie met je capaciteiten? Aan welke gedachten en g…

Misdrijven oplossen met behulp van Opsporing VerzochtMisdrijven oplossen met behulp van Opsporing VerzochtOpsporing Verzocht wordt in 2017 uitgezonden op dinsdagavond om half negen op NPO 1. Samen met uw hulp, wil de politie z…
De schadelijke invloed van social mediaDe schadelijke invloed van social mediaSocial media kan in sommige gevallen schade toebrengen aan onze geest en denkvermogen. Dit is inmiddels door verschillen…
Bronnen en referenties
Shelob (10 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.