mijn kijk op

Wat is een 'narcistische woede'?

Wat is een 'narcistische woede'? Sommige mensen ontploffen over dingen waar een 'normale persoon' nooit zo boos over zou zijn. Niet het boos worden op zich, maar boos worden over zaken waar een normaal mens niet zo boos over zou worden, is een duidelijke alarmbel dat de persoon niet normaal is! De narcist zoekt bewust conflicten op. Zolang zijn ego en eigenbelang voorop staan, kan het goed gaan. Op het moment dat zijn imago op het spel staat, of nul aandacht krijgt, dan is het gevolg: narcistische woede. In een goede relatie proberen we bij een conflict tot een oplossing of compromis te komen. Maar bij een narcist gebeurt precies het omgekeerde. Zijn frustratie leidt niet tot onderhandelingen, maar tot dreigementen en druk uitoefenen. Hij kan niet tegen frustratie. In de psyche van de narcist is jouw weigering om toe te geven aan zijn macht, een frustratie die veel meer is dan zomaar een tegenslag. Hij komt er bijna niet overheen en kan zich al helemaal niet aanpassen.

De angst / frustratie-connectie

Voor de narcist is manipulatie de enige manier om zich veilig te voelen en de baas te zijn. Hoe zelfverzekerd hij ook lijkt, meestal past hij het misbruik en de emotionele chantage toe vanuit een diep gevoel van angst. Als jij gehoorzaamt zodra hij met zijn vingers knipt, kan hij zich machtig voelen. Doe je dat niet, raakt hij onherroepelijk gefrustreerd en volgt er een woede-uitbarsting.

Verschillende maskers

Het zal ook maar zelden voorkomen, dat een narcist zijn woede op een normale manier oploopt of afkoelt zoals dat bij een normaal mens gaat. Met andere woorden; in de nacht is hij nog vol woede en drama en de volgende ochtend is er soms ineens geen vuiltje meer aan de lucht. Met zijn woede is hij uit op het zaaien van verwarring. Hij schakelt van het ene masker over op het andere masker en hij doet, alsof het niet gebeurd is. Hij is een en al glimlach en zacht de volgende dag. Niemand zal nog geloven dat dit de razende maniak is van de avond ervoor.

Wat veroorzaakt een narcistische woede?

Misschien ben je van mening dat het op de een of andere manier jouw schuld is dat de narcist je zo behandelt. Je speurt in je hersenen, naar wat je hebt gedaan om deze wrede behandeling te verdienen. Maar het gaat nooit over jou. Wat je gedaan hebt, is weigeren om tegemoet te komen aan zijn onrealistische behoeften om hem onvoorwaardelijk te bevestigen.

Narcistische woede is een reactie op narcistische verwonding. Narcistische woede is gebaseerd op angst en kan zelfs voortduren nadat de dreiging is verdwenen. De woede is gericht op de persoon die hem dit gevoel geeft, de woede is onsamenhangend en onrechtvaardig. Tijdens de woede kan hij schreeuwen, feiten omdraaien en ongegronde beschuldigingen uiten.

'Out of the blue'

Er is nog een belangrijk verschil tussen normale woede en narcistische woede. Wanneer een normaal persoon boos op je wordt, dan laat hij je ook precies weten wat je deed, wat hem zo boos maakte. Als een narcist boos op je wordt, komt zijn woede niet alleen 'out of the blue', hij vertelt je amper wat je hebt gedaan, om hem te zo kwaad te krijgen, hoewel hij natuurlijk altijd wel een tekortkoming bij je zal proberen te vinden.

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat hij gelukkig blijft?

Niets! Er is niets wat je kunt doen. Het is onmogelijk, hij is niet normaal. Bij normale mensen moet je daadwerkelijk iets doen om ze zo boos te krijgen. Ze doen het niet met strategische woede-uitbarstingen. Mensen die dit wel doen, hebben een stoornis.

De 'stiltebehandeling'.

Men gelooft dat narcisten twee lagen van woede hebben. De eerste laag woede kan worden gezien als een explosieve woede en de twee specifieke geïdentificeerde vorm van narcistische woede is de passief-agressieve woede. De explosieve vorm is een duidelijke woede, waarbij bijvoorbeeld schade aan voorwerpen of personen wordt toegebracht en verbaal misbruik wordt gepleegd. De passief-agressieve soort is meer mokkend of hij negeert het doelwit van zijn woede.

Wanneer de narcist iets niet bevalt, als hij zijn zin niet krijgt, of zijn ego wordt gekrenkt, dan kan hij je straffen door je soms uren of soms zelfs dagen te negeren en geen woord te zeggen. Deze vorm van de passief-agressieve soort woede noemen we de zogenaamde "stilte behandeling".

Weglopen en negeren?

Hoewel je waarschijnlijk het bewijsmateriaal hebt gezien van hoe gestoord de narcist is, tijdens zijn woede-uitbarstingen, wil je dat waarschijnlijk niet laten merken om hem niet te kwetsen en om jezelf te beschermen. Dus, speel je het spelletje mee en in het vervolg geef je geen enkele kritiek meer. Door dan maar weer, je mond te houden, leg je de basis voor nog meer misbruik en woede uitbarstingen. De narcist denkt dat hij er toch wel mee weg kan komen. Jij kruipt hierdoor steeds meer 'in je schulp' en hij gaat zich steeds machtiger voelen. En dat zal hij laten merken ook....

Wat kun je doen als hij klaagt en raast?

Je kunt alleen dit patroon doorbreken door in te zien dat er voor emotionele chantage twee mensen nodig zijn. De narcist kan je alleen emotioneel chanteren met zijn woede-uitbarstingen, als hij de juiste manier bij je heeft gevonden om dat te doen. Veel belangrijker dan zijn gedrag te proberen te veranderen is de moed en het doorzettingsvermogen hebben, om jezelf te doorgronden en je houding tegenover de narcist aan te passen. Door steeds toe te geven, aan wat dan ook, leer je hem in feite hoe hij je emotioneel kan chanteren. Als je hem blijft belonen voor dat gedrag, zal hij het blijven doen. Je moet hem leren hoe hij jou moet behandelen!

Om de narcist te kalmeren zijn er een aantal dingen die je kunt doen:
Het eerste wat je kunt doen in een situatie waarin je je voelt aangevallen, is om hem te vertellen dat je de kwestie niet met hem bespreekt, tenzij hij er normaal over kan praten, zonder jou aan te vallen. Hierin moet je voet bij stuk houden. Natuurlijk, is het 't beste als je dit op een rustige toon kunt doen zonder hem terug aan te vallen. Dan is de rest aan hem. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is iets om continu aan te werken. Hou voet bij stuk.

Indien je wordt aangevallen is het meestal beter niet te reageren, maar je moet jezelf zeker niet als een deurmat laten gebruiken! Het is nuttig in deze situaties om terug te stappen en de beginselen onthouden. Zijn gevoelens en waarnemingen zijn iets wat je niet kunt controleren, jij kan wel zelf bepalen hoe je reageert op hem!

Hoewel negeren vaak het beste is, kan het zijn dat de beledigingen zo groot zijn en het misbruik zo ernstig is, dat je wel moet reageren om de situatie rustig te krijgen. Het is dan voldoende om de narcist met zijn eigen gedrag te confronteren. De narcist wordt door dezelfde wapens getemd die hij gebruikt om anderen te onderwerpen. Het spookbeeld van verlaten worden overheerst al het andere. Dus, dan neemt hij afstand van zijn woede en wordt hij rustig.

Neem het niet te persoonlijk

Het goede aan het accepteren van het feit dat je met iemand met een persoonlijkheidsstoornis te maken hebt, is dat je zult merken dat zijn woede helemaal niets met jou te maken heeft. Zijn narcistische woede is niet persoonlijk naar jou gericht. Jij bent het slachtoffer omdat jij toevallig dicht bij hem staat. Ben jij het niet, dan is er wel iemand anders die zijn woede over zich heen krijgt. Als je door een slang gebeten wordt, dan neem je dat niet persoonlijk. Hetzelfde geld bij een narcist. Neem het niet persoonlijk, het heeft niets met jou te maken. Het is zijn stoornis, het is zijn angst. Jij was toevallig in de buurt, dat is alles!

Lees verder

© 2010 - 2024 Mjon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Symptomen narcismeNarcistische persoonlijkheidsstoornis: Symptomen narcismeAf en toe over zichzelf opscheppen is een menselijk kenmerk. Mensen met een narcistische persoonlijkheid hebben echter e…
Volwassen kind zijn van een narcistische ouderAls je bent opgegroeid als kind van een narcistische vader, moeder of verzorger, kan de weg naar jezelf en een prettig l…
De verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornisDe verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornisZoveel als er anno 2020 bekend is in onze huidige maatschappij over de narcistische persoonlijkheidsstoornis, zo weinig…
Loskomen van een narcistische partnerLoskomen van een narcistische partnerEen relatie met een narcistische partner is als een emotionele achtbaan waar geen einde aan lijkt te komen met destructi…

Tips voor meer zelfvertrouwenVeel mensen zijn onzeker, hoewel het soms niet zo lijkt heeft iedereen er weleens last van. Bij sommige mensen is er zel…
Wat als een bevriend stel uit elkaar gaat?Wat als een bevriend stel uit elkaar gaat?Het kan zijn dat uw relatie even niet zo gaat zoals u wilt, echter kan dit bij vrienden ook voorkomen en wellicht kiezen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Caravaggio, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Gijsje, 09-01-2017
Sorry maar in dit verhaal doe je als of "de narcist" geen persoon is. De narcist heet ook gevoelens. Ik ben geen narcist maar ik vind dit wel respectloos. Reactie infoteur, 25-03-2017
Dit is niet respectloos, Er staat gewoon exact omschreven wat de praktijk is.
Waar staat dat een narcist geen persoon is?
Er staat ook nergens dat een narcist geen gevoel heeft.
De enige gevoelens die een narcist heeft is, echter puur en alleen voor zichzelf.

Roos, 29-11-2016
Wel raar dat het artikel narcisaten als gestoord neerzetten. Want gestoord is iets veel ergers. Ik weet dat mijn man narcistische trekjes heeft maar ik weet daar mee om te gaan. Soms doe ik net als hem en dan irriteert hem dat zodat hij ziet hoe vervelend zijn gedrag is. Maarja sommige mensen zijn echt ver heen daar kan je niet mee leven. Ik weet dat mijn man moeilijk is. Soms uit het niets boos wordt. Maar 10 jaar samen is hij ook de meest zorgzame man. Soms is het leven moeilijk. Mannen zijn altijd net kinderen. Blijf dicht bij jezelf en zoek zeker niet de schuld bij jezelf. Als je er niet meer kan leven. leef er dan ook niet mee Reactie infoteur, 25-03-2017
Beste,

kijk om te beginnen even in het woordenboek de betekenis van het woord gestoord na.
Een narcist heeft een persoonlijkheidsstoornis wat gelijk staat aan:
afwijkend gedrag en een narcist is dus wel degelijk "gewoon gestoord."

En nee, mannen zijn niet als kinderen, wel narcisten.
En nee narcisten zijn niet zorgzaam, ze zijn controlerend.

Bobbie, 01-03-2016
Beste,

Eenieder heeft narcisme inzich zitten, net als alle overige psychologische "tekortkomingen" cq. stoornissen. wat men hier beschrijft is onjuist. Men stelt dat de narcist alles naar zichzelf toe draait, maar dat men zelf voet bij stuk houdt dat de narcist rustig moet praten e.d. Daarmee dwing jezelf ook een dominante houding wat ontzettend botst op een ontwikkelde narcist en tevens in het zelfde profiel valt. Een narcist moet je over zichzelf na laten denken, stel vragen op een nette en begrip/liefde volle manier. Omdat deze mensen enorm opzich zelf gesteld zijn hebben ze ook de waan zelf reflecties te kunnen uitvoeren en het zelf te veranderen, dmv vragen zullen ze zich sneller tot zichzelf keren en haal je het meeste succes. En dit puur mijn eigen ervaring met dit soort mensen. Probeer in het hoofd te kruipen van de individu en niet te leunen op een school narcisme profiel schets en een standaard analyse, eenieder is uniek. Veel sterkte allen. Reactie infoteur, 20-03-2016
@ Bobbie,
1. wat hier staat is juist.
2. Je schrijft: "op een begrip/liefde volle manier praten"
Dit is met een narcist is zinloos, hij zal alleen maar meer misbruik maken van jouw empathie
3. Je schrijft: "Een narcist moet je over zichzelf na laten denken"
Dit is onmogelijk want een narcist zal zijn fouten altijd ontkennen.
4. Je schrijft: "zelf reflecties te kunnen uitvoeren en het zelf te veranderen"
Een narcist kan niet veranderen en een van de kenmerken is nu juist dat er geen zelfinzicht is.
5. Je schrijft: "Probeer in het hoofd te kruipen¨
Dit is een onzinnig en zelfs gevaarlijk advies. Een narcist heeft een andere hersenstructuur en is voor de meeste mensen juist niet te begrijpen.
6. "Dit puur mijn eigen ervaring met dit soort mensen."
Het is zeer onverstandig om uit te gaan van jouw misvattingen. Doe meer kennis op over narcisme, want alleen zo kun je jezelf beschermen.

Renske, 08-09-2014
Pfff wat een herkenning… Heb in de gezondheidszorg gewerkt en de partner waar ik helaas verliefd op werd, vanwege zijn charmante gedrag.
al gauw spookte het woord narcist door mn hoofd; de totaal onverwachte woedeuitbarstingen waar ik bang van werd.Het klinkt stom, ik probeerde alles te voorkomen om een ruzie te vermijden;maar dan nog.de relatie is nu over en uit, vanwege dit allemaal alleen wel. Helaas zit er voor mij dan toch nog een stukje verlies bij, wat dan niet begrepen wordt door mn vriendinnen, wat ik ook begrijp.Koffie mocht geen gewoon kop koffie zijn, nooit, altijd moest er likeur in; "Ik verdien het beste "(kwa eten en drinken.? etc etc.Hoe word ik weer een beetje mezelf. Reactie infoteur, 13-09-2014
Beste Renske,

het klopt wat je schrijft, het is vaak moeilijk om te erkennen hoe ver je bent gegaan.
Nog moeilijker is het om te beseffen hoe je jezelf bent kwijt geraakt in de relatie.
Ook voor je omgeving is het vaak niet te begrijpen als je het niet zelf hebt meegemaakt.
Hoe je weer jezelf kunt worden kun je lezen in het e-book Verraden door Liefde, deel 3, over Herstellen van Narcisme in Relaties

De E-books: "Verraden Door Liefde" zijn in PDF te downloaden en kun je bestellen via TrafoPublishers: www.tafopublishers.nl

Johanna, 09-05-2013
Ik vraag me af hoe je loskomt van zo iemand. Lijkt mij een heel langdurig proces dat wel enorm veel energie moet kosten. Wie kan achteraf nog navertellen hoe "goed" het is afgelopen na scheiding van een narcist? Leggen ze zich uiteindelijk erbij neer tot ze een nieuw "slachtoffer hebben gevonden? Reactie infoteur, 11-05-2013
Lees het boek: "Loskomen van een narcist"

Dit E-boek is er om je te voorzien van de informatie die je nodig hebt om jezelf te kunnen beschermen. Het is een handreiking over hoe je de narcist veilig kunt verlaten en hoe je verder kunt. Want, in het geval van een (ex) partner met buitensporig narcisme is kennis macht.

Het boek is te bestellen via deze link:
http://www.pumbo.nl/boek/loskomen-van-een-narcist

Lees voor meer info ook: deel 1 Narcisme en Relaties:
http://www.pumbo.nl/boek/narcismeweb

Anoniem, 29-08-2012
Beste lezers,

Ik ben al meerder malen terecht gekomen op deze site. Ik lees het zovaak en herken alles wat beschreven staat. Ik heb 12 jaar lang een relatie gehad, die ik kort geleden heb verbroken. Samen hebben wij twee kinderen. Zelf dacht ik altijd dat ik deze narcist gelukkig kon maken. Maar helaas ik bekeek alles door een roze bril, en was te menselijk! Het doet mij pijn om dit alles te lezen, omdat ik bij elke regel die ik lees op de feiten wordt gewezen. Aan de andere kant ben ik ook heel blij met deze informatie, omdat ik te weten ben gekomen dat deze mensen niet te genezen zijn.
Al met al heb ik nu voor mijzelf en mijn kinderen gekozen en dit valt bij de narcist niet in goede aarde. Hij dacht altijd dat ik hem niet zou verlaten. Ik was volgens hem financieel afhankelijk van hem. Hij begrijpt niet eens waarom ik weg ben gegaan.
Hoe dom is hij eigenlijk. Ik durf nu zo stoer te praten, omdat ik nu een aantal maanden weet met wie ik te maken heb. Een narcist! Hij is zo gestoord, dat ik er nu eigenlijk om moet lachen. Hij heeft het brein van een acht jarige.
Nu de scheidingsprocedure in gang is gezet, ontvang ik bijna elke dag e-mails van hem, waarin hij mij erop wijst dat ik niet mee werk. Nee natuurlijk werk ik niet mee. Dit heb ik jaren gedaan. En nu is het aan mij!
Hij ziet de wereld niet realistisch. Gebruikt al jaren drugs, enkel om de wereld waarin hij leeft roziger te maken. De wereld waarin hij leeft is zwartgalgig. Niemand is in zijn ogen het leven waard, enkel hij heeft daar recht op. Soms doet hij zichzelf overkomen als een politieke leider die weet wat de wereld nodig heeft.
Hij heeft altijd al problemen gecreëerd in zijn leven. Met zijn ouders, familie en werkgevers. Hij is de man, waar het omgaat. En de rest er om heen bestaat gewoon niet. Anderen zijn dom en meelopers, maar hij totaal niet. Dat geloven jullie toch niet? Niemand is perfect, maar een narcist blijkbaar wel. Dus niet.
Ik voel me nu al vrijer dan voorheen. Ik ben trots op mezelf, dat ik uiteindelijk de knoop heb door gehakt. Je kunt gewoon geen gezinsleven met zo'n persoonlijkheid opbouwen. Het heeft voor hen geen waarde. Alles is waardeloos, behalve zij.
Voor de mensen die al het een en ander hebben gelezen en dit ook herkennen, het advies geven. Blijf bij jezelf en ga absoluut niet aan jezelf twijfelen. Zij zijn gestoord en niet jij. Reactie infoteur, 01-09-2012
Hartelijk dank voor je moed om dit verhaal met ons te delen, zeer inspirerend! Je schrijft een belangrijke les, waar we allemaal aandacht voor moeten hebben. Het mooiste is dat je schrijft::… "Ik voel me nu al vrijer dan voorheen".

Dit, is denk ik het verlossende moraal van je verhaal. "~ Inspirerend!

Mjon

Mjon (10 artikelen)
Laatste update: 06-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.