Konijnenpootje voor geluk

Konijnenpootje voor geluk Een konijnenpootje wordt in het bijzonder vooral in Amerika beschouwd als een talisman. Het brengt geluk. Waarom en hoe is niet met zekerheid vast te stellen. Er zijn verschillende theorieën. Wat ook de geschiedenis is, voor velen is het genoeg te weten dat het konijnenpootje bij hen is om geluk te brengen. Vaak dragen ze het konijnenpootje dan bij zich in de vorm van een sleutelhanger. En dan wel in de juiste broekzak.

Symbool voor geluk

Verschillende verhalen

Het is niet met zekerheid vast te stellen hoe het konijnenpootje synoniem kwam te staan voor geluk. Sommige theorieën gaan terug tot voor 600 v.Chr. Konijnen stonden symbool voor vruchtbaarheid. Ze zouden veel baby’s, grote oogsten en geluk brengen. Ook zou uiteindelijk het achterpootje van het konijn als geluksbrenger worden gezien. Dit vanwege de kracht van de achterpoten van een konijn, die eerst zijn achterpoten plaatst voordat zijn voorpoten de grond raken.

Hoodoo

Het bij je dragen van een konijnenpootje als talisman wordt over het algemeen teruggebracht tot Amerika ten tijde van de slavernij (17e – 19e eeuw). Het geloof in het konijnenpootje zou af te leiden zijn van het Hoodoo, een vorm van magie overgekomen vanuit West-Afrika via slaventransporten naar Amerika. De kerngedachte van Hoodoo (niet te verwarren met Voodoo) is dat men door middel van rituelen het lot kan veranderen. Talismannen spelen hierin een belangrijke rol. Zo ook het konijnenpootje.

Niet zomaar een konijnenpootje

Echter, het gaat niet om ‘zomaar’ een konijnenpootje. Er is een behoorlijk aantal eisen wil het pootje geluk brengen. Vereisten die ook nog eens per verhaal, legende en traditie verschillen. Allereerst gaat het om het linkerachterpootje. De rechterachterpoot zou naar verluid geen geluk brengen. Daarnaast moet het linkerachterpootje afkomstig zijn van een neergeschoten konijn of van een konijn gevonden op een begraafplaats. Het liefst moet het konijn dan ook neergeschoten of gevonden zijn ten tijde van volle maan. Of juist nieuwe maan volgens andere verhalen. Verder wordt gezegd dat het konijn met een zilveren kogel moet zijn neergeschoten. Ook zou het volgens sommige verhalen van belang zijn dat het konijn is gepakt op vrijdag de 13e.

Heks

Vrijdag de 13e, een kerkhof, een zilveren kogel, volle maan, het kan allemaal in verband worden gebracht met een oud geloof dat heksen in konijnen konden veranderen. Hiermee was het konijnenpootje eigenlijk van een heks afkomstig.

Neppootjes

Los van het feit dat het een weinig diervriendelijke talisman is, lopen weinig mensen rond met een linkerachterpootje afkomstig van een konijn die met een zilveren kogel tijdens volle maan op vrijdag de 13e op een begraafplaats is neergeschoten. Reden waarom er in allerlei kleuren en maten ook neppootjes worden verkocht. Wat niet wil zeggen dat er ook veel echte achterpootjes worden verkocht.

Sleutelhanger

Vaak worden konijnenpootjes als sleutelhanger verkocht. Een rechterachterpootje zou men naar verluidt in de linkerbroekzak moeten stoppen, de linkerachterpoot juist in de rechterbroekzak. Ook bewaart men het pootje in een portefeuille of in de auto. Toneelspelers, bijvoorbeeld, bewaren het pootje vaak in hun make-up koffer. Volgens het bijgeloof moet je drie of vier keer over het pootje wrijven voor het begin van bijvoorbeeld een toneelstuk, een wedstrijd, een toespraak of wanneer men gaat gokken. De talisman zou op dit soort momenten dan geluk brengen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amulet, talisman, mascotte tegen onheil of voor gelukAmulet, talisman, mascotte tegen onheil of voor gelukHet komt wereldwijd voor dat mensen geluk willen afdwingen of onheil willen voorkomen door een voorwerp bij zich te drag…
Amulet & TalismanAmulet & TalismanAmuletten en talismans beschermen ons al eeuwen tegen het 'Boze Oog', brengen ons daarnaast ook al het goede en kregen e…
Voortekenen en bijgeloof - Tekenen van geluk en ongelukVoortekenen en bijgeloof - Tekenen van geluk en ongelukGeloof in een voorteken (omen) of bijgeloof inzake geluk en ongeluk bestaat al eeuwen. Diverse tekens, rituelen, gebruik…
Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Hoe word ik gelukkig? Op welke manier bereik ik het ware geluk? Wat is geluk eigenlijk? Deze vragen kunnen alleen beantw…

Februari, hetzelfde geld voor minder dagenFebruari, hetzelfde geld voor minder dagenMet slechts 28 dagen is februari de kortste maand van het jaar. Dat heeft zo z’n voordelen. Iedereen die per maand betaa…
Kannibalisme, het eten van mensenHet is één van de grootste taboes der mensheid: Kannibalisme. Toch werden in de loop van de geschiedenis medemensen stee…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 12-11-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.