Februari, hetzelfde geld voor minder dagen
Met slechts 28 dagen is februari de kortste maand van het jaar. Dat heeft zo z’n voordelen. Iedereen die per maand betaald wordt voor zijn werk krijgt hetzelfde uitbetaald voor 2 tot 3 dagen minder arbeid in februari. Dat scheelt dus aanzienlijk. Maar er is meer te vertellen over februari.
Hetzelfde loon voor minder dag in februari
Bovendien komt de volgende betaling dan ook weer sneller, want eind maart is het vervolgens zomaar. Dat dit voordelen heeft, heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting al uitgerekend. Het jaar 2008 was een schrikkeljaar en dat betekende dat het 366 in plaats van 365 dagen had. Iedereen had dus een extra dag waarin uitgaven moesten worden gedaan. Een gezin met twee kinderen dat ,,schoon’’ 2500 euro per maand verdiende moest daarvoor toch al gauw bijna 50 euro meer betalen. Daarbij ging het dan om boodschappen, elektriciteit, bellen en verwarming. Maar er waren ook weer voordelen, want het jaar had een extra dag waarin de krant gratis werd bezorgd, de tv nog gewoon werd betaald van dat ene maandtarief, de huur al was voldaan en de verzekeringen gewoon doorliepen. Alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken kostte een schrikkeljaar een gemiddeld gezin daarom 15 euro voor die ene dag.
Zelfde huur voor minder dagen
Hoewel zo’n korte maand dus voordelen lijkt te hebben, heeft het ook nadelen. Iemand die in een huurhuis woont, betaalt wel het volle pond, maar voor 2 of 3 dagen huur minder. Voor mensen die zelf een winkel of bedrijf hebben is het ook sappelen. De kosten van huur of hypotheek en van personeel zijn hetzelfde terwijl de omzet wel in 2 of 3 dagen minder moet worden gehaald. Dat geldt overigens ook voor freelancers die uren of dagen factureren bij hun klant. In die 2 of 3 dagen moeten zij flink wat omzet missen.
De belofte van de lente
Overigens zit er niet alleen een geldelijke kant aan februari. De kortste maand van het jaar houdt de belofte van de lente in zich. Zeker op het einde van de maand is zo nu en dan al goed te voelen dat de dagen langer worden, het weer vaak wat milder en de zon al weer aan kracht wint. Natuurlijk kan het nog erg guur zijn en kunnen de sneeuwvlokken nog weelderig vallen, maar de belofte van de lente is er. Daarbij komt dat de maand voor wie dat wil flink wat feesten in petto heeft. Natuurlijk het carnaval, dat onder de grote rivieren vaak flink gevierd wordt. Ook het feest van de liefde wordt steeds vaker uitbundig opgezet. Op 14 februari vertellen geliefden elkaar in restaurants of hotels hoeveel zij voor elkaar voelen en doen dat met giften, bloemen en muziek. Mooie bijkomstigheid is dat dit jaar Valentijnsdag op een zaterdag valt. Dit betekent dat nog meer uitgepakt kan worden en dat verliefde stellen het hele weekend hebben om elkaar de liefde te verklaren.
Maria Lichtmis, Vastenavond en Aswoensdag
De katholieken vieren tijdens de kortste maand van het jaar Maria Lichtmis (2 februari), vastenavond op 24 februari en Aswoensdag de dag erna. En in de tussentijd vieren ze uitbundig dat de vastentijd er weliswaar aan zit te komen, maar dat er nu nog even genoten kan worden tijdens Carnaval op 22 tot en met 24 februari. Opvallend genoeg valt Aswoensdag dit jaar samen met een heel belangrijke dag voor de Hindoes. Op 24 februari namelijk vieren zij Mahashivaratri (Grote Nacht van Shiva) of Shiva Ratri. Op die dag wordt gevast en gemediteerd ter ere van Shiva. Veel mensen gaan ook naar de tempel om te offeren aan de Hindoe god.
Februari is een belangrijke maand
Februari mag dan een korte maand zijn met financieel voordeel voor velen, maar nadeel voor anderen, qua bijzondere dagen is het beslist een belangrijke maand.
Schrikkeljaar: februari heeft 29 dagen
Het werken op een schrikkeldag, dat eens in de vier jaar gebeurt, levert Nederlanders geen extra geld op, maar ze werken in februari toch al minder dan in de overige maanden. Toch heeft het voor werkgevers voordelen. Het scheelt bazen in een schrikkeljaar 100 miljoen euro en daardoor geven schrikkeldagen de economie een impuls van 0,3 procent.