Waddeneiland Ameland is de maat

Waddeneiland Ameland is de maat Ameland is de maat der dingen, althans, zo lijkt het soms. Het eiland wordt regelmatig aangehaald als referentie voor iets waar moeilijk een beeld van te vormen is. Door het te vergelijken met een eiland dat te overzien is, wordt het begrijpelijk, is het te vatten. Voor die maat wordt Ameland gebruikt, het Waddeneiland dat lang en smal is en in z’n geheel te zien als je bij Holwerd op de dijk staat. Ameland als referentiekader voor een gletsjer, Manhattan, een goudmijn en meer.

Het Waddeneiland als referentie


Waddeneiland Ameland

Ameland is waddengemeente met een bepaalde maat. De gemeente heeft een oppervlakte van 268,50 km², waarvan 58,83 km² land en 209,67 km² water. Het eiland is 27 kilometer lang en op het breedste stuk 4 kilometer breed en op het smalste 2 kilometer. Er wonen in 2019 iets meer dan 3670 eilanders. Het eiland is iets kleiner dan Texel en Terschelling en groter dan Vlieland en Schiermonnikoog.

Maat in de media

Verschillende locaties of natuurfenomenen worden vergeleken met de overzichtelijke maat van het eiland Ameland. De media gebruiken Ameland als referentie voor een stuk ijs van Petermann-gletsjer, een oliepluim in de Golf van Mexico, een enorme ijsberg, Manhattan in New York, een goudmijn in Peru, het Caribische eiland Sint Eustatius en het Griekse eiland Symi. Ze zijn net zo groot als Ameland, ongeveer net zo groot of een veelvoud of deel van het eiland.

Petermann-gletsjer

In juli 2012 breekt er een stuk van de Petermann-gletsjer in het noordwesten van Groenland af dat tweemaal zo groot is als Ameland. De drijvende ijsplaat aan het uiteinde van de gletsjer die is afgebroken is 120 vierkante kilometer groot. De Aqua-satelliet van Nasa, die meermalen daags over het Noordpoolgebied reist, zag het afgebroken stuk ijs en maakte er foto’s van. Twee jaar geleden brak er een nog groter stuk van de gletsjer af, zo'n 250 vierkante kilometer groot: vier keer zo groot als Ameland. De Petermann-gletsjer is de grootste gletsjer van Groenland. Hij is 20 kilometer breed, 300 km lang en 1 km hoog en beslaat zo'n 6 procent van de Groenlandse ijskap. De in juli 2012 doorgebroken barst was al in 2001 ontdekt.

Oliepluim

In 2010 is er een explosie op het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, waardoor olie de golf in stroomt. Op 20 augustus 2010 melden diverse media dat er ‘een oliepluim zo groot als het eiland Ameland’ op 1100 meter diepte in de Golf van Mexico ronddrijft. In april ontstond na de explosie een gat dat olie lekte tot 15 juli. Pas in september van 2010 werd het olielek definitief dicht verklaard.

Bron: Jeroen Westhof fotobewerkingBron: Jeroen Westhof fotobewerking

IJsberg

Begin augustus 2010 brak er ook al eens een stuk van een gletsjer af. De ijsberg is 260 vierkante kilometer groot. De media spreken van een ijsberg zo groot als Ameland. Sinds 1962 is binnen de Noordpoolcirkel niet zo’n groot stuk ijs afgebroken. De ijskolos is gaan drijven.

Manhattan

Het eiland Manhattan van New York City is niet alleen net zo groot als Ameland, maar heeft ook nog eens bijna dezelfde vorm. Manhattan kun je zo op Ameland plakken en dan overlappen de twee eilanden elkaar om en nabij naadloos.

Giftig Goud

Op 23 oktober 2010 schrijft dagblad Trouw over Giftig goud. Cyanide en kwik worden ingezet bij de winning van goud in mijnen in Mozambique, Colombia, Zuid-Afrika en Peru. Mijnwerkers moeten er vaak zonder beschermende kleding mee werken. Mijnen kunnen heel groot zijn, schrijft Trouw. Zo heeft de Yanacocha-mijn in Peru een oppervlakte van 251 vierkante kilometer, ongeveer zo groot als Ameland.

Sint Eustatius

Bron: Www.ieripetra.com/where-is-symiBron: Www.ieripetra.com/where-is-symi
Sint Eustatius is een van de eilanden van Caribisch Nederland. Het eiland is in oppervlakte een tiende van Ameland. Het aantal inwoners is iets meer dan dat van het Nederlandse Waddeneiland: 3900.

Symi

In het programma 'Droomhuis gezocht' van Omroep Max (uitgezonden op 15 november 2015) zoeken mensen een huis in Griekenland. Ze komen op het eilandje Symi terecht, want daar staat een prachtig huis. Daar heeft ook zangeres en presentatrice Manuela Kemp een klein vissershuisje. Symi is een eilandje dat ongeveer net zo groot is als Ameland.

Symi is 12 kilometer van Rhodos verwijderd. Het is een van de meest schilderachtige stukjes Griekenland. Er wonen ongeveer 4000 mensen permanent. Het eiland heeft vele kleurrijke neoklassieke huizen, met opmerkelijke zachte pasteltinten. Aan de binnenkant zijn ze vaak versierd met houtsnijwerk. Symi is alleen per boot bereikbaar via Rhodos, Kos, Samos, Ikaria, Chios en Lesbos.

Fanø

Het Deense waddeneiland Fanø, het noordelijkste van de Nederlandse, Duitse en Deense waddeneilanden, is ongeveer net zo groot als Ameland. Het is een fractie kleiner. Fanø heeft een landoppervlakte van 55,8 km² en van Ameland 58,83 km².

Legenda
A. Ameland
B. Manhattan
C. Sint Eustatius
D. Symi
E. Golf van Mexico
F. Petermann-gletsjer
G. Fanø

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Aletsch GletsjerDe Aletschgletsjer ligt in het kanton Wallis (Zwitserland), onderdeel van de Berner Alpen. Hij behoort tot het Unesco-we…
Bernina Express, één van ’s werelds mooiste treinreizenVertrekkend vanuit Tirano in Italie voert de Bernina Express u via een schitterende route, dwars door de Alpen naar het…
Rondreis Argentinië: El Calafate en Perito MorenogletsjerRondreis Argentinië: El Calafate en Perito MorenogletsjerHet toeristenstadje El Calafate is de uitvalsbasis voor excursies naar de Perito Morenogletsjer, één van de indrukwekken…
Bárðarbunga, vulkaan op IJslandBárðarbunga, vulkaan op IJslandDe vulkaan Bárðarbunga, in sommige kranten ook wel: Bardarbunga genoemd, is de grootste vulkaan van IJsland, gelegen ond…

De strip Suske en WiskeDe strip Suske en WiskeSuske en Wiske is de populairste strip van Vlaanderen. In 2009 werd er zelfs een animatiefilm gemaakt naar het verhaal v…
Vreemdgaan bewijzen met hightech apparatuur uit spyshopVreemdgaan bewijzen met hightech apparatuur uit spyshopSocial websites en dating- en relatiesites lijken vreemdgaan gemakkelijker te maken, maar echtgenoten of geliefden bespi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Persbureau Ameland
  • Gemeente Ameland
  • Volkskrant
  • Trouw
  • NRC
  • http://www.grieksegids.nl/dodecanese/symi.php geraadpleegd op 15 november 2015
  • Afbeelding bron 1: Jeroen Westhof fotobewerking
  • Afbeelding bron 2: www.ieripetra.com/where-is-symi
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.