Vrijwilligerswerk; een bijdrage aan de maatschappij

Vrijwilligerswerk; een bijdrage aan de maatschappij Ieder maakt voor zich uit of hij of zij een bijdrage wil leveren aan de maatschappij en in wat voor vorm. Misschien is het zinvol om ook de vraag te stellen, waarom niet? Toch zijn de antwoorden behoorlijk uiteenlopend en waar de een het vanzelfsprekend vindt, moet de ander er niet aan denken. Er zijn alleen al in het vrijwilligerskorps talloze mogelijkheden, waarbij het niet eens verkeerd is om eens je licht op te steken en te ervaren of het niet iets voor je kan zijn … ook als vrijwilligerswerk niet als eerste in de gedachten opkomt.

Vrijwillig is niet vrijblijvend

Los van het oriëntatieproces en of je überhaupt iets terug wilt doen voor de maatschappij (in de vorm van vrijwilligerswerk), speelt altijd de discussie dat als je iets vrijwillig doet, het niet vrijblijvend is. Mensen rekenen op je als je je eenmaal gecommitteerd hebt voor een x-aantal uren. Er worden planningen gemaakt, taken verdeeld etc. en dan kan je niet zomaar wegblijven, omdat het toevallig iets betreft waar geen geldelijke beloning tegenover staat. Als dit iets is waar je je niet aan wilt committeren, dan heeft vrijwilligerswerk geen zin.

Oriënteren

Als je je er van bewust bent dat wanneer je een keuze gemaakt hebt, men op je rekent en je dit accepteer, dan kan het proces van oriëntatie beginnen. En eigenlijk start dat altijd bij waar je eigen liefhebberijen liggen. Wat ervaar je zelf als prettig? Begin niet bij wat noodzakelijk is, want dan kan het je zelf op gaan breken. Vrijwilligerswerk moet je leuk vinden, dat is dé manier om het lang vol te houden.

Wat is er zoal?

De keuze is enorm en men kan op niet commerciële plekken eigenlijk altijd wel vrijwilligers gebruiken. Veel gemeenten hebben er een speciaal gedeelte voor op de site of op een andere manier geregeld dat je je kunt oriënteren in de markt.

De een zal meer in de zakelijke hoek denken en komt bijvoorbeeld uit bij het begeleiden van ondernemers op een specifiek gebied of startende ondernemers. De ander is gek op dieren en zoekt het in het ondersteunen van de kinderboerderij, de dierenambulance of het dierenasiel. Weer iemand anders krijgt een prettig gevoel bij het naar de zin maken van ouderen, mensen met een geestelijke afwijking of jongeren die niet mobiel zijn. Een gezellige wandeling maken of mee boodschappen gaan doen of zomaar een praatje maken. Of je wilt wat doen aan het milieu en gaat rommel mee opruimen, voorlichting geven op scholen etc. Natuurlijk zitten allerlei sportverenigingen ook altijd om extra handjes verlegen en als je geen bardiensten wilt draaien, dan is er vast wel iets bij de jongste kinderen die aan sport gaan doen en enige begeleiding kunnen gebruiken of een bestuursfunctie die de vereniging vooruit helpt. Mogelijkheden te over.

Afwegingen maken

Als je interesse breed is, is het goed om eerst datgene af te strepen wat je echt niet wilt en als je dan enkele zaken overhoud, is het wellicht een idee om er eens langs te gaan en een dagdeel mee te draaien met andere vrijwilligers. Wil je een beslissing nemen, dan is het goed er een bepaald gevoel bij te hebben. Veel organisaties hebben voor de coördinatie van vrijwilligers een persoon die alle taken in beeld heeft en een goede verdeling kan maken. Vaak zijn er ook vrijwilligers die “nieuwelingen” op sleeptouw nemen. Zo loop je niet verloren als je met je goede bedoelingen mee komt kijken. Bovendien kan je meteen kijken of je beschikbare uren passen in de taken die men heeft voor de vrijwilligers.

Aan de slag

Als je als vrijwilliger aan de slag gaat, is het goed te beseffen dat het een wisselwerking moet zijn. Niet iets terug doen omdat de maatschappij je iets geleverd heeft, omdat het maatschappelijk verantwoord is of omdat het goed op je CV staat, maar omdat je het graag doet. Veel mensen haken af omdat ze er toch niet voldoende voldoening uithalen en dat maakt het voor de overgebleven vrijwilligers binnen een organisatie alleen maar weer moeilijker. Verdelingen moeten opnieuw gemaakt worden, andere vrijwilligers moeten tijdelijk meer doen etc.

Stap in dat vrijwilligerswerk en ga er gedurende de uren dat je er mee bezig bent, vol voor. Je eigen plezier komt dubbel terug als de organisatie waar je het voor doet dit ook signaleert. Meestal is die wisselwerking er snel genoeg en kan het een lange en vooral prettige samenwerking voor iedereen opleveren.

Tot slot

Duidelijk zijn in wat je wilt, wat je doet en wat niet en oriënteer je op voorhand goed. Het kan zoveel opleveren … zowel voor jezelf als voor de organisatie c.q. de mensen, dieren (natuur) waar je mee aan de slag gaat. Succes!
© 2014 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijwilligerswerk en maatschappelijke stagesTegenwoordig hoor je van steeds meer mensen dat ze, naast hun gewone werk, ook nog aan vrijwilligerswerk doen. Het wordt…
VrijwilligerswerkVrijwilligerswerk is, in relatie met andere landen, zeer populair in Nederland. In 2010 bleken er zo'n één op de vijf va…
VrijwilligerswerkVrijwilligerswerkEr is een jaarlijkse vrijwilligersdag en men hoopt dat het mensen stimuleert om ook wat te gaan doen in het vrijwilliger…
Vrijwilligerswerk doen en daarvoor toch geld ontvangenVrijwilligerswerk doen en daarvoor toch geld ontvangenNaast z'n werk zet menigeen zich met hart en ziel in voor club, vereniging, goed doel enz. En als gepensioneerde of alle…

Waarom knuffelen we?Waarom knuffelen we?Knuffelen doen we al van oudsher en komt overal ter wereld voor. We knuffelen onze kinderen, partner, ouders en vrienden…
Complottheorie: de Titanic is nooit gezonkenComplottheorie: de Titanic is nooit gezonkenTegenwoordig wordt elke grote ramp onder de loep gehouden en duurt het niet lang voordat enkele beginnen over een samenz…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.