Vrijwilligerswerk en maatschappelijke stages

Tegenwoordig hoor je van steeds meer mensen dat ze, naast hun gewone werk, ook nog aan vrijwilligerswerk doen. Het wordt ook steeds belangrijker in onze huidige maatschappij. Het vervult dus een belangrijke functie in onze samenleving, maar wat houdt het eigenlijk in?

Geen vergoeding

Bij vrijwilligerswerk voer je als vrijwilliger werk uit zonder dat he hier een vergoeding voor krijgt. Het uitoefenen van vrijwilligerswerk heeft vooral een maatschappelijk doel. Zo help je er anderen mee, zoals individuen, groepen of de gehele samenleving. Dit doe je binnen een organisatie met of zonder rechtspersoonlijkheid. Meer dan duizenden mensen doen aan vrijwilligerswerk. Nederland telt maar liefst 5,5 miljoen vrijwilligers. Ze zorgen hiermee dan ook voor anderen, het milieu of ze zetten zich in voor hulpbehoevenden.

Stimuleren

Vrijwilligers zijn heel actief in de zorg, sport, het onderwijs of de welzijnssector. De overheid stimuleert dit en wil heel graag dat er nog meer mensen aan vrijwilligerswerk doen. Bij het stimuleren ervan kan je denken aan het geven van subsidies en het verlenen van cursussen. Ook worden maatschappelijke stages voor scholieren vaak aan vrijwilligerswerk gekoppeld. Aangezien de overheid het stimuleert om vrijwilligerswerk te doen, doet ze er veel aan om steeds meer mensen dit te laten doen. Zo wil de overheid dat ook werkloze mensen, ouderen en allochtonen vrijwilligerswerk doen.

Maatschappelijke stages

Tegenwoordig wordt het vrijwilligerswerk aan maatschappelijke stages gekoppeld. Sinds het schooljaar 2011/2012 is dit verplicht voor scholieren in het voortgezet onderwijs. De maatschappelijke stage is een initiatief van de overheid om jongeren kennis te laten maken met de samenleving. Daarnaast leren ze zo ook meer over het uitvoeren van vrijwilligerswerk en dat ze hiermee een(onbetaalde) bijdrage leveren aan de samenleving.

Regels en verplichtingen

Ook al krijg je voor het uitvoeren van vrijwilligerswerk geen salaris, toch moet je je houden aan een aantal regels en verplichtingen. Als je bijvoorbeeld een vrijwilliger bent met WW-uitkeringen, dan heb je toch nog een sollicitatieplicht. Soms geldt hier een vrijstelling voor. Als je een WW-uitkering hebt, dan kan je door het vrijwilligerswerk werkervaring opdoen. Ook dien je je te houden aan de afspraken die je met de organisatie hebt gemaakt.

Het vinden van vrijwilligerswerk

Als je op zoek bent naar vrijwilligerswerk, dan kan je hiervoor terecht op verschillende plekken. Zo kan je om informatie vragen bij een vrijwilligersorganisatie, de gemeente of de organisatie waar je graag vrijwillig wilt werken. Zo hebben sommige gemeenten een vacaturebank voor vrijwilligers. Ook hebben de meeste gemeenten een vrijwilligerscentrale. Verder is het natuurlijk ook een idee om rechtstreeks contact op te nemen met de organisatie waar je vrijwilligerswerk wilt uitvoeren, zoals je sportvereniging.

Collectieve verzekering

Als vrijwilliger ben je niet automatisch verzekerd. Als je tijdens je werk een ongeval krijgt of schade veroorzaakt, dan ben je dus niet altijd verzekerd. Dit kan je het beste navragen bij de vrijwilligersorganisatie. Ook kan je bij je gemeente navragen of deze een collectieve verzekering heeft afgesloten. Vrijwel alle gemeenten hebben zo’n verzekering afgesloten voor vrijwilligers.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VrijwilligerswerkVrijwilligerswerk is, in relatie met andere landen, zeer populair in Nederland. In 2010 bleken er zo'n één op de vijf va…
Niets om handen? Doe vrijwillig thuiswerk!Niets om handen? Doe vrijwillig thuiswerk!Vrijwilligers zijn eigenlijk altijd en overal nodig. veel werkzaamheden moeten worden gedaan, zonder dat er een budget v…
Te weinig werkervaring: werkervaring opdoenWerkgevers vinden werkervaring belangrijk. Als je als starter op de arbeidsmarkt steeds afwijzingen krijgt wegens “te we…

mijn kijk opComputermodellen, weerpluim en elfstedenkoortsEr doen maximaal 16 duizend sportievelingen mee aan een Elfstedentocht maar de bedoeling is om een slordige 16 miljoen N…
Geschiedenis van hotelsGeschiedenis van hotelsDe geschiedenis van hotels gaat ver terug en er is erg veel ontwikkeling geweest. Het ontstond bij de eerste reizigers e…
Bronnen en referenties
  • Vrijwilligers netwerk
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.